Visa alla bilder
Visa film

Volvo 740 GL B230 — 1985

1985 var introduktionsår för Volvo 744 GL. Detta exemplar är en av de finaste kvarvarande 85'orna i basutförande.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Det här en anomali. En sådan här fin orörd och tidig Volvo 744 GL finns knappt inte. Ändå står den där. Med sina knappt 8000 mil är den i mina ögon att betrakta som en lågmilare. Här har första ägaren skött om sin bil pedantiskt . Nästa ägare har bara varit förvaltare. Hittar inga direkta anmärkningar.

Rekommenderas till museum eller samlare som saknar en tidig 744 GL. Bilen går givetvis även att köpa för att använda. Den är nyservad och endast en godkänd besiktning hos bilprovningen saknas innan den kan tas i trafik."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
70 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14161
ÅRJÄNG
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo 740 GL?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Det här en anomali. En sådan här fin orörd och tidig Volvo 744 GL finns knappt inte. Ändå står den där. Med sina knappt 8000 mil är den i mina ögon att betrakta som en lågmilare. Här har första ägaren skött om sin bil pedantiskt . Nästa ägare har bara varit förvaltare. Hittar inga direkta anmärkningar.

Rekommenderas till museum eller samlare som saknar en tidig 744 GL. Bilen går givetvis även att köpa för att använda. Den är nyservad och endast en godkänd besiktning hos bilprovningen saknas innan den kan tas i trafik."

Beskrivning

Bilen köptes ny hos Volvex i Åmål, den 10 april 1985 av Sune Törnlund. Han ägde den sedan ända fram till 2010. Det är alltså herr Törnlund vi har att tacka för det makalöst välbevarade skicket. Nästa ägare föll för det välbevarade skicket och beslöt att spara den som ett samlarfordon. Tyvärr gick han ur tiden bara några år senare och bilen blev ståendes i garaget. Det är nu sonen som säljer bilen. Han hoppas att bilen får ett fortsatt gott hem.

Vi kan konstatera att det är första ägaren som tillryggalagt de förhållandevis få milen. Med andra ord är det bara 1 brukare av bilen. Ägare nr 2 har bara förvaltat bilen och knappt kört den. VI drar slutsatsen att första ägaren varit pedantiskt lagd. Det visar det övergripande skicket på bilen och vi har sett fler bevis för det. Reservhjulet, som aldrig rullat en meter, har utrustats med mellanlägg av skumgummi för att inte skav ska uppstå. Se bild. Luckan till domkraft och verktyg har utrustats med klädnypor (vilket är överkurs då luckan är hel) för att sitta ordentligt fast och vara helt ljudlös. Första ägaren gjorde några få avsteg från basutförandet. Han lät nämligen montera snowcap, reflexramp bak och reflextejp på stötfångarna. Det finns även solgardiner monterade som man kan dra upp på bakrutan.

Original instruktionsbok och servicebok medföljer. Bilen är numera skattefri, men måste in på koll hos bilprovningen. Senaste besiktningen var 2012. Det medföljer en pärm med många sparade besiktningsprotokoll.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1985/1985 
 • Första registreringsdatum
  1985-04-10 
 • Avläst mätarställning
  81307 km 
 • Kw / hk
  82 / 111 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Ljusbrun 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Utrustad med Volvos klassiska B230 motor. Här i förgasarutförande och med uppgiven effekt på 112 hk. 5-växlad manuell låda. Nyservad med b l a ny kamrem. Går fint och stadigt på vägen. Motorn låter klockrent. Inga anmärkningar.

 • Skick interiör:

  Här vore det enkelt att slentrianmässigt dra till med omdömet nyskick. Men istället för att använda storvulna ord låter jag bilderna tala. Överdragsklädseln är ett originaltillbehör som suttit monterad sedan bilen var ny. Vi valde att lätta lite på förarstolens överdrag för att visa originalklädseln. Se bild. Lite kuriosa är att både askkopp och cigarettändare verkar helt oanvända. Bilen är utrustad med ett tidigt billarm som vi inte har testat. Första ägaren lät montera in en Volvo originalstereo. Han var noggrann och sparade original högtalargallren. Lika fin i bagageutrymmet. Bagageluckan behöver nya gasdämpare.

 • Skick exteriör:

  Mycket fin originallack utan dörruppslag eller repor. Rak och fin kaross. Finns en liten lackbättring precis vid skärmkanten vänster bak. (läs serviceverkstadens kommentar nedan) För övrigt inga anmärkningar.

 • Skick helhet:

  Mycket fint helhetsintryck. En av de finaste och mest välvårdade 744'or jag sett på flera år, i synnerhet i GL basutförande. Platsar på museum.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2012-09-19
Ursprungsbesiktning: 1985-04-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1985-04-10
Senast godkända besiktning: 2012-05-03
Besiktigad tom: - 2014-05-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 3

Ägarens kommentar

Ägaren lämnade in bilen på service inför auktionen Här är bilmekanikerns kommentar: Vi har servat bilen med ny motorolja samt Volvo original oljefilter och luftfilter. VI har bytt kamrem på den. Inte på grund av miltal utan p g a åldern på kamremmen. Ny bränslepump och bränslefilter. Nytt batteri. Vi har motionerat/servat bromsoken och provkört bilen. Det var lite färgsläpp på en mindre yta på vänster skärmkant bak. Vi har bara slipat ner och lagt på grundfärg och bättringsfärg. Det behövdes alltså inget spackel för plåten var fin och oskadd. Det syns lite att det är en bättring gjord. VI tyckte att bilen var så fin och orörd att vi inte ville göra någon stor operation av det hela, med bättring av större yta än absolut nödvändigt. På skärmkanterna, mot hjulen, vid hundbenen är ytan lite skrovlig. Det är inte rost (vi har kollat) utan rostskydd som man dragit ända ut för att skydda mot grusspruten.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Årjäng

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-09-28.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG