Visa alla bilder
Visa film

SAAB 99 Turbo — 1980

En skön grön Saab 99 Turbo med matchande klädsel. En drömbil för många i ett mycket bra skick.

Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Känns som om den bara vore ett par år gammal."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
320 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14646
STOCKHOLM
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 99 Turbo?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Känns som om den bara vore ett par år gammal."

Beskrivning

Nuvarande ägare har ägt bilen sedan hösten 2017 och har inte behövt göra så mycket med den. Ägaren har bytt oljor, filter, stift, tändkablar och några packningar etc. Bilen fick en ordentlig genomgång i december 2021 då en större service gjordes och även bränslesystemet servades. Saaben fick då en ny catchtank o bränslefilter och samt en ny tillsatsluftslid. Co-halten och styrtrycksventilen åtgärdades. Bilen har aldrig varit rostig eller blivit rostlagad.

Enligt tidigare ägare så har bilen stått i en SAAB-handlares bilhall under en period och där blivit proffesionellt omlackerad. Även de fina Inka-fälgarna lackerades om och nya däck kom på plats.

Ägarhistoriken är tydlig men det saknas besiktningsprotokoll från tidigare år.
Bilstereon har suttit i sedan bilen var ny. Original bakrutejalusi medföljer.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1980/1980 
 • Första registreringsdatum
  1980-06-16 
 • Avläst mätarställning
  156570 km 
 • Kw / hk
  107 / 145 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Akaciagrön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Går bra i motor och drivlina. Fjädrarna till bagageluckan har gett upp.

 • Skick interiör:

  Interiören är i ett fint skick bortsett från en fläck på baksätets sits och mattan i förarbrunnen har en skada, se bilder. Taket hänger lite på vissa ställen.

 • Skick exteriör:

  Fin i lacken. Framspoilern har skrapmärken, vänster sida. Vänster framfälg har skrapmärken på kanten.

 • Skick helhet:

  En Saab 99 Turbo i ett mycket fint och körklart skick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2017-12-01
Ursprungsbesiktning: 1980-02-12 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1980-06-16
Senast godkända besiktning: 2021-05-25
Besiktigad tom: 2023-05-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 17

Fakta om modellen

När 99-serien debuterade den 22 november 1967 på Teknorama i Stockholm hade modellen 1,7-liters motorkonstruktion som köpts från engelska Triumph men ganska snart stod det klart att det var dags för en ny generation Saabmotorer. Motorgurun Per Gillbrand hade lämnat Volvo Personvagnar efter att utvecklat deras ”röda” motorserie med B20 i spetsen. Uppdraget hos Saab var att göra en än mer modern maskin.
”Scania-motorn” introducerades halvvägs in i modellår 1972 och blev startskottet på det som senare skulle bli Turboeran. Namnet ”Scania-motor” eftersom den sattes samman på Saabs motorfabrik i Södertälje. Den helt nya 2,0-motorn var kraftfull och bildade även bas till sportiga 99 EMS som också lanserades 1972.
De karaktäristiska ”fotbolls”-fälgarna ingick i EMS-utrustningen och gör att designen lyfter ytterligare.

De första 99-turbobilarna var ombyggda EMS. De ingick 1977 i det 100 bilar starka breddprovet som Saab utförde innan de satte ett turboemblem på saluvagnarna. 1978 presenterades äntligen turbon som en egen modell. Till en början var det endast Combi-Coupe'n som fick turbo. Som 1979-årsmodell fanns den endast i sedan version. 1980 fick den några smärre ändringar. Många exporterades och ett flertal återimporterades för att säljas under 1981.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Stockholm

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Nisse Brandt
+46 707 50 89 99
nisse@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-05-05.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG