Visa alla bilder

Mercedes-Benz 300 Adenauer 4d-cabriolet 6-cyl (W186) — 1953

Svensksåld lyxbil av högsta klass. Känd historik, endast tre ägare och bästa samlarskick.

Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Denna bil är i ett imponerande fint skick, fackmannamässigt renoverad till utställningsskick och originalutförande med matching numbers på motor och växellåda. OBS! Bilens reg-nummer visas ej då säljaren önskar vara anonym under auktionen."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
2 250 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13278
ÄLMHULT
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Mercedes-Benz 300 Adenauer 4d-cabriolet?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Denna bil är i ett imponerande fint skick, fackmannamässigt renoverad till utställningsskick och originalutförande med matching numbers på motor och växellåda. OBS! Bilens reg-nummer visas ej då säljaren önskar vara anonym under auktionen."

Beskrivning

Bilen köptes som ny av lampföretaget Osram i Stockholm 1953. Den brukades troligtvis av VD:n eller var direktionsbil. Osram ställde av och undan bilen 1962 av okänd anledning. I början av 70-talet köptes bilen av en Mercedes expert i Skellefteå. Han servade upp bilen och sommar-körde några år innan han genomförde en mycket fin och genomgripande renovering under fyra år med start 1988. Nuvarande ägare - som är den tredje - köpte bilen 2017. Bilen har bara rullat 300 mil sedan renoveringen blev klar 1992 och är i ett mycket fint originalutförande. Enda anmärkningen är sprickan i vindrutan, vilket syns på bild. Nuvarande ägare är en stor Mercedes samlare som säljer bilen då han tycker att den används för lite.

Eftersom bilen egentligen bara använts från 1953 till 1962 så bedömer vi att sammanlagda körsträckan är 12800 mil. (Mätaren går runt vid 10.000 mil). Handlingar ock kvitton följer med bilen. Det finns en full pärm med kvitton från renoveringen och en stor verkstadshandbok.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1953/1953 
 • Första registreringsdatum
  1990-05-17 
 • Avläst mätarställning
  28008 km 
 • Kw / hk
  85 / 116 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Rött skinn 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motor och växellåda renoverade till toppskick. Allt fungerar perfekt.

 • Skick interiör:

  Makalöst fin inredning i oklanderligt skick.

 • Skick exteriör:

  Proffessionellt lackerad, utan anmärkning. Kromdetaljer och övrigt också utan anmärkning. Liten spricka finns i framrutan.

 • Skick helhet:

  En fantastiskt pampig bil i bästa samlarskick som imponerar även på den petige bilexperten på alla vis. Bilen är har "matching numbers" enligt ägaren.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2018-05-16
Ursprungsbesiktning: 1990-05-04 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1990-05-17
Senast godkända besiktning: 2018-05-30
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Den klassiska lyxbilen Mercedes-Benz 300 (W 186 och 189) är idag främst känd under sitt smeknamn, "Adenauer Mercedes". Modellen tillverkades under mer än 10 år från 1951 till och med 1962.
Konrad Adenauer, Förbundsrepubliken Tysklands första kansler, var en av de första användarna av denna nya flaggskeppsmodell från Mercedes-Benz. Modellen betraktas av många som Tysklands stora återkomst på den internationella bilmarknaden.

Just Cabriolet-versionen av W186 är idag mest eftersökt av samlare. Det tillverkades endast i 642 exemplar.
Bilen var den finaste bilen från Tyskland vid denna tid.
Bland nya och viktiga egenskaper kan nämnas:
Avancerad sexcylindrig motor med överliggande kamaxel, samma som i 300SL Måsvinge och Roadster.
Mekaniskt styrt insugningsgrenrör för bensininsprutning (från 1957)
Säkerhetslås med koniska stift för att förhindra att dörrarna öppnas vid tex en kolliision
Elektriskt manövrerad fjädring för nivåreglering med tunga laster
Uppvärmning med fläkt som standard
Luftkonditionering som tillval (från 1958)
Servostyrning som tillval (från 1958)

Lagerort och visningsinfo

Kontakta värderingsmannen för att boka en tid för visning.

Hämtning

Hämtning skall ske senast 2 veckor efter att auktionen är avslutad.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG