Visa alla bilder

Jowett Javelin 4-cyl — 1953

En ovanlig och avancerad brittisk 50-talare med mycket prydligt och fint helhetsintryck. Byt ratten och få en klassiker i toppskick!

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Mycket påkostad renovering, jättefin lack och inredning. Spännande modell."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
50 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
10927
SKÅNES-FAGERHULT
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Jowett Javelin?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Frans Johansson
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Mycket påkostad renovering, jättefin lack och inredning. Spännande modell."

Beskrivning

Med självbärande kaross och tvåcylindrig boxermotor var brittiska Jowett Javelin en mycket avancerad bil när den kom 1947. Det här exemplaret som länge tillhört Jännaholms förnämliga samlingar är i ett mycket fint skick med högkvalitativ lackering nästan helt utan anmärkningar och mycket fint omklädd inredning i oxblodsfärgad vinyl, nya mattor och innertak. Sedan bilen färdigställdes 2002 har den bara gått några hundra mil. Detta är en mycket smakfull brittisk 1950-talare som förutom mekanisk översyn bara behöver en bättre ratt för att bli i toppskick.
När Jowett Javelin kom 1947 fick den mycket beröm för sina fina vägegenskaper. Vilket också resulterade i flera fina rallysegrar.
Original ej monterad radio medföljer.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1953/1953 
 • Första registreringsdatum
  1998-07-20 
 • Avläst mätarställning
  4212mil 
 • Kw / hk
  38 / 50 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl 
 • Färg
  Turkos 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Har länge ingått Jännaholms omfattande samlingar. Bilarna har startats och körts regelbundet, men inte besiktigats under många år. Flertalet bilar har dåliga batterier, gamla däck och kräver service och översyn av mekaniken innan igångsättande. Bilen färdigställdes 2002 och har sedan dess bara gått några hundra mil. I samband med färdigställandet fick också bilen nya däck.

 • Skick interiör:

  Mycket fint omklädd inredning, inklusive ny matta och nytt innertak. Träarbetet på instrumentbräda och överliggare på dörrar i mycket fint skick. Original banjoratt i sämsta tänkbara skick, (plasten har krackelerat).
  Över 50 000 kronor nerlagda enbart på inredningen, enligt kvitton.

 • Skick exteriör:

  I princip felfri lackering med mycket hög kvalitet på såväl underarbete som topplack. Blankare än ny. Dålig maskering runt kvartsrutorna bak och störande täckbricka för antennhål på vänster sida – men i övrigt få anmärkningar. Kromet är det ursprungliga och inte perfekt, bidrar dock till karaktären.

 • Skick helhet:

  Fin lack och lika fin inredning ger sammantaget en fin bil.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus Avst 2007-08-31
Ursprungsbesiktning 1998-07-20 (regbes)
Datum i trafik 1:a gång 1998-08-04
Besiktningsperiod - 2004-08-31
Senast godk besiktning 2002-08-13
Skattebefriad Ja
Antal ägare 2

Ägarens kommentar

Intagen i bilregistret 1998 efter längre tids avställning. Helrenoverad 1998 till 2002 genom Pall Olles försorg hos verkstad nära Markaryd. Lacken ej helt exakt originalkulör, men mycket lik.

Fakta om modellen

Jowett Javelin producerades 1947 till 1953 av Jowett Cars Ltd of Idle, nära Bradford i England. Genom åren kom modellen i sammanlagt fem olika versioner – som alla fanns som De Luxe eller Standard. Under huven satt en kompakt fyrcylindrig motor i aluminium med toppventiler på 1 486 cc, som med dubbla Zenith-förgasare gav 50 hk.
Tillsammans med självbärande kaross, motorn framför framhjulen, individuell hjulupphängning fram och torsionstavar runt om så var det en mycket avancerad familjebil som fick mycket beröm i pressen för sin prestanda och väghållning – vilket också gav resultat i dåtidens rallytävlingar. Ett tidigt exemplar vann till exempel sin klass redan 1949 i Monte Carlo-rallyt och 1952 plockade en Javelin hem sin klass i RAC-rallyt.

Lagerort och visningsinfo

Välkomna på visning enligt nedan:
·     Söndagen den 17 juni kl 13-19
·     Måndagen den 18 juni kl 15-20
·     Måndagen den 25 juni kl 15-20

Visningsadress: JÄNNAHOLM 8510, 280 40 Skånes Fagerhult

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till kundtjänst på 0705-656727.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning. Hämtning skall ske senast 14 dagar efter auktionsdagen, därefter debiteras 100 kr/dag i garageavgift om inte annat överenskommits.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG