Visa alla bilder

Volkswagen Ùltima Edición 1600cc — 2003

En av se absolut sista Folkvagnarna i världen. Ùltima Edición blev direkt eftertraktade samlarbilar och Sverige tilldelades genom svenska kungen ett enda exemplar – detta. Har bara gått 2,5 mil!

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Fabriksny bil i Aquarius Blue som gått 2,5 mil på provväg vid fabriken. Detta är en av de absolut sista tillverkade Bubblorna. Nr 131 från slutet av 21,5 miljoner bilar. Inte registrerad i Sverige."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
1 100 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
10735
PÅLSBODA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volkswagen Ùltima Edición?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Fabriksny bil i Aquarius Blue som gått 2,5 mil på provväg vid fabriken. Detta är en av de absolut sista tillverkade Bubblorna. Nr 131 från slutet av 21,5 miljoner bilar. Inte registrerad i Sverige."

Beskrivning

Bengt Holmgrens Ùltima Edición lämnade produktionsbandet i Mexiko den 24 juli 2003, sex dagar innan tillverkningen upphörde för gott. Sista tillverkade bilen har serienummer 4M905162, denna har 4M905030. Sammanlagt byggdes 2 000 exemplar av Volkswagen absolut sista och mest förädlade modell av Typ 1. Bilarna erbjöds till kända och viktiga personer runtom i världen och detta exemplar erbjöds svenska kungen. Vår monark avstod dock och istället fick Volkswagenmuseet i Pålsboda chansen och hösten 2003 kom den till Sverige. Den är dock inte inregistrerad.
Sista modellen av den klassiska Folkvagnen fick namnet Última edición och slutmodellen producerades de sista 20 dagarna i juli 2003. En unik industrihistoria var till ända efter 68 år, och den 30 juli 2003 klockan 09.05 mexikansk tid var det slut.
Den allra sista tillverkade bilen står nu på Volkswagens museum och har serienummer 4M905162. Bilen här har nummer 4M905030, Vilket betyder att det tillverkades ytterligare 132 stycken. Detta faktum gör denna bil till en av världens mest eftertraktade Bubblor – vilket stärks av att den aldrig varit i trafik.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  2003 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
  25,4 km 
 • Kw / hk
  44 / 59 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  4-vxl 
 • Klädsel
  Grå textil 
 • Färg
  Blå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Helt orörd, endast kontrollkörd på fabriken

 • Skick interiör:

  Helt orörd

 • Skick exteriör:

  Helt som ny. Dock finns spricka i framrutan (spänning i glaset från produktionen)

 • Skick helhet:

  Allt original. Inga skador.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Oregistrerad. Handlingar finns. Går att registrera i Tyskland genom VW och Utima klubben. Sedan kan den reggas i in i Sverige.

Fakta om modellen

Måhända rullade den sista tysktillverkade Folkvagnen av bandet 1978, men det betydde inte att modellen var nerlagd. Redan 1967 började Volkswagen också tillverka bilar vid sin fabrik i Puebla utanför Mexico City och 1980 hade man där byggt en miljon bilar. Försäljningen minskade dock med åren sakta men säkert. På grund av allt hårdare utsläppsregler kom i juni 2003 finalen av 68 års produktion av VW bubblan, över hela värden (21, 5 miljoner exemplar). Ùltima Edición kallades slutmodellen som skulle tillverkas i 2 000 exemplar den sista månaden och säljas till kända personer. Den sista skulle bilen skickas till Volkswagens museum i Wolfsburg.
Ùltima Edición fanns i två nostalgiska färgkombinationer: Aquarius Blue med grå inredning och Harvest Moon Beige med svart inredning. Bilarna kom med färgmatchade fälgar och däck med vit sida. Till standardutrustningen räknas kromat VW-märke, Wolfsburg-emblem, cd-stereo, handskfackslucka i samma kulör som bilen, kartfack på förardörren och full mattsats även i bagaget.
OBS! I Nordamerika och Europa har Ùltima Edición blivit kult och en internationell samlarbil som sålts för mycket höga summor. Det finns även en särskild internationell klubb för ägare till dessa bilar. Klubben ordnar träffar och event och åkte med flera bilar till Nordkapp sommaren 2017 och passade då på att besöka VW-museet i Pålsboda. Ultima bilen i Pålsboda är enligt klubben den som gått minst i världen, ja förutom den på Volkswagens museum i Wolfsburg, som gått lika lite.

Lagerort och visningsinfo

Välkomna på visning enligt nedan:
·     Fredagen den 14 september kl 11-18
·     Lördagen den 15 september kl 11-18
·     Torsdagen den 20 september kl 11-18

Visningsadress: Gjuterivägen 25, 697 32 Pålsboda

Hämtning

Hämtning/utleverans sker efter tidsbokning. Under vecka 39 håller museumet öppet för hämtning fredag-söndag (28-30 september). Vänligen boka tid genom att ringa till kundtjänst på 0723-705928.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.
Enklare hjälp vid hämtning kan erbjudas i mån av tid

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har objekten ingått i Holmgrens Volkswagenmuseum och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG