Visa alla bilder
Visa film

SAAB 900 Aero T16 — 1987

En äkta Saab Aero 16V med endast 47 023 kilometer på mätaren. Samma ägarfamilj sedan ny och dokumentation finns. Ett samlarobjekt eller en drömbil för Saab-entusiasten.

Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Motorn startades med ny olja, bränsle och en kontroll av tändning och elektriska system gjordes. Motorrummet ser utmärkt ut, och alla elektriska funktioner fungerar (fönster, lås, tak osv.). Eftersom bilen har stått still i över 20 år behöver den en grundlig service och undersökning. Motorn går men kan endast köras en kort strecka på 100m utan problem."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
255 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16105
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 900 Aero T16?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Motorn startades med ny olja, bränsle och en kontroll av tändning och elektriska system gjordes. Motorrummet ser utmärkt ut, och alla elektriska funktioner fungerar (fönster, lås, tak osv.). Eftersom bilen har stått still i över 20 år behöver den en grundlig service och undersökning. Motorn går men kan endast köras en kort strecka på 100m utan problem."

Beskrivning

Den extraordinära resan för denna Saab Aero 16V, som begav sig på sin jungfrufärd från Saab-återförsäljaren i Ulricehamn till sin stolta ägare i Borås 1987. Med oföränderligt hängivenhet kallar ägaren den kärleksfullt för sin "andra fru" och har vårdat den sedan dag ett. För att bevara dess orörda charm har bilen varit prydd med sätesöverdrag och plastmattor under hela sin livstid. Den följde med familjen på lyckliga sommarsemestrar över hela Europa, och ägaren installerade till och med ett extravagant och numera något föråldrat polisradarsystem, som fortfarande fungerar.

Efter att ha kört största delen av sina 47 000 kilometer under sitt första årtionde, ställdes bilen in i garaget år 2001 och stod orörd tills vi nyligen hämtade den för tre veckor sedan. Bilens äkthet verifieras av sina inspektionsrapporter, som åtföljs av originalserviceboken. Efter en grundlig rengörings- och polering har bilen återfått sin forna glans och visar endast några mindre lackblåsor och äldre reparationer från förgångna år. Vissa tecken på ytrost kan observeras på främre kanten av de inre dörrhörnen, men övergripande sett är bilen fri från rost.

Denna exceptionella Saab Aero 16V bär en liten buckla på förardörren, som kan repareras utan att påverka lacken. Dessutom pryds taket av två knappt märkbara små bucklor. Men när sätesöverdragen och plastmattorna avlägsnas återtar hela bilen sin orörda status, vilket är ett bevis på ägarens framsynta bevarande insatser. Denna enastående bil är en verklig sällsynthet, som inte bara visar upp sin låga körsträck och en inredning i underbart skick.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1987/1987 
  • Första registreringsdatum
    1987-01-20 
  • Avläst mätarställning
    47023 km 
  • Kw / hk
    129 / 175 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Textil 
  • Färg
    Svart 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Efter att ha utfört viktiga underhållsuppgifter som olje- och bränslebyte samt genomfört noggranna kontroller av elektriska systemet och tändningen, lyckades vi starta bilen. Den startar mjukt och kör bra, med bromsarna, växellådan och kopplingen fungerande som de ska. Dock har vi bara genomfört en kort testkörning som täcker några hundra meter för att säkerställa grundläggande driftsprestanda. Det rekommenderas starkt att boka en omfattande service, genomgång och genomföra en ny besiktning, eftersom den tidigare besiktningen utfördes för över 20 år sedan. Dessutom bör det noteras att det finns några blinker- och strålkastarlampor på baksidan som behöver bytas ut.

  • Skick interiör:

    Med borttagande av sätesöverdrag och plastmattor avslöjar interiören i bilen fläckfria säten, rena mattor och oskadade plastkarmar. Instrumentpanelen är i utmärkt skick och alla instrument, inklusive elektriska komponenter som speglar, fönster och tak, fungerar, med undantag för radion. Märkvärdigt nog har bilen en unik "James Bond"-radar och tre mätare har bytts ut mot lutningsnivåmätare. Dessutom finns en extra högtalare och några extra kablar under radion som enkelt kan tas bort utan att orsaka någon skada. Dock är en vanlig fråga att innertaket i baksätet hänger och kan behöva åtgärdas.

  • Skick exteriör:

    Lacken har polerats till ett fint skick, men ytterligare förbättringar är möjliga om så önskas. Dörrens buckla och de två små bucklorna på taket kan åtgärdas utan att skada lacken. Mindre blåsbildning och retuscheringar förekommer, som visas på bilderna, men kan enkelt åtgärdas. Ytrost är begränsad till framhörnen på de inre dörrarna, medan underredet och undersidan av dörrarna är rena. Skrapmärken på stötfångaren, "se bilder".

  • Skick helhet:

    Denna Saab Aero Turbo är en oerhört sällsynt fynd med sitt exeptionella skick och låga körsträcka. Det kan dröja länge innan en liknande möjlighet dyker upp till försäljning igen.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-06-30
Ursprungsbesiktning: 1986-12-23 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1987-01-20
Senast godkända besiktning: 2000-05-23
Besiktigad tom: 2001-09-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 3

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-08-03.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG