Visa alla bilder
Visa film

Volvo 850 T-5R (240Hkr) — 1995

Mycket välvårdad och förhållandevis lite körd. En Volvoklassiker som går som en sportbil och byggdes under ett år i begränsad upplaga. Bara knappt 90 bilar såldes i Sverige.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Bilen är i mycket bra bruksskick. Helt original och fri från skador. Har rullat i torrt klimat i södra Kalifornien. Fin kaross och inredning. Enda anmärkning är solblekt instrumentbräda."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
85 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
11885
GÖTEBORG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo 850 T-5R?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Bilen är i mycket bra bruksskick. Helt original och fri från skador. Har rullat i torrt klimat i södra Kalifornien. Fin kaross och inredning. Enda anmärkning är solblekt instrumentbräda."

Beskrivning

Fint exemplar, byggd i Göteborg och sedan såld ny i USA. Det byggdes bara 2516 svarta T-5 R bilar och knappt 90 blev tilldelade den svenska marknaden, så detta är en mycket ovanlig Volvo även i sitt hemland (mer sällsynt än T-Gul). Bilen känns som en 850, som "käkat anabola" skrev teknikens värld och berömde modellen för sin fina väghållning och prestanda. 226 Hkr, men med overboost funktion vid kraftigt gaspådrag får man 240 Hkr. Volvo hade bara tänkt bygga T5R bilarna under ett år, 1995, i begränsad upplaga (då de trodde de skulle bli för dyra och svårsålda), aktuell bil är en av dessa. Marknaden gillade dock en riktigt sportig Volvo, särskilt internationellt, och upplagan såldes snabbt slut. Därför beslöt man att bygga modellen i ett lite enklare utförande året efter och kallade den T-Röd.
Aktuell bil har sina gener i Volvos 850Turbo tävlingsbilar och en svart T-5R är idag som sagt mycket mer sällsynt än en gul. Detta gör bilen till en riktig entusiastbil, som också är stryktålig och superkul att köra.
Detta exemplar har bara gått 16900 mil och alla orginl handlingar som styrker detta finns, fullservad bil. Bilen har aldrig varit skadad och går och fungerar fint i alla detaljer. Endast osäker funktion på AC-fläkten, men den kyler som den skall.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1995/1995 
 • Första registreringsdatum
  2017-12-14 
 • Avläst mätarställning
  169000 km 
 • Kw / hk
  166 / 225 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Läder/Alcantara 
 • Färg
  svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Går fint, fullservad enligt plan. Lite körd

 • Skick interiör:

  Hel och fin, men lite solblekning på instrumentbrädan drar ner betyget någon.
  Felfri läder och Alcantaraklädsel på säten.

 • Skick exteriör:

  Hel och fin. Normalt med repor, små dörruppslag och stenskott. Till största delen originllack. På taklisten och rutlister har den svarta färgen flagat lite. Nya lampglas runtom.

 • Skick helhet:

  En av de bättre T-5 R vi sett i orenoverat originalskick. Finns lite smårepor och stenskott men inga stora. Ingen rost och alla handlingar sedan ny. Bilen användes i stort reportage i Teknikens Värld, Moderna Klassiker nr 1 i år.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2017-12-14 (Förreg)
Ursprungsbesiktning: 2017-12-14 (regbes)
Datum i trafik första gången: (950201)
Besiktigad tom: 2019-12-31
Senast godkända besiktning: 2017-12-14
Körförbud: Nej
Skattebefriad: Nej
Årsskatt: 2627 SEK
Antal ägare: -

Fakta om modellen

1995 toppades Volvo-programmet av 850 T-5R, populärt kallad T-Gul efter de bilar som var mest iögonfallande med den speciella gula färgen. Volvo begränsar upplagan till 2 537 gula bilar, men efterfrågan är mycket större och det tillverkas därför också 2516 svarta och 1911 gröna utöver de gula bilarna. Sverige tilldelas totalt 321 bilar av samtliga färger. Motorn trimmades till 240 hk genom en overboost-funktion i 30 sekunder vid fullgas.
850 var den första svenska personbilen från Volvo med tvärställd femcylindrig motor och framhjulsdrift. I utvecklingen av bilmodellen lades mycket tid ner på detaljer, som exempelvis det karaktäristiska motorljudet och dörrstängningen.
Med kombiversionen av Volvo 850 Turbo tävlade Rickard Rydell i BTCC 1994 mycket framgångsrikt. Till säsongen 1995 bytte dock Volvo från kombiversionen till sedanversionen av Volvo 850 T-5 R. Detta var på grund av att vingar blev tillåtna bak på bilarna, men fick inte gå över taklinjen, vilket i praktiken diskvalificerade kombimodeller, som då inte kunde ha någon vinge. Även här visade sig Volvon vara en vinnarbil.

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning

För visning av fordonet kontakta handläggare Michael Luft

Mail: michael.luft@bilwebauctions.se
Telefon: +46 708 20 21 13

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till vår kundtjänst på telefon 031 - 93 33 31 eller till Michael Luft på telefon +46 708 20 21 13
Hämtning skall ske senast fredagen den 5:e juli. 

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG