Visa alla bilder
Visa film

Buick Electra 225 4d 401 — 1959

Utrustad med en 401 cui "Nailhead" V8 med Wildcat-luftfilter kopplad till en tvåväxlad Dynaflow växellåda.

Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Praktfull bil. Renoverad för många år sedan men fortfarande i ett imponerande skick både invändigt och utvändigt. Motorn och växellådan fungerar bra och bromssystemet är godtagbart. Dock kommer den att kräva mer arbete för innan den är redo för sin sista besiktning."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
235 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16706
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Buick Electra 225 4d?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Praktfull bil. Renoverad för många år sedan men fortfarande i ett imponerande skick både invändigt och utvändigt. Motorn och växellådan fungerar bra och bromssystemet är godtagbart. Dock kommer den att kräva mer arbete för innan den är redo för sin sista besiktning."

Beskrivning

Denna bil importerades från Arizona, US, vilket förklarar varför karossen är i ett rostfri. Den första ägaren tog med bilen till Sverige 1989, och den registrerades 1991 över till en ägare från Härnösand. Den senast kända besiktningen genomfördes den 2000-02-10, och bara en vecka senare köptes den in till museet. Bilen har renoverats till en hög standard, det är oklart om detta gjordes i Sverige eller innan den skeppades ut från USA.

Uppdatering från första ägaren: Bilen var strukturellt sund men krävde lite svetsarbete på fram- och bakskärmarna innan den lackerades om. Den har inte den ursprungliga motorn utan istället en motor av samma typ från en 60:a. Den ursprungliga 2-växlade automatlådan har ersatts med en Dynaflow, vilket var en vanlig modifiering av dessa fordon. Bilen har under sin tid på museet blivit omklädd invändigt.

Bilen kommer från Sandahls samlingar som Bilweb Auctions AB under tidig vår kommer att sälja under fyra olika teman; först ut några av familjens populära trotjänare, främst Mercedes, Volkswagen och någon joker, sedan ett halvt dussin exklusiva fina Rolls-Royce och Jaguar och därefter ett urval av tidiga Ford-bilar och en Chevrolet från bilismens barn- och ungdom. Sist ut blir det 7 USA-bilar varav 5 representativa fullsize USA-bilar från GM:s årsmodeller 1959, året då fenorna var som störst.

Sandahls är idag en av Sveriges största familjeägda transportkoncerner. Företaget grundades i Värnamo 1949. Äldre generationer har i sitt privata museum under många år samlat på ett 40-tal bilar under olika teman. Bilweb Auctions AB har nu fått uppdraget att sälja dessa under fyra omgångar i februari, mars och april i år.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1959/1959 
 • Första registreringsdatum
  1991-03-25 
 • Avläst mätarställning
  84 367 miles 
 • Kw / hk
  239 / 325 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 2 speed 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Blå metallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Efter en nyligen genomförd uppstartsservice och genomgång är bilen nu körbar. Bromsarna gar fått en översyn och nya gummislangar fram men kräver ytterligare arbete innan den brukas / besiktigas. Motorn och motorutrymme är fnt. En specialtillverkad värmeventil är installerad (se bilder). Det finns ett litet läckage i kylaren. Stiliga hjul med äldre däck. Senast besiktigad 2000-02-10.

 • Skick interiör:

  Interiören är exceptionellt ren och fräsch. Vackra oskadade säten och väl underhållna mattor skyddade av plastmattor. Dörrsidor och innertak i gott skick. Instrumentbrädan och instrument är välbevarade, även om radion lyser upp utan att fungera. Alla elektriska fönster är funktionsdugliga men skulle gynnas av smörjning på grund av vissa äldre, torra tätningar.

 • Skick exteriör:

  Kaross och underrede är i toppskick. Inga skador, bucklor eller rost. Lacken är blank men har ett par små lackskador (Se bilderna) Kromet är blankt med endast några små bucklor.

 • Skick helhet:

  Denna bil ser bra ut både invändigt och utvändigt och går fint. Den kommer dock att behöva mer arbete för att återfå sitt toppskick efter att ha stått på ett museum i många år.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2002-04-11
Ursprungsbesiktning: 1990-06-08 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1991-03-25
Senast godkända besiktning: 2000-02-10
Besiktigad tom: 2002-02-28
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Buick Electra 225 från 1959 är en framträdande modell i bilhistorien. Introduktionen av namnet Electra 225 vilket skulle bli synonymt med lyx och stil i Buicks sortiment. "225" hänvisar till bilens totala längd i tum. Dramatisk styling, svepande linjer, stora fenor och distinkta kromdetaljer satte tonen för de lyxiga fullstora amerikanska sedanerna i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet.

Denna drivs en 401 kubiktums V8-motor med beteckningen "Nailhead". Denna maskin gav Electra 225 imponerande prestanda för sin storlek. Den var även utrustad med en mängd utrustning för komfort och lyx, inklusive servostyrning, servobromsar och en Dynaflow växellåda, känd för sina mjuka växlingar.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Shaun Major
+46 709-72 40 07
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-18.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG