Visa alla bilder
Visa film

SAAB Sonett III V4 — 1973

Saab Sonett III nysåld i USA, importerad till Sverige 2013. Ingår samlingen hos Saab Memorial Hall, Vännäs.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Bra projekt för den som vill färdigställa en Sonett III. Behöver registreringsbesiktning för att komma in i svenska bilregistret. Det är inte nödvändigt att helrenovera bilen. Det kan vara kul att köra den i bruksskick. Ej provstartad av oss, bränsletanken måste tömmas och rengöras först."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
68 100SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16817
VÄNNÄS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB Sonett III?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Bra projekt för den som vill färdigställa en Sonett III. Behöver registreringsbesiktning för att komma in i svenska bilregistret. Det är inte nödvändigt att helrenovera bilen. Det kan vara kul att köra den i bruksskick. Ej provstartad av oss, bränsletanken måste tömmas och rengöras först."

Beskrivning

Bilweb Auctions har fått förtroendet att sälja bilarna som ingått i samlingen hos Saab Memorial Hall i Vännäs. Sveriges charmigaste lilla Saab-museum. Det startades av norrmannen Tron Bach som flyttade till Sverige 2011. Efter ett arbetsamt liv som hotellägare flyttade Tron till en liten gård i Sverige. Han fann sitt hem i bygden Gullsjö, Vännäs. När han hittade en sliten och bucklig Saab 92 bakom uthuset började tanken ta form. Han skulle starta ett Saab-museum för att hedra det svenska kulturarvet Saab. Ett bilmärke som beundras över hela världen. Under de år som museet varit öppet har över 1000 besökare funnit till den lilla norrländska ortens Saab-museum. Tron känner att han med ålderns rätt nu ska stänga sitt museum med flaggan i topp. Museets stängs lagom till auktionsavslutningen. Fram tills dess rekommenderar vi ett besök. Se mer info på https://www.saabmemorialhall.info/
På denna auktion finns flera bilar som vi inte kunnat plocka ut från lokalerna. För att göra det måste en av väggarna rivas ned. Detta kommer att göras vid stängningen så köparna kan hämta sina bilar
Om bilen: Denna Sonett tillhör de fordon som vi ej hade möjlighet att rulla ut från museet.
OM REGISTRERING i Sverige: Bilen är såld ny i USA och importerad till Sverige 2014.Ej inregistrerad i Sverige. Bilen är anmäld till ursprungskontroll för registreringsbesiktning, (handlingarna finns). En svensk köpare kommer att få en fullmakt från importören för att kunna göra registreringsbesiktning i dennes namn. Köparen får genomföra registreringsbesiktning själv, med denna fullmakt. Importören kommer att bli första registrerad ägare i bilregistret. Först när detta är klart kan bilen registreras över på auktionsköpare.

Tidigare rallymästare och Saab-entusiast Sture Karlsson har fungerat som hovmekaniker åt museet och gick igenom Sonetten före den ställdes in 2019. Han iordningställde bromssystem och servade bilen samt monterade nytt avgassystem. I samband med detta provkördes bilen cirka 40 km utan problem. Se separat bild med handskriven lapp på saker som åtgärdades. Behöver nu rengöring av bränslesystem. (Se filmen för mer info)I samband med detta är en allmän översyn lämplig före reg-besiktning.

Totalt tillverkades 10 236 Saab 97, det vill säga Sonett II och III.

Majoriteten av Sonetterna exporterades och enligt Saab Sonett klubben finns idag drygt 300 bilar av de olika modellvarianterna kvar i Sverige.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1973 
  • Första registreringsdatum
     
  • Avläst mätarställning
     
  • Kw / hk
     
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Konstläder och textil. 
  • Färg
    Röd 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Utrustad med V4-motor på 1,7L med angiven effekt på 65hk, samt 4-växlad manuell växellåda med frihjul. Kördes och gick bra när bilen ställdes in på museet 2019. Bromsarna var då renoverade med ny huvudbromsylinder e t c. Samt tändsystem genomgånget, stått avställd sedan dess. Ej provstartad vid fotograferingen. Behöver tömmas på gammalt bränsle samt tanken rengöras före start görs. Saknar startbatteri, inga funktioner testade av BWA.

  • Skick interiör:

    Sätena renoverades 2019 med rätt material och är i fullgott skick. Hängande innertak och sliten klädsel på sidopaneler. Viss klädsel samt golvmatta saknas.

  • Skick exteriör:

    Plastkarossen är i gott skick utan några större skador. Finns enstaka mindre märken. Bland annat på motorhuven, samt spricka vänster bak vid stötfångarens genomgång. Se bilder. Nya strålkastare till grillen medföljer löst, fästen till dessa saknas.

  • Skick helhet:

    Ger ett gott intryck. Man har börjat iordningställa bilen med renoverade säten och åtgärdat bromssystemet o s v, så den går att få ut på vägen igen med rimlig arbetsinsats.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

OBS! OM REGISTRERING i Sverige: Bilen är såld ny i USA och importerad till Sverige 2014.Ej inregistrerad i Sverige. Bilen är anmäld till ursprungskontroll för registreringsbesiktning, (handlingarna finns). En svensk köpare kommer att få en fullmakt från importören för att kunna göra registreringsbesiktning i dennes namn. Köparen får genomföra registreringsbesiktning själv, med denna fullmakt. Importören kommer att bli första registrerad ägare i bilregistret. Först när detta är klart kan bilen registreras över på auktionsköpare. Utländsk köpare kan begära tillbaka original handlingarna från Transportstyrelsen (US-Title och tullsedel mm) för att med dessa handlingar kunna registrera bilen i sitt land

Ägarens kommentar

Ett Saab-museum måste naturligtvis ha en Saab modell 97, mer känd under namnet Saab Sonett. Jag fick tag på en som importerats från USA. Den hade godkänd ursprungskontroll och behövde lite arbete före registreringsbesiktning. Jag fick hjälp av Ture Karlsson som monterade ett helt nytt avgassystem, nya bromsar, med mera. ( Se bild på handskriven lapp med utbytta delar) När jag körde hem bilen från Ture till museet började den hosta lite, men gick hela vägen. Det visade sig att gamla avlagringar i tanken löstes upp när vi hällde i ny bensin. Så bilen behöver få rengjord bränsletank och nytt bränslefilter.

Fakta om modellen

Saab Sonett presenterades 1956 och utvecklades i flera versioner. Den delade teknik med samtida Saab-modeller.

År 1970 ändrades bilen så mycket att den fick namnet Sonett III. Karossen modifierades kraftigt med ny front och akter. Endast mittpartiet lämnades tämligen orört. Flip-fronten typ Triumph Spitfire slopades. I dess ställe kom en kilformad front med en liten motorlucka och "pop up"-strålkastare. Baktill gjordes bagagerummet mer användarvänligt med öppningsbar bakruta. Invändigt kom ny instrumentpanel med instrument från Saab 99 och nu också golvmonterad växelspak. SAAB Sonett tillverkades av ASJ-verkstäderna i Arlöv utanför Malmö. Produktionen lades ner 1974 då de amerikanska myndigheterna införde striktare utsläppsregler för personbilar. Totalt tillverkades 10 236 Saab 97, det vill säga Sonett II och III.

Majoriteten av Sonetterna exporterades och enligt Saab Sonett klubben finns idag drygt 300 bilar av de olika modellvarianterna kvar i Sverige.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: VÄNNÄS

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-08-22.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG