Visa alla bilder
Visa film

Chevrolet 490 — 1919

Rolig och trevligt renoverad Chevrolet från varumärkets första decennium. Dessutom med en intressant och initialt dokumenterad historik.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Charmig förkrigsmodell i ett rätt renoverat skick för brukande, inte stillastående."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
105 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16311
HÖGANÄS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Chevrolet 490?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Charmig förkrigsmodell i ett rätt renoverat skick för brukande, inte stillastående."

Beskrivning

Bilens "intagande i registret" gjordes den 27 september 1919, tilldelades "igenkänningsmärke" W417 för Kopparbergs län (senare Dalarnas län) och detta "meddelades till överståthållarämbetet" den 20 oktober. Den första ägaren var en Albin Eriksson i Gårdvik i Svärdsjö socken norr om Falun. Bilen brukas sedan av ett par olika ägare i länet under tio år och det meddelas i juni 1929 till överståthållarämbetet att "bilen har förstörts, och ej vidare kommer att användas. Intyg bifogat. Avförd ur registret". Men bilen förstördes inte, den förblev stående och köptes så småningom upp av Sparreholms samlingar där den också blev stående. 2018 såldes den på auktion till den nuvarande ägaren som är en man med mycket erfarenhet av förkrigsmodeller från Chevrolet. Han tog sig an bilen och har gjort det mesta av renoveringen själv, tanken var ett skick som reflekterar en lätt begagnad och välvårdad automobil från den tiden. Resultatet är en snygg, presentabel och representativt användarvänlig pjäs från bilens barndom. Ett par bilder visar en lista på alla åtgärder som är utförda på bilen.

En bild på en systerbil med ett "igenkänningstecken" (registreringsnummer) med en siffras skillnad ger också en spännande bild att fundera på och låta tankarna flöda om hur en automobil brukades på den tiden.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1919/1919 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
  2 139 km 
 • Kw / hk
  15 / 20 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Den startar lätt och växlarna manövreras med kunskap och känsla. Motorn har en topp från en några år senare årsmodell, men är modifierad till att se ut som en 1919 års motor, det vill säga en med blottade ventiler och vipparmar utan ventilkåpa.

 • Skick interiör:

  Helt, rent och prydligt. Baksätets ryggstöd är i original pergamoid, övriga dynor är nysydda i vinyl. Golvet är tillverkat i ett nyare material med mässingslister längs kanterna. Mätare och instrumentpanel är original.

 • Skick exteriör:

  Lack i fin tidstypisk finish utan att vara överpolerad. Nya snygga trähjul från USA, en kostnad på 35 000:-, lackerade och skodda med nytillverkade däck. Vidare är suffletten nysydd och manövreras förhållandevis lätt.

 • Skick helhet:

  En förkrigsbil i ett fint renoverat skick, mera redo att brukas till träffar och evenemang än att ställas in på ett museum.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2020-11-10
Ursprungsbesiktning: 2020-11-05 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2020-11-10 (190927)
Senast godkända besiktning :2020-11-05
Besiktigad tom: -
Årsskatt: Skattebefriad
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Modellen 490 tillverkades mellan 1915 och 1922 och namnet kom från bilens pris, $490. Konkurrenten T-Ford såldes samtidigt för $495. Priset höll ett par år, men redan 1922 var den dyrare än sitt namn. Fast modellamnet ändrades inte. Den framsynta toppventilsmotorn var ovanlig i sammanhanget, men ägaren till Chevrolet höll kvar vid konstruktionen och den fyrcylindriga 2,8-litersmaskinen var basmotorn i utbudet fram till 1929, då varumärkets första sexcylindriga motor erbjöds och andra bilmodeller såg dagens ljus.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Höganäs

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-09-14.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG