Visa alla bilder
Visa film

Volkswagen Typ 1 "Split Window/Zwitter" — 1953

Denna bil har haft samma ägare sedan 1964 och är en av de mest ovanliga VW-bubbla modellerna. Zwitter är det tyska ordet för hybrid och nedan kan du läsa varför modellen kallas så.

Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Bilen har bara gått garanterat 7300 mil och är i mycket fint bruksskick. Orenoverad men en äldre omlack är gjord, s.k. garagelack. Allt original utom golvmattorna. Ingen rost. Fin att köra."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
231 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
12911
OLOFSTRÖM
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volkswagen Typ 1 "Split Window/Zwitter"?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Bilen har bara gått garanterat 7300 mil och är i mycket fint bruksskick. Orenoverad men en äldre omlack är gjord, s.k. garagelack. Allt original utom golvmattorna. Ingen rost. Fin att köra."

Beskrivning

Denna bil köptes av nuvarande ägare i mitten av sextiotalet och har levt sitt liv i trakten kring Tingsryd. Bilen hade då ställts undan efter 12 års brukande. Nyvarande ägare lät bilen stå undanställd några år men startade upp den med jämna mellanrum. 1983 tog han fram den och servade upp den och registerade in den igen. Den hade då gått strax över 6000 mil. Bilen fick också en ny lack i originalkulör, mörk mocka-brun kulor samt nya mattor invändigt. Övrig klädsel är original och i ovanligt fint skick. Utvändigt och undertill är bilen också i sällsynt fint skick, med alla detaljer i behåll och rak och fin i plåten, korrekta dörrspringor med mera. Vi vill påstå att bilen är i ovanligt fint samlarskick. (Det man kan anmärka på är att lacken (som utfördes 1984) fått en del sprickor och repor och att underarbetet syns på några ställen).

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1953/1953 
 • Första registreringsdatum
  1984-07-09 
 • Avläst mätarställning
  73100 km 
 • Kw / hk
  18 / 25 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Mokka 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Går som den skall, startar lätt och växlar fint. Det känns att bilen bara gått 7000mil. Körriktningsvisarna fungerar fint.

 • Skick interiör:

  Ovanligt fin originalklädsel. Mattor bytta till utförande som avviker från original. (Originaltrogna mattor finns att köpa nuförtiden).

 • Skick exteriör:

  Hel och fin, ingen rost men lite sprickor, bättringar och smårepor och lacksläpp på motorlucka och framskärm finns. En polering skulle göra bilen gott.

 • Skick helhet:

  Bästa samlarskick. En polering och nya mattor i originalutförande och ni har en bil i toppskick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2018-11-30
Ursprungsbesiktning: 1984-07-09 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1988-05-27
Senast godkända besiktning: 2017-05-08
Besiktigad tom: Besiktningsbefriad
Årsskatt: Skattebefriad
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Zwitter är tyska för hybrid. Modellen kallas så för den är en underbar blandning av gammalt och nytt. Det är en mellanmodell som bara byggdes under ett knappt halvår, från hösten 1952 till våren 1953. Modellen har mycket nytt som exempelvis den nya instrumentbrädan som förknippas med oval-modellerna, likaså de nya stötfångarna som fick hänga med ända till 1967. Nya baklampor, nya säten osv. Den har dock det gamla utseendet med delad bakruta, men nu i moderniserat utförande med en kromad dekorlist runt glasrutorna.
Denna blandning av nya detaljer där det mesta är ändrat till oval-utförande, men den gamla delade bakrutan hänger kvar har förbryllat många. Varför gjorde VW så, för några månaders produktion? Detta gör modell-utförandet till ett hett samlarobjekt och en av de mest intressanta bilarna i en samling. (En sådan här modell saknades exempelvis i den fina samlingen i VW muséet i Pålsboda).

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning
För visning av fordonet kontakta handläggare Ted Gryth eller Ulf Olsson.

Mail: ted.gryth@bilwebauctions.se
Telefon: +46 705 65 67 27
Brocenter i Olofström
Ulf Olsson
Telefon +46 706 34 05 12

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till
Ted Gryth på telefon +46 705 65 67 27

Hämtning skall ske senast fredagen den 2:e oktober 2020.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG