Visa alla bilder
Visa film

Volvo 164E B30E — 1975

Volvos finaste bil i början av 1970-talet. Sista årsmodellen och en av de sista tillverkade 164:orna totalt sett. Såldes endast såldes i USA och Kanada. Här i ovanligt fint och orenoverat skick. Bara körd 17000 mil och tre ägare.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Bilen är i fint oskruvat originalskick (AC:n, och avgasluftpumpen dock demonterade). Startar och går fint. Inga rostskador. Har stått undanställd i många år. Nu uppstartad och går fint. Kan behöva en motorservice innan den tas i bruk, då den ej servats på några år."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
95 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14323
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo 164E?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Bilen är i fint oskruvat originalskick (AC:n, och avgasluftpumpen dock demonterade). Startar och går fint. Inga rostskador. Har stått undanställd i många år. Nu uppstartad och går fint. Kan behöva en motorservice innan den tas i bruk, då den ej servats på några år."

Beskrivning

Denna bil år tillverkad i Kalmar hösten 1975 och efter kontroll med Volvos arkiv kunde konstateras att bilen är en av de sista 164:or som tillverkats, (klar 24 okt. 1975, och då som modell 1976). Bilens chassi nr 152.892 är nr 287 från slutet, av 153.179 tillverkade bilar.
Såld ny i januari 1975 hos Volvo i Princeton, New Jersey, i USA till en lärare på universitetet där (USA:s främsta Universitet). Efter nästan 30 år och 15.000 körda mil såldes den av första ägaren, till en bilsamlare i Nordnorge, på Senja 20 mil norr om Narvik. Bilen köptes däruppe, våren 2011 av Teknikens Världs testchef, Hans Hedberg,med kollega, som använde bilen för en lång reportageresa genom Nordnorge och Sverige den sommaren. (se bif. artiklar). Väl hemkommen till Göteborg ställdes bilen undan som flaggskepp i en stor Volvosamling. Sommaren 2020 plockade den fram och registrerades in. Sedan har bilen körts sommaren 2021 och nu är det dags att sälja den.
Fint välvårdat skick. Bara tre ägare och körd 107000 miles vilket motsvarar 17000 svenska mil. Inga rostskador, men några små prickar finns på trösklar vid insteg. Bilen har fått en omlack i originalkulör någon gång på 1990-talet. Mycket bra gjort, proffslack, dock några små blåsor går att hitta på uppepå, baktill (syns knappt). Bra helhetsintryck. Visas hos Autocenter Väst, i Bohus, Djupedalsiden 1, vardagar kl 9-18, tel: 0735 07 0411.

Länkar till reportagedelar om bilen

Sida 46

Sida 47

Sida 48

Sida 49

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1975/1975 
 • Första registreringsdatum
  1975-01-01 
 • Avläst mätarställning
  106650 miles 
 • Kw / hk
  118 / 160 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Texil 
 • Färg
  Champagne metallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går fint. Växlar fint, bra bromsar. Motorn kan behöva nya tändstift och kablar samt oljebyte, då den stått i 10 år, inne i varmgarage. Dessa bilar med USA-avgasrening har något mindre antal hästkrafter (normalt 160) än de svenska. Avgasluftpumpen som satt på USA-bilarna detta år är demonterad från motorn, troligtvis för den bara behövdes med USA-avgasreningen, vid denna tid.
  OBS! Den demonterade AC-pumpen, med slangar och fäste följer med. Ligger i bagaget.

 • Skick interiör:

  Hela och fina säten, mattor, dörrsidor och innertak. Allt original. Tacklucka och elhissar fungerar men behöver smörjas upp, då detta en använts på länge. (OBS! Vi har fått synpunkter på att sätena är omklädda, men efter kontroll med Volvo bedömer vi att de inte är så, de är bara något solblekta i kulören, men hela och fina trots detta).

 • Skick exteriör:

  Ovanligt välvårdad och fin. Superfin i karossen! Inga anmärkningsvärda skador, inga allvarliga rostangrepp. Äldre omlack, proffsigt gjort men några pytte-små blåsor finns uppepå baktill.

 • Skick helhet:

  En av de mest välvårdade och orörda sena 164-bilar vi sett. Med lite puts och sevice så blir bilen i toppskick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2021-04-20 (Förreg)
Ursprungsbesiktning: 2021-04-20 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1975-01-01
Senast godkända besiktning: 2021-07-14
Besiktigad tom: - 2023-07-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: -

Fakta om modellen

Volvo 164E, var Volvos finaste bil med rak 3 liters Volvisexa på tre liter. Denna bilmodell efterträddes 1975 av 264-modellen, med 2,7 liters V6:a (PRV-motorn). 164:an med raka sexan var dock mycket populär i USA och Kanada, bland akademiker och läkare m.fl. tack vare Volvos kvalitéts- och säkerhetsrykte. Därför valde Volvo att fortsätta bygga bilmodellen i Kalmar (handbyggd, ej löpande band) ett år till, och bara för USA/Kanada-marknaderna, trots att efterföljaren som byggdes på Torslanda redan såldes för fullt i Sverige. Eftersom aktuellt exemplar är tillverkat oktober 1975, är den internt, hos Volvo, angiven som årsmodell 1976, men Volvo valde att sälja alla som 1975:or för att inte konkurrera med 264:an som lanserades 1976 i USA.

Volvo 164 E 1975 Riksgränsen s.46-49:

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Göteborg

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-12-21.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG