Visa alla bilder
Visa film

Volvo 855 T5-R "T-Gul" — 1995

Ungdomsdröm till salu. En kille på sju år fick se drömbilen på gatan i sin hemstad. En Volvo 855 T-Gul med 240 hästkrafter under motorhuven. Efter att ha bearbetat ägaren i 10 år fick han som 17-åring äntligen köpa bilen. Lyckan var då fullständig. Läs hela historien om Volvos demobil som nu säljs på auktion.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Körklar youngtimer som tilltalar både äldre och yngre Volvo-entusiaster. Dessa bilar var predestinerade att bli klassiker redan som nya. Här rekommenderas ett köp för den som vill ha en oförstörd T-Gul som aldrig behövt renoveras. Den har bara underhållits och förbättrats."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
228 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
17145
RÖBÄCK/UMEÅ
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo 855 T5-R "T-Gul"?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Körklar youngtimer som tilltalar både äldre och yngre Volvo-entusiaster. Dessa bilar var predestinerade att bli klassiker redan som nya. Här rekommenderas ett köp för den som vill ha en oförstörd T-Gul som aldrig behövt renoveras. Den har bara underhållits och förbättrats."

Beskrivning

Ägaren till den här mycket fina och påkostade 850 T-5R herrgårdsvagnen var bara 7 år ung när han bestämde sig. Bilen skulle en dag bli hans. Dåvarande ägare höjde lite på ögonbrynen när en 7-årig kille kom fram och frågade om han fick köpa bilen. Den skulle inte säljas och i vart fall inte till en ung grabb som precis börjat skolan. Ordspråket 'trägen vinner' visade sig stämma. 7-åringen växte, åren gick och från 13 års ålder sommarjobbade han som besatt. Varje krona sparades och till slut lyckades den unga killen vid 17 års ålder få överta förvaltandet av drömbilen.

7-åringen som blev 17 och Volvoägare heter Mattias Johansson och är nu 27 år. Han låter nu efter lång tvekan och moget övervägande sälja bilen. Bilweb Auctions har fått uppdraget att auktionera ut bilen. - Det är så många som vill köpa min bil, så för att inte behöva göra någon ledsen så har nu alla samma möjlighet att buda på bilen, säger Mattias.

Han har skrivit ner hela historien om bilen, samt hur han skött om den i ett dokument som går att läsa om ni klickar här.

I korthet så har han forskat kring bilens historik och det finns mycket som talar för att bilen använts internt av Volvo de första åren som demobil eller testbil.

Bilen hade tillryggalagt 25 000 svenska mil när Mattias köpte den. i skrivande stund har bilen gått totalt 26 800 mil. Det är mycket svårt att tro när man ser bilen. Den är mycket finare än normalt för miltalet. Eftersom detta var ägarens drömbil så har det inte sparats på kostnader när det gäller underhåll och utbyte av delar. Det finns en lista på sånt som bytts i ägarens redovisning, samt en hel pärm med kvitton och dokument. Några bilder finns i urval.

Utrustad med Volvos SC-805 premium sound system med 4x50w förstärkare samt CD-växlare, allt fungerar. Bilen har endast sommarkörts de senaste 12 åren och inga vinterdäck finns. Enligt obekräftade uppgifter såldes endast 79 stycken T-5R kombi med automatlåda på svenska marknaden. Enligt bilregistret har bilen haft 12 registrerade ägare. De två senaste är inom samma familj, där brukare varit nuvarande ägaren. Bilen har gått i Norrland i vart fall sedan 2002. Besiktad och godkänd av svensk bilprovning fram till 2024-08-31. 2025 blir vagnen officiellt veteranbil (30 år) och därmed skattebefriad.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1995 /1995 
  • Första registreringsdatum
    1996-01-25 
  • Avläst mätarställning
    268913 km 
  • Kw / hk
    166 / 226 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Automat 
  • Klädsel
    Skinn 
  • Färg
    Gul 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Utrustad med 2,3L rak 5-cylindrig turbomotor med angiven effekt på 226hk. (Motorn ger 240hkr genom en over-boost funktion under 30 sekunder under fullgas som gör att T-5R stack ut som ny).

    Växellådan är automat. Servad varje år. Växellådan har sköljts vart 5'e år och kamremmen byttes 2020. Öhlins ställbara stötdämpare bak. Rostfritt avgassystem. Renoverad air-condition. Inga tekniska anmärkningar. Se länken med ägarens berättelse för mer info.

  • Skick interiör:

    Mycket fin inredning med endast mindre bruksslitage. Skicket ligger klart över snittet. Ratten renoverades 2014 med mocka och läder till nyskick, ser fortfarande lika fin ut. Nya gummimattor medföljer löst. De modellspecifika textilmattorna är i fint skick. Medföljer både gummimatta och textilmatta till bagageutrymmet. Se bilder. Inbyggd original bilbarnstol i baksätet.

  • Skick exteriör:

    Till största del originallackering, förutom plastkjolar och vingen. Finns mindre stenskott i fronten, inget utmärkande. Ny originalgrill monterad 2013. Ny vindruta 2014 utan skador. Finns lite skav/färgbättring vid någon sidolist och nån dörröppning. Se bilderna. Finns minimalt med ytrost vid bakluckans handtag, samt skav från nummerskylt. Dörrstoppet på vänster bakdörr behöver åtgärdas. (Har lossnat)

  • Skick helhet:

    Det märks att den här vagnen aldrig hamnat i orätta händer. Den har använts som en osedvanligt sportig familjebil fram tills nuvarande ägare köpte den. Han har sedan årligen med ungdomlig entusiasm lagt ner mycket tid och pengar på att förvalta och bevara bilen. Man ska inte stirra sig blind på miltalet, det här är en riktigt fin bil.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2024-06-02
Ursprungsbesiktning: 1994-10-23 (typbes) (Ombes:20081128)
Datum i trafik första gången: 1996-01-25
Senast godkända besiktning: 2023-06-27
Besiktigad tom: 2024-08-31
Årsskatt: 2627 Kr
Körförbud: Nej
Antal ägare: 12

Fakta om modellen

Med modell 850 inledde Volvo en ny era. Efter 65 år med bakhjulsdrivna bilar var det nu slutligen dags för framhjulsdrift. Det var också många andra nyheter i den nya modellen, såsom: helt ny motor som var femcylindrig och tvärställd, den nya delta bakaxeln, sidokrocksskydd SIPS, självjusterande bälten fram mm.

Det var en för den tiden gigantisk satsning som beräknades till 16 miljarder, när modellen stod färdig och presenterades 1991. Förutom att Volvo behöll kärnvärden som kvalitet och säkerhet förflyttade de sig uppåt mot premiumklassen samt fick en betydligt modernare och sportigare image.

Det var redan 1978 som PG Gyllenhammar hade tryckt på startknappen för projektet Galaxy. Formgiven av Jan Vilsgaard, stod den där på podiet i Globen vid premiärvisningen den 11 juni 1991 och en hel bilvärld förundrades. Under åren 1992-1996 dök det ideligen upp nya varianter och basen var inledningsvis en fyrdörrars kaross, senare 1993 även på känt Volvomanér, en femdörrars Herrgårdsvagn. Den karossen körde man även racing med - allt för bra PR och varumärkesförflyttning.

Modell 850 T-5R, först känd som T-Gul tillverkades 1994 och 1996, årsmodellerna 95-96. Det var vid tiden Volvos snabbaste, starkaste och dyraste bil någonsin. Vid lansering var de gula, därav namnet, de fick andra diskreta färger längs produktionstiden. Senare kom en röd 850 R, kallad T-Röd.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Röbäck/Umeå

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-07-18.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG