Visa alla bilder
Visa film

Saab 96 V4 — 1980

En fin och gediget renoverad 96:a från sista produktionsåret. I stora delar i originalutförande men med en del fräsigare attribut, såsom; Weberförgasare, 99:ans bultdelning, läderratt, Bosch extraljus mm.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Blunda och tänk på en Saab. De flesta som var med på tiden med Hylands hörnor, svensk synd och påssoppa kommer att säga Saab 96. Sinnebilden av ett Sverige i framåtlutad förändring men med en trygg och välkänd vagn från Trollhättan, som följeslagare. Här i en klarröd version med de sista produktionsårens styling, som nu har genomgått en rejäl ansiktslyftning. Med sportiga uppgraderingar och ambitioner är den återigen redo att sträcka ut på landsvägarna. Här vankas öron- och ögongodis."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
77 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16848
NORRKÖPING
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Saab 96 V4?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Blunda och tänk på en Saab. De flesta som var med på tiden med Hylands hörnor, svensk synd och påssoppa kommer att säga Saab 96. Sinnebilden av ett Sverige i framåtlutad förändring men med en trygg och välkänd vagn från Trollhättan, som följeslagare. Här i en klarröd version med de sista produktionsårens styling, som nu har genomgått en rejäl ansiktslyftning. Med sportiga uppgraderingar och ambitioner är den återigen redo att sträcka ut på landsvägarna. Här vankas öron- och ögongodis."

Beskrivning

Den här vagnen förefaller ha rullat och haft fem ägare i Östergötland genom åren. För några år sedan påbörjades en renovering, där karossen rensades och rostlagades samt underredsbehandlades med Tectyl. Hela bilen blev lackerad i originalkulören Cinnoberröd.

Motorn är uppdaterad med planade toppar, ventilsäten och ventiler (ok med 95 oktan) Ny Weberförgasare med manuell choke, brytarlöst tändsystem samt nya bensin- och vattenpumpar. Nytt 2 tums avgassystem, Saab original. Växellådan har ny lamell- och tryckplatta, uttrampningslager samt ny olja.

Ombyggd med 99.ans bultdelning om fyra hål. Skivorna fram är svarvade med nya klossar, bak är allt original. Nysvarvade "fotbollsfälgar", dessutom medföljer även en omgång GB-fälgar.

Framrutan är ny, framstolarna är omklädda, original i baksäte. Även dörrsidor fick ny klädsel med nytt ytskikt, mattor är i originalskick. Blinkersglas fram och baklyktor är nya, så också stänkskydd.

Mätarställning 4.264 mil, mätaren har med all sannolikhet slagit om en gång.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1980/1980 
 • Första registreringsdatum
  1979-11-01 
 • Avläst mätarställning
  42640 km 
 • Kw / hk
  50 / 68 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Tygklädsel 
 • Färg
  Ljusröd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går fint, rappt och stadigt. Mycket är nytt och bytt, varför det mesta förefaller vara i mycket gott skick. Efter renovering, kan det finns detaljer att finjustera.

 • Skick interiör:

  Fin och trevlig inredning där framstolar har fått ny klädsel, likaså dörrsidor. Fint innertak och baksäte samt mattor i bra originalskick. Bra gummilister. Hatthyllan svartlackerad. Allt förefaller fungera väl och läderratten behaglig att greppa.

 • Skick exteriör:

  Nylackerad. Glas, gummi och blanka detaljer i fint skick. Någon bula och rinning på bakluckans nederkant. Nya lampglas fram och bak. Nyrenoverade fälgar med nyare däck.

 • Skick helhet:

  När Saab 96 gick mot sin Final Countdown i skarven av 70/80-tal, efter 20 års produktion, slog man till med lite stylingknep för att ge försäljningen av "den gamle" lite skjuts. Det var speciella kulörer, stripes, fälgar etc. Är de dessutom i ett trevligt och renoverat skick med tillbehör från tiden, som den här eldigt röda, så är de idag eftertraktade entusiastfordon och heta klassikers.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2023-08-28
Ursprungsbesiktning: 1979-10-25 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1979-11-01
Senast godkända besiktning: 2023-09-05
Besiktigad tom: 2025-09-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 5

Fakta om modellen

Bilverksamheten inom SAAB såg ju dagens ljus 1947 och den första modellen Saab 92 hade ju lånat en del design från flygverksamheten. När modell 92 så småningom genom olika steg, blev modell 96 from årsmodell 1960, kunde man se drag från 40-talet samtidigt som de ångade vidare in i 60-talet med 96.an. När SAAB lanserade den nya 99:an och senare även 900:an trodde väl många att det var över för 96:an men likt Fågel Fenix kom det nya uppdateringar genom åren och den höll ut ända in i 80-talet.

Som tidigare skedde det stadigt större och mindre förändringar, så att när det väl var över, kunde man ställa en tidig 92:a bredvid en 80-talare och se att inte en pinal var densamma men ändå såg man ett tydligt släktskap.

Till 78-års modeller fick man epitetet och modellbeteckning Saab 96 GL med bl.a. större parkerings- och blinkersarmatur fram. Bakljusen blev även de större och nu med inbyggda backljus. Bakluckan fick ett spoilerliknande handtag. Redan i slutet av produktionen av årsmodell 1977 fick 96:an en ny tvåstegsförgasare som höjde effekten till 68 hkr och som nu kom till uttryck på årsmodell 1978, med tilläggsbeteckningen V4 Super på bakluckan. Året efter, 1979, byggdes alla 96:or i Finland. De fick svartinramade rutor, svart stripe under sidolisterna och svartmålat parti mellan baklyktorna. Ny kulör var den eftertraktade akaciagröna metalliclacken.

I januari 1980 var det final och slut på 96-epoken. Den sista vagnen som lämnade bandet, den 8 januari, kördes av Erik Carlsson till Saab-museet i Trollhättan. De sista vagnarna såldes under våren 1980, i Sverige registrerades bara 967 exemplar.

Totalt tillverkades det enligt uppgift i 547.221 exemplar av 96:an.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Norrköping

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-18.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG