Visa alla bilder

Mercedes-Benz 190 SL W121 — 1956

En av Mercedes vackraste modeller. Här ett bra exemplar i bruksskick, som kom till Sverige 2005, från rostfria Texas. Godkänd på bilprovningen men inte körd på flera år. Nu uppstartad. Behöver service och teknisk översyn innan den kan tas i bruk igen.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Ovanligt hel och fin kaross, men sliten lack. Motorn startar lätt men bilen ej körd pga dåliga bromsar efter sex års stillestånd."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
660 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16891
LÖDDEKÖPINGE
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Mercedes-Benz 190 SL?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Ovanligt hel och fin kaross, men sliten lack. Motorn startar lätt men bilen ej körd pga dåliga bromsar efter sex års stillestånd."

Beskrivning

Denna tidiga 190SL är tillverkad i Tyskland hösten 1955 (modellen premiärvisades i mars 1955 på bilsalongen i Genéve) och såld ny i Texas våren 1956. Bilen mporterades till Sverige 2005 och köptes av nuvarande ägare 2008. Den användes som sommarbil i tio år. Bilen blev våren 2018 godkänd på bilprovningen för alltid. Under hösten 2018 ställdes den undan av åldersskäl men också för att ägaren hade fler samlarbilar. Säljs nu för ägarens dödsbo. Bilen har inga synliga rostskador och är hel och i orört originalskick i alla detaljer. Den har fått en tidigare omlack och nya mattor. Säten och dörrsidor i skinn är sannolikt omklädda någon gång, eftersom den gått i soligt och torrt klimat, men det ser ut som original i utförandet. Trevligt patinerat bruksskick. Eftersom bilen stått i flera år behövs en teknisk översyn. Den är godkänd på bilprovningen och startar men vi har inte provkört den då bromspedalen är slapp. Handbromsen fungerar dock, och bilen startar lätt. Trevlig bil att få på rull igen, som den är, eller jättebra grund för rullande renovering. Hardtop finns till bilen. Sufflett och ställning saknas. Bilen är enligt mätaren körd 05635 milen, vilket bör vara 105635 miles (mätaren har gått runt ett varv) vilket motsvarar 17700 svenska mil. Detta kan stämma med hur bilen ser ut i detaljer, ratt och motorrum mm.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1956/1956 
  • Första registreringsdatum
    2008-04-01 
  • Avläst mätarställning
    05934 miles 
  • Kw / hk
    77 / 105 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Skinn 
  • Färg
    Röd 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Motorn startar lätt och varvar normalt. Nytt batteri monterat. Bilen behöver en service / teknisk genomgång av alla detaljer då den inte körts på 6 år. Bromsar behöver översyn efter långt stillestånd. handbromsen fungerar.

  • Skick interiör:

    Hel inredning i välhållet originalskick. En infärgning av skinnklädseln skulle göra den riktigt fin.

  • Skick exteriör:

    Äldre patinerad omlackering utanpå. Originallack i motorrum mm. Mindre lackskador och småbucklor finns på förardörr samt framskärmar (se bilder). Kromade delar är i bra originalskick men oxidprickar finns. Däck och fälgar ser bra ut. Sufflett och ställning saknas. (Skall vara en enklare modell på tidigare USA bilar). Finns enligt uppgift att köpa via tyska 190SL-klubben, liksom sittbrunnskapell (s.k. tonneau).

  • Skick helhet:

    Trevlig oskruvad och eftertraktad M-B klassiker i patinerat men välhållet originalskick. Har stått stilla i garage några år. Värdefull hobbybil att användas som den är efter teknisk översyn. Tillverkad första året, ger högt samlarvärde.
    Bra bil även för renovering då den förutom suffletten är komplett och inte rostskadad eftersom den gått i torrt klimat.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2008-04-01
Ursprungsbesiktning: 2006-10-02 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2008-04-01 (560101)
Senast godkända besiktning: 2018-05-03
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Mercedes 190 SL (W121) tillverkades mellan 1955 och 1963. Modellen är känd för sin eleganta design som liknar sin storebror 300SL "Gullwing". Tekniskt sett besläktad med 180-modellen, (W120). Motorn på 1,9 liter är fyrcylindrig med 105 Hkr, de första åren.
190SL introducerades tillsammans 300 SL på bilsalongen i New York 1954. och i Geneve våren 1955. Medan 300 SL var en ren sportbil utvecklad som tävlingsvagn, så byggde 190 SL på ett kortare chassi som hämtades från familjebilen 180. Mercedes-Benz riktade in sig på kunder som ville ha en mer ombonad och pålitlig sportvagn som var mer lämpad för långfärder än vad de brittiska och italienska konkurrenterna kunde erbjuda. Med 190 SL introducerades ett par nyheter som till exempel en modern fyrcylindrig toppventilsmotor med överliggande kamaxel och en enkelledad pendelaxel som gav tryggare och mer trevliga vägegenskaper.
Mercedes-Benz 190 SL ä tillverkades mellan maj 1955 och till februari 1963. Aktuell bil är från första året, tillverkad oktober 1955 och därför av årsmodell 1956.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Löddeköpinge

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-10-03.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG