Visa alla bilder
Visa film

Volvo PV 544 Sport 11234F — 1965

En av Sveriges absolut finaste PV 544 Sport, lyser körsbärsröd på vår sista auktionslista före semestern. Sällsynt tillfälle.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Renoverad ner på skruv-och-mutternivå av proffs med bakgrund från Volvo och därefter i princip bara inkörd och godkänd på bilprovningen ."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
605 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15129
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo PV 544 Sport?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Renoverad ner på skruv-och-mutternivå av proffs med bakgrund från Volvo och därefter i princip bara inkörd och godkänd på bilprovningen ."

Beskrivning

En PV 544 Sport var 60-talets motsvarighet till det sena 70-talets Golf GTI - en prestandaversion av en familjebil, en dröm för många unga. B18D-motorn i Sportversion gav 90 hästkrafter (samma antal som i Porsche 356/912) och de dubbla SU-förgasarna skapade vacker musik vid gaspådrag.
Denna PV 544 Sport är en ”F”, vilket för PV-kännarna berättar att den är av 1965 års modell och därmed från sista produktionsåret. Den rullade av bandet i Lundbyfabriken 21 januari 1965, i den färg som de flesta Sport-kunder ville ha: Körsbärsröd, färgkod 46. Bilen är helt nyrenoverad av två herrar som tillbringat en stor del av sina yrkesliv på Volvo. En av dem har till och med arbetat med att montera ihop de allra sista PV-bilarna i slutet av året 1965.
Förra våren bestämde sig dessa herrar för att göra den perfekta PV renoveringen, då de lyckats köpa en original PV-Sport, i rätt färg och från rätt år. Bilen var komplett och rullbar och hade stått undanställd i en torr lada i 35 år och därför fallit ur bilregistret. För bästa resultat inskaffades också rostfria dörrar, skärmar och huvar från USA.
Från augusti 2021 till maj i år ägnade sig dessa gentlemän i snitt 6 timmar varje dag åt sin Sport. Karossen blästrades, epoxigrundades och lackerades professionellt. Allt som var löst renoverades eller byttes ut, listan över vad som gjorts omfattar tre A4-sidor och återfinns lite längre ner. Motorn fick en effektökning med hjälp av bland annat en K-kam, vilket resulterat i cirka 135 hästkrafter. Växellåda och bakaxel renoverades av veteranexperter från Volvos fabrik i Köping. Fram- och bakvagn, el, bromsar, inredning och kaross återskapades in i minsta detalj, både med nytillverkade och renoverade delar. Vissa praktiska uppdateringar gjordes också som till exempel rullbälten fram och omkopplaren för hel/halvljus har flyttas upp från golvet till ratten. I maj besiktigades den och gamla reg-numret: OA18821 ersattes av ett nytt, modernt med en bokstav på slutet. Sedan dess har den rullat cirka 50 mil. För dessa herrar, som lagt 2000 timmar på bilen har renoveringsresan varit målet och nu hägrar nästa mål, till nästa sommar, en tidig körsbärsröd P1800 som de skall börja med i augusti, men den skall nog inte säljas. Anledning till att just denna PV:n säljs är att herrarna har två Sport, ytterligare, nästan lika fina, varav den ena köptes ny 1965, men det är en annan historia.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1965/1965 
 • Första registreringsdatum
  2022-05-20 
 • Avläst mätarställning
  94729 km 
 • Kw / hk
  66 / 90 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  textil 
 • Färg
  Körsbärsröd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Originalmotorn är renoverad och uppgraderad till 135 Hkr. Detta innebär alltså ”matchning numbers” - viktigt i klassikersammanhang. Bilen startar lätt och växlarna klickar i perfekt, bromsarna drar jämt, handbromsen tar lagom långt upp...
  Inga vibrationer, inget knirr eller gnissel. Bilen känns verkligen som en helt ny bil.

 • Skick interiör:

  Helt likvärdig med ny bil, titta på bilderna och njut. Innertaket bytt två gånger då det råkade bli ett knappt synbart veck vid bakrutan första gången. Ventilationsrutor omkromade, alla smådetaljer bytta eller renoverade. Hastighetsmätaren renoverad av proffs och står på ursprunglig mätarställning 9472 mil. Vi kan dock inte styrka mätarställningen.

 • Skick exteriör:

  Rostfri och rak kaross, perfekt passform och helt utan spackel. Professionellt hellackad kaross i originalkulör. Skulle kunna få ännu mer lyster med en polering och skyddande lackbehandling (tips till nästa ägare).

 • Skick helhet:

  Vi tycker att herrarna lyckats med den perfekta renoveringen. Det är bara att gratulera och njuta av det fina arbetet. Bilen är lika fin undertill som uppepå och i motorrummet. Allt i nyskick. Premiärtusen gick till Tjolöholm Classic, bilträffen den 22 maj, där den väckte stor uppmärksamhet och några efterjusteringar har inte behövts efter detta.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-05-20
Ursprungsbesiktning: 2022-05-09 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2022-05-20
Senast godkända besiktning: 2022-05-09
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Ägarens kommentar

Volvo 544 Sport 1965, ägarnas dokumentation om renoveringen: Drivlina: Motor: Volvo B18D med tillv.nr: 92398 "matching number" effektökad till ca: 135hkr. Topplock: Blykonverterat, nya styrningar med B20 insugningsventiler med diam. 42mm. Höjd topplock: 87mm. Motorblock: Cyl. borrad 0,040" med nya kolvar Vevaxel: Original med nya ram och vevlager. Vevaxeltätningar ombyggda med packboxar. Kamaxel: Ny kamaxel profil K, nya lyftare och kontrollerade lager. Kamaxeldrev: Nya drev med fiberdrev på kamaxel. Oljepump: Ny B20 pump. Insug: Original SU förgasare, renoverade . Avgas: Grenrör med dubbla avgas portar, samt 2" sport avgassystem. Koppling: Ny solfjäderkoppling. Växellåda: renoverad av S.V.I.S (Svenska volvoklubbar i samverkan) Köping. Kardanaxel: Nytt stödlager samtliga knutar nya. Bakaxel: Renoverad av S.V.I.S i Köping. Utväxling 4,10:1 Vattenkyl: Renoverat med nytt cellpaket. Kaross: Rostlagad, blästrad, epoxigrudad och lackerad i originalkulör körsbärsröd. En del plåtdetaljer samt dörrar och skärmar kommer från en rostfri kaross från Kalifornien. Ny isolering. Nya stötfångare i rostfritt, ny grillsarg, nya emblem. Alla gummilister o styrlister i dörrar och luckor är nya. Gummilister o prydnadslister runt fram-bakrutor nya. Yttre dörr o bagage lucka handtag nya. Yttre backspeglar monterade Inredning: Nytt innertak samt nya textillister runt dörrgång Ny stoppning på instrumentbräda. Samtliga papp paneler och dörrpaneler nya. Ny klädsel på fram o baksäte. Nya golvmattor "grå gummi". Ny textilmatta o papp i bagage. Nya säkerhetsbälte fram "Rullbälte" Bilen försedd med rattlås "option" Värmepaket rengjort o provtryckt, ny värmeventil samt alla slangar. Fram- och bakvagn: Spindelbultar, bussningar o tätningar samt styrstag är nya. Nya gasstötdämpare fram " Bilstein" Framhjulslager kontrollerade och smorda samt nya tätningar Alla detaljer blästrade och målade. Samtliga bussningar och bomstopp nya, samt dämparband. Nya gasstötdämpare "GR2" Samtliga detaljer blästrade och målade. Bromsar Huvudbromscylinder och samtliga hjulcylindrar nya. Samtliga bromsrör och slangar nya. Nya bromsbelägg runt om. Alla bromstrummor blästrade o kontrollerade, samt målade med värmebeständig färg. Bra och helt jämna bromsvärde vid besiktning. El: Generator o startmotor renoverade, laddningsrelä kontrollerat. Hel o halvljus ombyggd så att det regleras med ljustuta (ej fotomkopplare)

Fakta om modellen

OBS! Visas i vår depå i Sandared efter tidsbokning hos Shaun Major på tel: 0709724007.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Göteborg

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-07-14.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG