Visa alla bilder
Visa film

Electrolux Camping båt i mahogny utan motor — 1962

Klassisk mahogny camping båt från 1960 talet, längd 5,5 meter, bredd 2,2 meter. Byggd 1962 och ritad av C.G. Pettersson på 1940-talet.
Fint orenoverat exemplar som nu sjösatts efter att ha stått undanställt på loge i många år. Fler bilder kommer.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Båten är i orenoverat välhållet originalskick. Mycket bra trä, utan skador eller sprickor. Betsad och lackad utsida. Insidan orörd, med originallack. Lämplig för utombordsmotor upp till 35 Hkr och planar med 4-6 personer ombord. Bilder på inredningen kommer efter helgen."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
5 300SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15163
UDDEVALLA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Electrolux Camping båt i mahogny?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Båten är i orenoverat välhållet originalskick. Mycket bra trä, utan skador eller sprickor. Betsad och lackad utsida. Insidan orörd, med originallack. Lämplig för utombordsmotor upp till 35 Hkr och planar med 4-6 personer ombord. Bilder på inredningen kommer efter helgen."

Beskrivning

”Många kommer kanske ihåg Electroluxbåten, ritad av ingen mindre än C.G. Pettersson och urtypen för allt vad campingbåt skulle komma att vara. Det var efter andra världskrigets slut 1945, som Electrolux kom in i bilden. Man hade samarbetat med motortillverkaren Archimedes under krigsåren 1939-1945 då Electrolux tillverkade Archimedes-motorer åt armén. År 1941 köpte Electrolux Archimedesfabriken och 1944 övertogs tillverkningen av Penta utombordsmotorer. Tanken var att sälja en komplett båt med motor, till vanliga människor och till ett lågt pris. Succén var given och vissa år såldes mer än 1000 båtar om året. Båttypen kallades ”Archimedes-Penta” och såldes av Electrolux båtsektion. Märkesnamnet var ”Skärgårdsbåt S-10M” men i folkmun blev det ”Electrolux-båtar” rätt och slätt.
Med Electroluxbåten grundlades faktiskt den design – med akterspegel, fördäck, vind- och sidorutor – som kom att stå sig ända fram till 1960-talet.” Källa Essingeöarnas hembygdsförening i elextroluxfabriken där motorerna tillverkades.
En sådan här båt finns att beskåda på träbåtsmuséet, granne med Vasa-muséet på Djurgården i Stockholm. Över 1000 båtar byggdes och bara en handfull finns kvar idag. Denna är helt frisk i träet och i orört originalskick. Senast sjösatt på 1980-talet. Tillfälle för den som vill slipa och lacka och få en mycket vacker båt för små pengar.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1962/1962 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
   
 • Kw / hk
   
 • Drivmedel
   
 • Växellåda
   
 • Klädsel
   
 • Färg
   

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Ratt och styrning behöver ses över, helt original. vajrar och block behöver smörjas. Fäste för motor med krt rigg i aktern. lagom med 20-35 hästar men båtren går fint med 2 pers och 6-8 hästkrafter om man bara vill finåka i lagom fart (5-6 knop).

 • Skick interiör:

  Orörd, lite matt lack men inget skadat trä. Kapellet är ok men har ett hål i framkant, se bilder. Det är lätt att laga.

 • Skick exteriör:

  Hel och fin. Inga skador eller sprickor. En skrapning och lackning skulle göra den i toppskick, men helt ok som den är också.

 • Skick helhet:

  Prisvärd klassiker för små pengar. Klar att sätta motor på och ha trevligt med.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Uddevalla

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-07-14.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG