Visa alla bilder
Visa film

Austin Ten, Saloon — 1934

En trivsam 30-talare i ett fint renoverat skick som fungerar väl.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En Austin Ten är ingen fartkanon men resan i villaförorten med passande 30-tals bebyggelse var både angenäm och intressant. Ekipaget väckte stor beundran i omgivningarna. Med all rätta, det är en kul liten vagn."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
71 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
17325
BROMMA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Austin Ten, Saloon?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En Austin Ten är ingen fartkanon men resan i villaförorten med passande 30-tals bebyggelse var både angenäm och intressant. Ekipaget väckte stor beundran i omgivningarna. Med all rätta, det är en kul liten vagn."

Beskrivning

Den här vagnen togs enligt uppgift in till Sverige på 70-talet men blev då inte inregistrerad och iordningställd. Nuvarande ägare förvärvade bilen 2019 för att renovera och sätta igång vagnen. Som motorhistorisk entusiast, med ett antal tidigare renoveringar och tävlingsförare i bland annat 1000/1200 cupen i årtionden, tog han sig an ännu ett projekt. Vagnen plockades ner fullständigt och gicks igenom och renoverades under flera år till nuvarande skick. Den är välrenoverad till originalutförande och helt fri från rost.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1934/1934 
  • Första registreringsdatum
    2023-05-09 
  • Avläst mätarställning
    500 
  • Kw / hk
    15 / 20 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
     
  • Färg
    Röd och svart 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Lättstartad och puttrade på i god ordning, allt förefaller fungera väl. Fyrväxladlåda med osynkad etta, nya lameller. Bakaxel genomgången. Nytillverkad kylare, som fungerar väl i högsommarvärme. Ej kontrollerad på lyft men det gick ändå rätt bra att syna bilen undertill, allt är i nyrenoverat skick.

  • Skick interiör:

    Inredningen är genomgången och renoverad. Framstolarna har fått ny klädsel, konstläder. Baksätet förefaller dock vara i originalskick, skinnklädsel med brukspatina.

  • Skick exteriör:

    Nyare lackering i bra skick. Detaljer som blankt, glas, belysning etc likaså i bra skick. Körriktningspilar fungerar. Trevlig Amerikakoffert medföljer. Ursprungligen fanns ett soltak men det är igensatt. Delarna till detta, i bedagat skick, medföljer. Fina ekerfälgar och bra nyare däck.

  • Skick helhet:

    Austins storsäljare från mellankrigsåren är en fin representant från den tidiga folkbilseran. Den här vagnen är i ett fint renoverat skick. En entusiastbil och klassiker som sprider glädje.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2023-05-09
Ursprungsbesiktning: 2023-05-03 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2023-05-09 (340101)
Senast godkända besiktning: 2023-05-08
Besiktningsbefriad_ Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 5

Fakta om modellen

The Austin Motor Company tillverkade bilar från 1905 - 1989. Företaget grundades av Herbert Austin, som hade en bakgrund hos Wolseleys. Från början höll de till i Longbridge utanför Birmingham. Efter första världskriget hade företaget det tufft ekonomiskt men med småbilen Austin Seven vände det upp igen. På 30-talet lunkade det på men nu trappade Herbert Austin själv ner, med ålderns rätt. Han avled 1941. Under andra världskriget ställde man om produktionen till flygmotorer och flygplan. Efter kriget var Austin relativt snabbt igång med biltillverkning igen och köpte bl.a. upp Vanden Plas. De påbörjade det framgångsrika samarbetet med Donald Healy och lanserade sportbilen Austin-Healy, en ikon idag. De gick också samman med Morris 1952 och blev BMC. I en allt mer stökig period för brittisk biltillverkning blev BMC en del av British Leyland 1968.



Modell Austin Ten lanserades i april 1932 och var en liten mellanklassvagn emellan succén Austin Seven som introducerats 1922 och den större Austin Twelve som kom 1931. Modell Ten tillverkades fram tom andra världskriget i olika versioner såsom fyrdörrars Saloons, två och fyrsitsiga Tourers, Sports och Cabriolet. Dessutom tvådörrars nyttofordon i en Van och en Pickup. Dessa två och den ordinära Saloonen, var de enda som kom att tillverkas efter kriget. I oktober 1947 var det dags för efterträdaren A40 att äntra scenen. Austin Ten kom att bli företagets bäst säljande modell under 30-talet. Totalt byggdes 290.000 exemplar av modellen produktionsåren 1932 - 1939 samt 1945 - 1947.



Motorn var en fyra om 1.125 cc med sidventiler och fyrväxlad låda samt mekaniska bromsar. I augusti 1934 gjordes en del förändringar. Bl.a. målades nu ramen runt kylargrillen i bilens kulör och kylaren lutades också något. Tvåans växel blev nu också synkroniserad.

Modell Ten fick goda recensioner och på den tiden ansågs den ha bra prestanda och fina vägegenskaper. Toppfarten angavs till 55 Mph men tryggt och behagligt gick vagnen i 35 Mph. Vilket räckte fint till i stadstrafik och på de smala kurviga vägarna bland byar, häckar och böljande ängar på Englands landsbygd.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Bromma

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-08-22.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG