Visa alla bilder
Visa film

Volvo 244 Turbo — 1983

Välutrustad, välrenoverad och svensksåld Turbo i ett prydligt originalutförande.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"240-seriens höjdpunkt i prestandakarriären. Efterlängtad som få då, attraktiv bland samlarna idag."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
190 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15325
HELSINGBORG
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
220 - 250 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"240-seriens höjdpunkt i prestandakarriären. Efterlängtad som få då, attraktiv bland samlarna idag."

Beskrivning

Den såldes ny någonstans i Västergötland och spenderade hela åttio- och nittiotalet där med ett tre olika ägare. Bilen vandrade sedan nedåt Småland och Skåne där den nu befinner sig.

Enligt registret har den Totalt har den här 9 ägare, men i realiteten ser det ut att ha varit vara 6 brukande ägare. För fem år sedan bestämde sig den förra ägaren för att göra en seriös helrenovering. Han var noga med att bara använda originaldelar från hyllan hos Volvohandlaren eller New Old Stock-delar.

Den nuvarande ägaren köpte den spontant på auktion för drygt ett år sedan och har bara kört knappt 100 mil sedan dess. Han har insett att bilen bara står och att den inte är för honom att njuta av. En prestanda-orienterad Volvo-entusiast förtjänar den bättre och därför åker den nu ut på auktion igen. Turbon är nybesiktigad i augusti.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1983/1983 
 • Första registreringsdatum
  1983-04-15 
 • Avläst mätarställning
  186 988 km 
 • Regnr
  LXA002 
 • Chassinummer
  244462D0905170 
 • Kw / hk
  114 / 155 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Vinröd metallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Renoverad motor med NOS-delar som knappt har rullat ett par hundra mil sedan renoveringen. Bromsar och hjulupphängningar ersattes också med nya originaldelar.

 • Skick interiör:

  Exklusiv skinnklädsel i ett fint och mjukt skick med ett försiktigt slitage. Dörrsidorna är snygga och fräscha, mattor och innertak håller samma klass.

 • Skick exteriör:

  Fin lack med bra djup och glans, vid renoveringen för drygt 5 år sedan fick bilen en kvalitativ hellackering. Original oskadade Turbofälgar med bra Michelindäck.

 • Skick helhet:

  Körklar och representativ för modellen, välutrustad i ett värdigt samlarskick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-05-09
Ursprungsbesiktning: 1983-04-08 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1983-04-15
Senast godkända besiktning: 2022-08-31
Besiktigad tom: 2024-07-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 9

Fakta om modellen

Turboversionen var den dyraste prestandamodellen av Volvos familjevagn 240. Lanseringen skedde 1980 och de första bilarna såldes som årsmodell 1981. Året efter lanserades 245 Turbo. Bilarna var dock bara för vissa marknader och några till den svenska blev det aldrig de första åren. De första 245 Turbo som såldes i Sverige fick årsmodell 1984. Sista året för Turbon blev 1985 och då erbjöds bara kombiversionen.
Förutom motorn var det en rad specifika detaljer. På utsidan var det egentligen bara fälgarna av Volvos Virgomodell och emblemen som skiljde Turbo från GLT. Inuti var det tydligare med plyschklädsel och hastighetsmätare graderad till 220 km/h. Ratten var också speciell, liksom läderdamasken runt växelspaken. Dessutom fick sedanmodellen svart innertak.
Under huven satt en B21ET med turbo från amerikanska Garrett, och med 155 hk klarade 240 Turbo 0-100 km/h på 9 sekunder. Få bilar rullar dock idag med original oljekyld turbo eftersom de byttes mot vattenkylda när de havererade. Någon Intercooler satt aldrig original, däremot fanns den att köpa via Volvo R-Sport och med en sådan monterad fick motorn hela 170 hk.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Helsingborg

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-10-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG