Visa alla bilder

Mercedes-Benz 190 SL — 1959

Vacker, vit och väldokumenterad. Och i princip en enägarbil. En bil för de som uppskattar en detaljrikedom i proveniens och dokumentation kombinerat med ett spännande skick. Och vem gör inte det?

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Underbar historik i ett härligt skick med egentligen bara två anmärkningar; omlackerad i en ny vitare kulör och överrenoverade skinnsäten och dörrsidor. Men dessa åtgärder gjordes i en tid när tekniken och värderingarna var helt annorlunda än idag."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
1 084 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14151
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Mercedes-Benz 190 SL?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Underbar historik i ett härligt skick med egentligen bara två anmärkningar; omlackerad i en ny vitare kulör och överrenoverade skinnsäten och dörrsidor. Men dessa åtgärder gjordes i en tid när tekniken och värderingarna var helt annorlunda än idag."

Beskrivning

Den köptes ny hos Mercedesåterförsäljaren Philipssons i Jönköping av den nuvarande ägarens far i april 1959. När pappan dog 1994 ärvde sonen bilen och den har stått i samma varmgarage sedan 1994, ett stillestånd i över 35 år, alltså. Bilens dokumentation är för en historiskt intresserad entusiast och köpare lika detaljerat ovärderlig som fantastisk; den är noggrann och omfattande med alla viktiga och snygga dokument sparade. Lägg därtill original gamla nummerskyltar från både det gamla och nyare registret med ett fint orört skattekvitto från 1980. I slutet av sjuttiotalet, 1978, körde den dåvarande ägaren ner till en lack- och karosseriverkstad i ett lika dåvarande Västtyskland för reparation och lackering. Den fick ett omfattande rostskydd och en ny lack i vitt i stället för originalets Weissgrau DB158. Bilens hardtop är fortfarande orörd i den kulören. Kvittot är förstås sparat och kostnaden var DM 3 484:-. Den hade då, 1978-07-28, rullat 6 830 mil och den senaste besiktningen gjordes 1980-05-07. Bilen ställdes in något år senare, varför dagens mätarställning på 70 622 km med all sannolikhet är den totala körsträckan. Ägarens son berättar också att pappan körde bilen mycket sparsamt under sommarmånaderna.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1959/1959 
 • Första registreringsdatum
  1959-01-01 
 • Avläst mätarställning
  70622 km 
 • Kw / hk
  88 / 120 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Vit 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Den har fått en uppstartservice med ett rengjort bränslesystem och nya packningar, slangar, tätningar och tändstift. Motorn startar och går fint, växellådan känns bra, men bromsarna behöver en totalrenovering. Några av de totalt åtta bromscylindrarna är fast och slangarna är torra och svullna.

 • Skick interiör:

  Inredningen är komplett och orörd, skinnstolarna är hela, men har tillsammans med dörrsidorna renoverats med en infärgning och någon slags blank lack över skinnet. En professionell tvätt och lädersmörj hade varit bättre, men på den tiden blev det så här. Förmodligen kan någon med rätt medel och hantverkskunnande återställa dem.

 • Skick exteriör:

  Lacken i vitt från 1978 är fortfarande i fint skick med några små märken, en liten blåsa på högerskärmen och några bubblor på motorhuven. Kromet är fint och blankt med något åldersmärke. Suffletten är hel och fin, så även det röda överdraget.

 • Skick helhet:

  Skicket, förvaringen, stilleståndet, historiken, proveniensen och dokumentationen; det är svårt att hitta något motsvarande. Renovera bromsarna, gör en oljeservice, besiktiga och ta det därifrån. Och så en personlig önskan; må den svenska vackert dokumenterade historiken obrutet få fortsätta.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1980-09-29
Ursprungsbesiktning: 1959-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1959-01-01
Senast godkända besiktning: 1980-05-07
Besiktigad tom: - 1981-07-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 2

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-12-21.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG