Visa alla bilder
Visa film

SAAB 99 GL 2,0 — 1979

En av samlingens finaste bilar som bara körts 6900 mil sedan ny. Helt perfekt orört originalskick. Fin att köra med 100hk motorn.

Michael Luft
Värderingsman
Skicka E-post meddelande

"Inga anmärkningar förutom ett stenskott i vindrutan och innertakstyg som släppt något."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
64 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14840
KISA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 99 GL?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Michael Luft
Förordnad värderingsman museum och samlare
Skicka E-post meddelande

"Inga anmärkningar förutom ett stenskott i vindrutan och innertakstyg som släppt något."

Beskrivning

Saab 99 GL. Den bredaxlade svensken. Det är något speciellt med välskötta enägarbilar. Den här bilen valde rätt ägare. Kanske var det kärlek vid första ögonkastet. Sommaren 1979 kördes bilen hem av sin stolta ägarinna. Att hon var nöjd med bilen kan vi förmoda. Hon behöll bilen i nästan 30 år. Vid 81 års ålder överlät hon vårdnaden av sin bruna Saab 99 GL till Kisa Bilmuseum. Bilen hade då rullat endast 6970 mil. Vilket ger ett snitt på cirka 230 mil per år. Museet minskar nu ner sin samling och hoppas att nästa ägare ska uppskatta bilen lika mycket som den första gjorde.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1979/1979 
  • Första registreringsdatum
    1979-06-15 
  • Avläst mätarställning
    69000 km 
  • Kw / hk
    73 / 99 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Textil 
  • Färg
    Brun 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Utrustad med Saabs motor på 2 liter. En rak fyrcylindrig motor med överliggande kamaxel, som i detta utförande med enkelförgasare utvecklade 100 hk. Samt fyrväxlad helsynkroniserad manuell växellåda, golvspak. Startar och går mycket fint. Stått på museum sedan 2008. Senaste besiktningen var 2012, men uppdateras med nu med ny SBP kontroll före leverans. Behöver en enklare service pga stillaståendet. Bilen har nytt bakre avgassystem. Extra kul är att vinterhjulen som medföljer är utrustade med troligtvis ej använda Goodyeardäck från den tiden. Domkraft och reservhjul medföljer naturligtvis också.

  • Skick interiör:

    Mycket fin inredning. Hel, ren och fräsch överallt, även i motorrum och bagage. Innertaket har lossnat något på c-stolparna. Utrustad med Philips tillbehörsradio. Det märks på inredningen att bilen haft ett gott hem. I bagageluckan har ägarinnan dessutom omsorgsfullt lagt i trasmattor som smutsskydd.

  • Skick exteriör:

    Välskött med rak fin kaross. Orginallackering i mycket gott skick, i linje med miltal och ålder. Rostskyddsbehandlad professionellt. Stenskott i vindrutan på förarsidan.

  • Skick helhet:

    Testlagets favoritbil. Så hel, ren och fin. Det märks att bilen stått i torrt garage hela sitt liv. Ingen oxid på detaljer, ingen smuts inne-emellan, superfräsch överallt, när man tittar noga. Dessutom pigg och stabil med 100 Hkr motorn. Väckte verkligen köp-begäret i alla oss som kollade bilen. En av samlingens absolut finaste bilar.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2012-05-31
Ursprungsbesiktning: 1979-05-07 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1979-06-15
Senast godkända besiktning: 2022-05-19
Besiktigad tom: 2024-05-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Saab 99 tillverkades mellan 1968 och 1984. Totalt under alla åren tillverkades 588 643 stycken 99:or. Bilen ritades av berömde designern Sixten Sason och premiärvisades den 22 november 1967, efter drygt tre års utvecklingsarbete. De första bilarna levererades till kund hösten 1968. De första åren användes en motor på 1,7 liter från den engelska biltillverkaren Triumph. En motor som fick både ris och ros, eftersom den drogs med en del barnsjukdomar. 1972 kom Saab med en ny svenskkonstruerad motor, den s k B-motorn på 2 liter. I dag syns knappt någon Saab 99 i den svenska trafiken. Utskrotningen har gått i rasande takt. De exemplar som inte lidit folkracedöden på svenska motorbanor har rostat bort, eller skickats på skroten. Ofta på grund av något enkelt struntfel. Det är först nu på senare år som veteranbilsentusiasterna fått upp ögonen för modellen.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Kisa

Visning:
Bilen visas på plats i Kisa bilmuseum söndagen den 29:e maj, kl 14 -17. Varmt välkomna!

(Adress: Tegelbruksvägen 3, 590 39 Kisa.)

Hämtning

OBS!

Fredag 10:e Juni klockan 15:00 - 19:00
Lördag 11:e Juni klockan 09:00 - 12:00

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG