Visa alla bilder
Visa film

Cadillac Eldorado Seville HT Coupé 390 — 1959

Av de flesta ansedd som den finaste representanten bland USA-bilarnas tolkning av rymdåldern och femtiotalets former och fenor. Exklusiv då och kanske än mer exklusiv nu. Låg, lång och en lite motsägelsefullt slank och vacker uppenbarelse.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"975 stycken Seville, det vill säga coupén, byggdes och bland de svenska nybilsleveranserna brukar den till dragspelskungen Calle Jularbo särskilt nämnas."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
925 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16718
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Cadillac Eldorado Seville HT Coupé?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"975 stycken Seville, det vill säga coupén, byggdes och bland de svenska nybilsleveranserna brukar den till dragspelskungen Calle Jularbo särskilt nämnas."

Beskrivning

Det här exemplaret har sannolikt haft Kalifornien som sin hemvist sedan nyleverans 1959 och bilen kom till Sverige i början på nittiotalet. Då var den vit och i ett brukskick, men inte rostig. Några glada pågar i Ystad rålackerade bilen i lila, mörktonade rutorna och drog på cruising i grannskapet. Ett par år senare köpte Cadillac-kännaren Thomas i Tomelilla Eldoradon och gjorde en total finrenovering. Han vann ett gäng priser under åren 1997-98 och det är några av dem som syns i bakluckan på bilderna. 1:a pris på ett Power Meet 1998 är tungt pris i flera bemärkelser. Och stort. 1999 levererade han personligen bilen till Sandahls samlingar och det var den första bilen som åkte in i den för ändamålet renoverade ladan. Den var i alla fall ute och körde tio år senare, för senaste godkända besiktningen gjordes 2009-04-09. Bilen har en imponerande dåtida utrustningslista; luftkonditionering, elmanövrerade fönster och ventiler, ellås, justerbart elmanövrerat säte, en elmanövrerad bagagelucka med automatisk stängning, dimljus, backljus, servostyrning och servobromsar, en vindrutetorkare med spolare och två hastigheter, sminkspegel på passagerarsidan, automatisk avbländning av helljuset, belysnings- och kartljus inuti och tonade rutor.

Bilen kommer från Sandahls samlingar som Bilweb Auctions AB under tidig vår kommer att sälja under fyra olika teman; först ut några av familjens populära trotjänare, främst Mercedes, Volkswagen och någon joker, sedan ett halvt dussin exklusiva fina Rolls-Royce och Jaguar och därefter ett urval av tidiga Ford-bilar och en Chevrolet från bilismens barn- och ungdom. Sist ut blir det 7 USA-bilar varav 5 representativa fullsize USA-bilar från GM:s årsmodeller 1959, året då fenorna var som störst.

Sandahls är idag en av Sveriges största familjeägda transportkoncerner. Företaget grundades i Värnamo 1949. Äldre generationer har i sitt privata museum under många år samlat på ett 40-tal bilar under olika teman. Bilweb Auctions AB har nu fått uppdraget att sälja dessa under fyra omgångar i februari, mars och april i år.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1959/1959 
 • Första registreringsdatum
  1993-05-19 
 • Avläst mätarställning
  71 730 miles 
 • Kw / hk
  254 / 345 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Skinn  
 • Färg
  Blå metallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen har nyligen fått en lättare startservice efter museivistelsen med främst en översyn av bromsarna; byte av de främre slangarna, vätska och luftning. Den startar lätt, går fint och bromsarna är bra, men kan bli ännu bättre med mer justering. Motorutrymmet är rent och blankt, AC:n blåser kallt, och den har fina fälgar med äldre däck och bra mönster. Luftfjädringen är demonterad och ersatt med en konventionell, i motorutrymmet sitter lufttanken kvar. Senaste godkända besiktningen gjordes 2009-04-09.

 • Skick interiör:

  Inredningen är sydd av välkända CH Trimshop i Bodafors och skinnets kulör utstrålar rymd, raketer och femtiotalets sicence fictionfilmer. Inget slitage med en soffa i nyskick. Fina dörrsidor, innertak och mattor även om de senare skulle behöva en liten rengöring för ett renare och snyggare utseende. All elektrisk utrustning funkar fint; fönsterhissarna, ventilerna, den elektriska bagageluckan och justerbara elmanövrerade säten i både höjd- och längsled. Originalradion, däremot, har ingen funktion. Instrumentpanelen, instrumenten och andra ramas in av snyggt krom, en del av bilens inre charm. Det sitter en extra vippströmbrytare för tutan, originalets tutring på ratten är delvis av, den trasiga halvan finns kvar och följer med.

 • Skick exteriör:

  Den var rostfri när den kom från Kalifornien och behövde aldrig svetsas. Bilens kaross är i ett rakt fint skick. Underredet speglar det skicket och här finns inga skador eller rostlagningar. Lacken håller hög standard och har en extraordinär finish, men vid ett tillfälle under museitiden har det blivit två lacksprickor på högerskärmen, de syns tydligt på bilderna av skärmen. Kromet på hela bilen är vackert blänkande utan skador.

 • Skick helhet:

  Den här bilen har varit kronjuvelen i samlingen, den har vunnit många priser och är fortfarande en imponerande pjäs. Efter många år på ett museum är den nu ute på vägarna igen. En besiktning bara, sedan är den befriad och redo för vidare äventyr.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2022-01-17
Ursprungsbesiktning: 2000-02-29 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2000-04-01 (840701)
Senast godkända besiktning: 2013-08-01
Besiktigad tom: 2014-02-28
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-18.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG