Visa alla bilder
Visa film

SAAB 99 2D — 1969

Första årsmodellen av Saab 99 i kulören "veterinär-blå". Ingår i museisamlingarna hos Saab Memorial Hall i Vännäs. Läs historien om varför bilen fått namnet "veterinären" på museet.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Dessa tidiga Saab 99 börjar bli sällsynta. Detta exemplar var i trafik när man körde in bilen för egen maskin på museet 2016. Lämplig för museum eller samlare. Vill man ut och köra i trafiken behövs service och genomgång före besiktning hos bilprovningen. Vid nästa godkända besiktning blir bilen besiktningsbefriad enligt svenska veteranreglerna."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
20 200SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16822
VÄNNÄS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 99?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Dessa tidiga Saab 99 börjar bli sällsynta. Detta exemplar var i trafik när man körde in bilen för egen maskin på museet 2016. Lämplig för museum eller samlare. Vill man ut och köra i trafiken behövs service och genomgång före besiktning hos bilprovningen. Vid nästa godkända besiktning blir bilen besiktningsbefriad enligt svenska veteranreglerna."

Beskrivning

Bilweb Auctions har fått förtroendet att sälja bilarna som ingått i samlingen hos Saab Memorial Hall. Sveriges charmigaste lilla Saab-museum. Det startades av norrmannen Tron Bach som flyttade till Sverige 2011. Efter ett arbetsamt liv som hotellägare flyttade Tron till en liten gård i Sverige. Han fann sitt hem i bygden Gullsjö, Vännäs. När han hittade en sliten och bucklig Saab 92 bakom uthuset började tanken ta form. Han skulle starta ett Saab-museum för att hedra det svenska kulturarvet Saab. En bil som beundras över hela världen. Under de år som museet varit öppet har över 1000 besökare funnit till den lilla norrländska ortens Saab-museum. Tron känner att han med ålderns rätt nu ska stänga sitt museum med flaggan i topp. Museets stängs lagom till auktionsavslutningen. Fram tills dess rekommenderar vi ett besök. Se mer info på https://www.saabmemorialhall.info/
På denna auktion finns flera bilar som vi inte kunnat plocka ut från lokalerna. För att göra det måste en av väggarna rivas ned. Detta kommer att göras vid stängningen så köparna kan hämta sina bilar. Tänk på att dessa fordon stått avställda en längre tid. Det innebär att det kan behövas mer arbete på dessa fordon för att få dem i ordning än motsvarande bilmodell som körts kontinuerligt.
Om bilen: Den här veterinär-blå (middle blue) Saab 99'an införskaffades till museet 2016. Bilen köptes ny 1969 av Axel Stark i Siljansnäs. Herr Stark hade den speciella titeln banbiträde. Det innebar att han jobbade åt statens järnvägar som banvakt. Bilen tilldelades reginummer W 99686 av dåvarande Kopparbergs länsstyrelse. Enligt uppgift har bilen haft 7 tidigare ägare. Bilen införlivades i museisamlingarna 2016. Den var då besiktad och godkänd av bilprovningen. Den köptes i Uppsala och kördes för egen maskin till Vännäs, en sträcka på 560 km. Till bilen medföljer instruktionsbok, servicehäfte, äldre besiktningsprotokoll från svensk bilprovning samt reservhjul. Vi hittade en serviceanteckning från 1975, där bilen rullat 6 967 svenska mil. Nuvarande mätarställning är 5 297 mil, därav drar vi slutsatsen att mätaren "snurrat runt" ett varv så det korrekta miltalet bör vara 15 297 mil.

Denna Saab 99 tillhör de fordon som vi ej hade möjlighet att rulla ut från museet. Den är inte startad, behöver uppstartsservice och teknisk genomgång innan man börjar köra med den.

Läs historien om varför bilen kallas "Veterinären" under ägarens kommentar. Se även filmen där Tron Bach berättar om bilen.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1969/1969 
  • Första registreringsdatum
    1969-07-03 
  • Avläst mätarställning
    52975 km 
  • Kw / hk
    59 / 80 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Textil 
  • Färg
    Veterinär-blå. (Färgkod B6 middle blue) 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Utrustad med fyrcylindrig Triumph-motor på 1,7 liter, med angiven effekt på 80hk. Växellådan har fyra växlar och är utrustad med frihjul. BWA gjorde ett kort startförsök vid fotograferingen, varpå vi konstaterade att en startservice behövs före nytt försök. Bilen fungerade enligt uppgift utan tekniska anmärkningar när den kördes in på museet 2016. Inga tekniska funktioner testade av BWA. Saknar startbatteri.

  • Skick interiör:

    Framstolarna renoverades innan bilen ställdes in på museet, så dessa är i nyskick. Resten av inredningen är i bra skick med mindre slitage.

    Bagageutrymmet är prydligt, original golvmatta och reservhjulsöverdraget har slitage. Se bilderna.

  • Skick exteriör:

    Till största delen originallackering med vissa bättringar. Motorhuven nylackerad 2016. Finns normalt med stenskott i fronten. Finns ytrostprickar efter sidan. Rost i nedre kanten av förardörren. Blåsor vid skärmkanten bak. Se bilderna för mer info.

    Vi kunde inte inspektera höger sida, den stod trång parkerad. Vindrutan har stenskott på förarsidan och glaset har skiktat sig vid rutans laminering utefter kanterna. Se bild.

  • Skick helhet:

    Svårhittad Saab 99 av första årsmodellen med ett fåtal anmärkningar. Bilen utstrålar genuinitet. Helheten kan beskrivas som använt bruksskick. Stått på museum sedan 2016.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2016-08-09
Ursprungsbesiktning: 1969-07-03 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1969-07-03
Senast godkända besiktning: 2015-02-05
Besiktigad tom: 2017-02-28
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 7

Ägarens kommentar

Jag behövde naturligtvis ha den första årsmodellen av Saab 99 på museet. Jag köpte den här Saaben i Uppsala av en pilot, därefter körde jag hem bilen till museet i Vännäs. Saab 99 av 1969 års modell ligger mig speciellt varmt om hjärtat. Den då helt nya Saab-modellen kallades för "en bredaxlad svensk" i reklamen i Norge. Så 1969 rekommenderade jag min vän, veterinär Hellesnäs på Voss, att köpa den nya bredaxlade svensken. Han köpte precis en sån här, med samma färg och allt. Den var stadig, lättkörd och med framhjulsdriften gick den som ett spjut på de norska fjällvägarna. Jag kallar därför den 99'an som står på museet för "Veterinären" och färgen för veterinär-blå, som en hyllning till min gamle vän. (Färgen heter egentligen husar blå på svenska och middle blue på engelska, färgkod B6.)

Fakta om modellen

Saab 99 presenterades redan 1967 men det dröjde något år innan produktionen kom igång som 1969 års modell. Saab 99 tillverkades fram till 1984 då den ersattes av den kortlivade modellen 90.

Tidiga Saab 99:or hade en 1,7-liters motor ifrån Triumph. Den var konstruerad som en "delad" V8 från de större Triumph-bilarna. En lustig teknisk detalj med Triumph-motorn var att samma nock på kamaxeln styrde både insug och avgasventil. Den ena ventilen trycktes ner direkt av kamaxeln och den andra styrdes av en vipparm. Systemet gjorde att båda ventilerna måste ha samma ventiltider och detta fungerade bra. Samma motor användes för övrigt i den senare Triumph Dolomite. Det brittiska ingenjörsbolaget Ricardo arbetade med Saab under 1960-talet och kopplade samman Saab med Triumph vilket skapade samarbetet som gav Saab 99 Triumphs 1,7-litersmotor. Enligt uppgift finns det 133 stycken Saab 99 av 1969-års modell registrerade i Sverige. (juni 2024)

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: VÄNNÄS

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-08-22.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG