Visa alla bilder
Visa film

Buick Special — 1938

En imposant och vacker 30-talare med härlig och ärlig patina. Svensksåld med känd historik.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En vagn från det sena 30-talet som, i mitt tycke, en av de vackraste. Här färdas man med stil i ett lugnt och rofyllt tempo"

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
165 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15838
SKOGÅS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Buick Special?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En vagn från det sena 30-talet som, i mitt tycke, en av de vackraste. Här färdas man med stil i ett lugnt och rofyllt tempo"

Beskrivning

GM och Buick fick med sin modell Buick Typ 40 Special en fullträff, en av ikonerna från 30-talet. Den här vagnen är såld ny i Sverige och är i fint patinerat skick. Flera kända svenska motorhistoriska entusiaster har ägt och vårdat bilen genom åren. Finns vederhäftig information nedtecknad av dem, om bilen och utförda åtgärder. En genomgång av kaross och ny lackering gjordes 1978-80. I övrigt är bilen i originalskick men självklart underhållen, servad och åtgärdad efter hand. Nu i ett väl fungerande skick. Både nytagna bilder och från sommaren 2022.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1938/1938 
 • Första registreringsdatum
  1938-03-18 
 • Avläst mätarställning
   
 • Kw / hk
  79 / 107 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Silvergrå metallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Allt fungerar klanderfritt och ger behagliga och lugna köregenskaper. Motorn är lättstartad och går jämnt, tyst och fint. Fin segdragningsförmåga och växlarna gick i klanderfritt. De hydrauliska bromsarna är genomgångna och fungerade även de utan problem.

 • Skick interiör:

  Helt i original med viss patina och slitage. Vacker ådring på instrumentbräda, härlig stor ratt, tydliga instrument och fint innertak.

 • Skick exteriör:

  Glas, blankt och lackering i fint skick med viss patina och slitage. Lackeringen kan säkerligen poleras upp om man vill ha en än blankare vagn.

 • Skick helhet:

  En välfungerande och motorhistoriskt mycket intressant vagn. På senare år har vitala delar såsom el- och tänddelar, bromsar och bränslesystemet gåtts igenom och uppdaterats.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2019-12-30
Ursprungsbesiktning: 1938-03-18 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1938-03-18
Senast godkända besiktning: -
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 9

Fakta om modellen

Buick startade sin tillverkning redan 1899 och är således en av de äldsta kvarvarande biltillverkarna. När General Motors bildades 1908 var Buick ett av varumärkena i koncernen och positionerades snäppet under GMs prestigemärke Cadillac.

Det var 1931 som Buick lanserade sin raka åttacylindriga motor. Buick hade haft försäljningsnedgångar efter finanskrisen 1929 och de första åren av 30-talet. Till årsmodell 1936 konstruerade man en ny kaross och stil, vilket blev en försäljningsframgång. Designen stod GMs gigant Harley Earl för. Små förändringar gjordes under åren men till 1938 blev det bl.a. en uppgradering av fronten och bensinpåfyllning flyttades från höger till vänster bakskärm.

Till 1938 års modeller fanns det Serie 40 Special om 122 inch wheelbase, Serie 60 med 126 inch wheelbase, Serie 80 med 133 inch wheelbase samt en Serie 90 med 140 inch wheelbase.

Serie 40 Special var således den enklaste modellen men eftersom det var en Buick, var den ändå att betrakta som en premiumbil.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Skogås

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-05-11.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG