Visa alla bilder
Visa film

SAAB 96 V4 — 1975

Indisk gul Saab V4 med få ägare och fascinerande historik. Ingår sedan 2016 i museisamlingen hos Saab Memorial Hall i Vännäs. Samlingen avyttras eftersom museet läggs ned.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Kördes in på museet för egen maskin 2016. Lämplig för museum eller samlare. Vill man ut och köra i trafiken behövs service och teknisk genomgång före besiktning hos bilprovningen ."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
29 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16821
VÄNNÄS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 96?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Kördes in på museet för egen maskin 2016. Lämplig för museum eller samlare. Vill man ut och köra i trafiken behövs service och teknisk genomgång före besiktning hos bilprovningen ."

Beskrivning

Bilweb Auctions har fått förtroendet att sälja bilarna som ingått i samlingen hos Saab Memorial Hall. Sveriges charmigaste lilla Saab-museum. Det startades av norrmannen Tron Bach som flyttade till Sverige 2011. Efter ett arbetsamt liv som hotellägare flyttade Tron till en liten gård i Sverige. Han fann sitt hem i bygden Gullsjö, Vännäs. När han hittade en sliten och bucklig Saab 92 bakom uthuset började tanken ta form. Han skulle starta ett Saab-museum för att hedra det svenska kulturarvet Saab. En bil som beundras över hela världen. Under de år som museet varit öppet har över 1000 besökare funnit till den lilla norrländska ortens Saab-museum. Tron känner att han med ålderns rätt nu ska stänga sitt museum med flaggan i topp. Museets stängs lagom till auktionsavslutningen. Fram tills dess rekommenderar vi ett besök. Se mer info på https://www.saabmemorialhall.info/ På denna auktion finns flera bilar som vi inte kunnat plocka ut från lokalerna. För att göra det måste en av väggarna rivas ned. Detta kommer att göras vid stängningen så köparna kan hämta sina bilar. Tänk på att dessa fordon stått avställda en längre tid. Det innebär att det kan behövas mer arbete på dessa fordon för att få dem i ordning än motsvarande bilmodell som körts kontinuerligt. Om bilen: En intressant Saab V4 i den trevliga originalkulören Indisk gul med 5 registrerade ägare, inklusive bilhandlare, dock endast 2 brukare sedan 1977. Mellan 1977 och 1996 ägdes bilen av en dam vid namn Ljungberg. Mellan 1996 och 2016 ägdes bilen av Saab-samlaren Birger Mattson. På filmen berättar Tron Bach hur han fann bilen hemma hos samlaren och hur det tog tre år av förhandlingar innan bilen kunde köpas loss till Saabmuseet.

Vid vårt besök på Saab Memorial Hall och genomgången av bilarna blev vi imponerade av att V4'an klarat den tidigare utomhusvistelsen såpass bra. Det finns naturligtvis lite skavanker på bilen, med lite ytrost, färgskrap och annat, men vi tror den går att få i ordning för besiktning relativt snabbt. Mätaren står på 8 527 svenska mil. Vi kan inte garantera att det stämmer, men skicket talar för att den inte gått mer.
Vi vill poängtera att vi inte kunnat provköra bilen eller undersöka höger sida av bilen. Köparen får kolla höger sida när bilen kommer fram. Dessutom kan behövas service och rengöring av bränslesystemet, översyn av bromsar och uppstartsservice av bilen före besiktning.Äldre besiktningsprotokoll, original domkraft samt däckverktyg medföljer. Reservhjulet saknar däck, se bild.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1975/1975 
  • Första registreringsdatum
    1975-01-23 
  • Avläst mätarställning
    85276 km 
  • Kw / hk
    48 / 65 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Textil 
  • Färg
    Indisk gul 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    V4-motor på 1,5 liter med angiven effekt på 65hk. Fyrväxlad med frihjul. Enligt uppgift gjorde SMH's hovmekaniker Sture en översyn av det tekniska innan bilen kördes in på museet för egen maskin 2016. Man bytte koppling samt gjorde en service. Denna bil har vi ej haft möjlighet att plocka fram och provköra. Bränslesystemet måste tömmas och ny bensin fyllas på före start görs. Bilen tänder och startar till på startgas. Se filmen. Saknar startbatteri.

  • Skick interiör:

    Fin inredning utan direkta anmärkningar. Utrustad med eftermarknads sportratt, ett mycket populärt och tidstypiskt tillbehör.

    Väldigt fint bagageutrymme med original matta i bra skick.

  • Skick exteriör:

    Originallackering. Motorhuven omlackerades innan bilen ställdes in på museet. Lacken har lite slitage, lite ytrostprickar och mindre repor. Bra stötfångare och dekorlister. Utrustad med extramonterade Saab original backlampor. Det vi kunde se av undersidan ser också bra ut. Se bilder.

  • Skick helhet:

    Helhetsintrycket är mycket positivt. Indisk gul Saab V4 ligger på mångas önskelista. Det är sällan de är såpass välbevarade som den här.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1998-10-13
Ursprungsbesiktning: 1974-08-23 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1975-01-23
Senast godkända besiktning: 1998-06-29
Besiktigad tom: 2000-06-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 5

Ägarens kommentar

Jag ville ha tag på en indisk gul V4 till museet. Det visade sig att det fanns en hos "Birger i Bratten". Han hade endast kört en kortare tid med V4'an och sedan ställt ner den utomhus. Hans bror hade nämligen skrämt honom och sagt att Saab V4 är en trafikfarlig bilmodell. Så det var egentligt inget fel på bilen när han ställde av den. Första gången jag besökte Birger fick jag se att det stod bilar nedställda överallt. Mitt bland alla bilar stod den fantastiskt välbevarade indisk gula V4'an. Men den var inte till salu, sa Birger. Jag besökte Birger många gånger och försökte köpa bilen. Efter 3 år sa Birger äntligen ja. Jag tog V4'an på en släpkärra och körde den hem till Sture. Han gjorde i ordning det som behövdes för att köra bilen. Efter några korta provturer körde vi in den på museet.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: VÄNNÄS

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-08-22.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG