Visa alla bilder
Visa film

Velocette LE Mk3 200cc — 1959

Egen och rolig formgivning, lättmanövrerad och låg. En stadsbruksvänlig motorcykel där råa prestanda inte har premierats. Men 8 hk och 130 kg i tjänstevikt funkar ändå överraskande fint i staden och på den lilla landsvägen.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Rolig mc med en tillförlitlig och trygg utstrålning som främsta attribut."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
20 500SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15588
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Velocette LE Mk3?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Rolig mc med en tillförlitlig och trygg utstrålning som främsta attribut."

Beskrivning

Den nuvarande ägaren köpte och importerade motorcykeln 2000 från England och registrerade den i Sverige 2001. Han blev genom köpet också engagerad i den engelska klubben för cykeln, The LE Velo Club Ltd, där mycket analog korrespondens med klubbmedlemmarna finns i dokumentationen där han handlade delar och frågade om råd. Senaste besiktningen gjordes 2016-09-09 och den är därför besiktningsbefriad då den var godkänd när de nya reglerna trädde i kraft 2018-04-20.

Engelska polisen var väldigt förtjusta i den här cykeln och när modellen lades ner köpte de alla reservdelar från fabriken. Läs mer under "Historia".

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1959/1959 
 • Första registreringsdatum
  2001-04-18 
 • Avläst mätarställning
  37 881 km 
 • Kw / hk
  5 / 7 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl 
 • Färg
  Grå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Cykeln kördes med för några år sedan. Motorn går bra efter en startservice med nya tändstift, men förgasaren måste ses över och rengöras.

 • Skick interiör:

  Låg sittvinkel och bekväm körställning för de flesta på en vinyldyna i ett helt, rent och fint skick.

 • Skick exteriör:

  Fin finish för åldern på lack, detaljer, dekaler och reglage. Däcken håller luften bra och fälgarna känns friska och ser bra ut.

 • Skick helhet:

  Trevligt och användarvänligt skick på en lika bruksvänlig liten motorcykel med en "little engine". LE, alltså.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2001-04-18
Ursprungsbesiktning: 2001-02-23 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2001-04-18 (590101)
Senast godkända besiktning: 2016-08-09
Besiktningsbefirad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Velocette LE är en motorcykel tillverkad av Veloce Ltd från 1948 till 1971. Beteckningen LE stod för helt enkelt för "little engine". Och den lilla motorn på 200 kubik hade även en blygsam effekt på 8 hk, men motorcykeln var mera känd för sin pålitlighet, sina trygga köregenskaper och låga tyngdpunkt. Modellen användes av över femtio brittiska polisområden, och alla riders blev kända som "Noddies" då poliser enligt reglementet alltid hälsade på varandra, men att släppa styret kunde ju vara farligt för Velocetteåkarna. Därför tilläts de att nicka som hälsning och LE:n fick därmed också smeknamnet "the Noddy Bike". 1958 lanserades Velocette Mk III LE med en fotmanövrerad växelpedal och en konventionell kickstart. Lådan blev fyrväxlad och tillsammans med de lättrullade 18-tumshjulen hade LE Mk3 en snittförbrukning på runt 0,25 liter/mil.

Med tio års utveckling var Velocette LE både pålitlig och praktisk, men den 3 februari 1971 gick företaget ändå i frivillig konkurs. De allra sista motorcyklarna som tillverkades i Veloce-fabriken var LE. Tillverkningen av andra motorcyklar hade försenats eller ställts in för att tillverka LE i olika former, och de lukrativa polis-leveranserna hade hade upphört. Polisen i grevskapet i Kent, Kent County Constabulary, köpte de återstående reservdelarna och kunde hålla igång polisens LE-cyklar fram till 1974.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-02-16.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG