Visa alla bilder
Visa film

Volvo 1800S B18 — 1963

Lågmilad och osvetsad i en egen och kvalitativt medveten uppdaterad tolkning från sjuttiotalet.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Renoverad med tidigare decenniers ideal och färdigmonterad i nutid."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
390 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15508
SKILINGARYD/VAGGERYD
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Renoverad med tidigare decenniers ideal och färdigmonterad i nutid."

Beskrivning

Bilen levererades ny i maj 1963 till ett ungt par som strax därefter blev med barn och fick se sig om efter något mer praktiskt. Den köptes då lätt begagnad med drygt 1000 mil på mätaren ett år senare av Nils-Olof från Nässjö som efter ytterligare några år bestämde sig för att ge bilen en egen och kvalitativ prägel. Det här exemplaret är en av de bilar som från våren 1963 tillverkades i Göteborg, efter att produktionen flyttats dit från Jensen i England. Därav modellbeteckningen 1800S. Bilen har aldrig varit vinterkörd och är heller aldrig svetslagad.

1976 besiktigades den och ställdes av efter drygt 5 000 körda mil och med många tankar och ambitioner, bland annat skulle B18-maskinen ersättas av en Elleman-Jakobsen-trimmad B20-motor. Vidare ville Nils-Olof ge sin 1800S en exteriör touch av de sista årsmodellerna med andra fälgar, lister och detaljer. Men hans övriga fordon och intressen, bland annat klassiska svenska motorcyklar, krävde sitt och färdigställandet drog ut på tiden.

2010 ärvde den förra ägaren bilen och hade även han en ambition att bygga klart, men tiden rann iväg och till slut köpte hans kompis, den nuvarande ägaren, bilen och lät bygga klart den i sin verkstad. Efter 46 års stillestånd kom den ut på egna hjul igen 2022. Det följer med en avsevärd stor samling dokumentation i en stor låda, inklusive original verkstads- och reservdelsböcker. Bilen besiktigades 22-10-18 och är nu besiktningsbefriad.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1963/1963 
 • Första registreringsdatum
  1963-05-16 
 • Avläst mätarställning
  51696 km 
 • Kw / hk
  79 / 107 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Körsbärsröd 46 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Originalmaskin med en trevlig B18-feeling och en lättmanövrerad låda med elektrisk överväxel. Snyggt motorutrymme med polerade detaljer. Tändningslåsets normala funktion kombineras med en startknapp som i nuläget hänger nedanför tändningslåset. Låset fjädrar tillbaka med nyckeln, men ger ingen elektrisk signal. Underredet med tidstypiskt färgglatt målad kardanaxel, oljetråg, fjädrar, hjulupphängning, insidan av fälgarna och annat. Karossen skrapades helt rent från underredsmassa och målades i den mattsvarta färgen som fortfarande ser nymålad ut idag.

 • Skick interiör:

  Nysydda skinnsäten av en erkänd lokal sadelmakare. Även om Nils-Olof ville modernisera bilen är det snygga instrumentklustret intakt tillsammans med den hårda och håliga bakelitratten, här klädd i en tidstypisk ratthandske.

 • Skick exteriör:

  Äldre, sannolikt från tidigt sjuttiotal, kvalitativ lack med ett fint djup. När Nils-Olof skulle modernisera bilens yttre gjorde han som många andra; ersatte de så kallade bandyklubbalisterna (eller hockeyklubba, men den senare har ju en vinkel) med de senare raka listerna och tillhörande dörrhandtag. Dessa lister i form av en bandyklubba finns kvar och följer med (bild), men dörrhandtagen, originalfälgar och navkapslar saknas.

 • Skick helhet:

  Demonterad, renoverad, lagrad och därmed också välbevarad med en uppdaterad tolkning i ett väldigt bra grundskick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-09-20
Ursprungsbesiktning: 1963-05-16 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1963-05-16
Senast godkända besiktning: 2022-10-18
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Från 1963 tappade bilen beteckningen P1800 till förmån för 1800S där S:et sägs stå för Sverige. Bland de rättrogna benäms aldrig de svensktillverkade bilarna som P1800, utan bara som 1800S, 1800E och 1800ES. Men allmänheten skiljer inte på det, Volvos sportbil från sextio- och sjuttiotalen heter mer än ofta P1800 i bilfolkmun.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Skilingaryd/Vaggeryd

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-12-22.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG