Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 121 B16 — 1960

Tidig Amazon 121 med B16-motor. Allt i ett mycket bra bruksskick.

Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Den här bilen har stått i garage i minst 25 år och är nu återigen körbar. Nyligen bytt bränslepump, hela kopplingshydrauliken, tändstift, tändkablage, fördelarlock, rotor samt gjort rent bränsletanken, dess ledningar och förgasaren. Vi har även justerat tändningen och ställt ventilerna. Efter dessa åtgärder går nu motorn fantastiskt tyst och smidigt. Växellåda är helt tyst och lättväxlad. Bromsarna fungerar delvis, men inte som önskvärt. Detta har inte åtgärdats något av oss och bilen kommer därför att behöva en genomgång och renovering av bromssystemet före sin besiktning."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
41 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15214
SANDARED
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
80 - 100 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Den här bilen har stått i garage i minst 25 år och är nu återigen körbar. Nyligen bytt bränslepump, hela kopplingshydrauliken, tändstift, tändkablage, fördelarlock, rotor samt gjort rent bränsletanken, dess ledningar och förgasaren. Vi har även justerat tändningen och ställt ventilerna. Efter dessa åtgärder går nu motorn fantastiskt tyst och smidigt. Växellåda är helt tyst och lättväxlad. Bromsarna fungerar delvis, men inte som önskvärt. Detta har inte åtgärdats något av oss och bilen kommer därför att behöva en genomgång och renovering av bromssystemet före sin besiktning."

Beskrivning

Den nuvarande ägaren har många gamla bilar i sin samling och köpte denna bilen 1992 av en familjemedlem på Åland, för att lägga till i sin samling. Sista besiktning var 1996 och den kördes sedan fram till 1997. Sen ställde ägaren upp den i sin samling. Efter några veckor i vår depå och efter ovan nämnda underhåll, går och fungerar den nu mycket bra. Bromsarna kräver som sagt en grundlig översyn. De fungerar marginellt, men handbromsen fungerar perfekt.

Bakre hjulhusen är utbytta och viss svetsning har gjorts i bagagerumsgolvet i anslutning till inre hjulhusen. Bilen har blivit omlackerad (i ett bra utförande) någon gång i dess historia. Underredet är helt och visar inga tecken på skador. Originalfronten och blinkers är utbytta och tyvärr svåra idag att få tag på. I övrigt är bilen komplett och original.
Bilen hade en dålig överdragsklädsel som vi tagit bort. Original vinyl och textil i inredningen är därför fortfarande i ett bra skick. Insidan av förardörren har dock ett kraftigt slitage vid innerhandtaget.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1960/1960 
 • Första registreringsdatum
  1960-01-01 
 • Avläst mätarställning
  85390 km 
 • Regnr
  FRX104 
 • Chassinummer
  62636 
 • Kw / hk
  44 / 60 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Mörkblå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motorn och transmission är i gott skick, men bromsarna kräver en total översyn. Ventilerna och tändningen har justerats och bilen går mycket fint. En allmän genomgång av bilen krävs dock innan den är redo för sin sista besiktning.

 • Skick interiör:

  En originalinredning i ett fint och komplett skick. Fin vinyl/textil dock med en liten fläck på höger sätesplats bak. Förardörrens dörrsida har skada vid handtaget, lösa fönstervevar och dörrhandtag behöver monteras. Bra innertak, dock med en liten reva vid vänstra sidorutan bak.

 • Skick exteriör:

  Karossen är slät o fin, dock finns viss ytrost på nederkant av dörren och vid tidigare angivna äldre lagningar. Det finns även ett mindre skav på den bakre passagerardörren. Lacken i övrigt är i gott skick och behöver bara en bra polering om man vill. Förutom att ett stötfångarhorn bak har målats "Se bilder", är krom, lister, emblem och navkapslar i gott bruksskick. Tanklocket saknas. Bra klassiska diagonaldäck på original fälgar.

 • Skick helhet:

  Även om bilen har några kosmetiska fel är bilen väldigt presentabel och trevlig. Om man fokuserar på att rätta till bromsarna och ordna de småfel som finns, och sedan får den besiktigad, så får du en vackert patinerad klassisk Amazon. Den kan du sedan både njuta av och förbättra med tiden.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 1997-05-27 (Konvert)
Ursprungsbesiktning: 1960-12-08 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1960-01-01
Senast godkända besiktning: 1996-06-04
Besiktigad tom: 1998-06-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Med Amazon-modellen inledde Volvo Personvagnar AB en ny era där man utmanande de övriga biltillverkare med en vacker kaross, hög säkerhet och trygga vägegenskaper. Debuten skedde 1956 och modellen kom att leva i hela 14 år, sista Amazon tillverkades 1970. Modellserien kompletterade både den äldre PV som den nyare 140-serien under sin levnad.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-10-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG