Visa alla bilder

Scania Vabis lastbil Typ 325 — 1925

Tidig Scania-Vabis som finrenoverades på 1990-talet. En snygg och nätt anfader till dagens tunga och ansedda Scanialastbilar. Från Sparreholms samlingar.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Smakfull renovering och räddning av svensk industrihistoria från 1920-talet med både öl och timmer på sitt CV."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
200 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13270
SPARREHOLM
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Scania Vabis lastbil ?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Smakfull renovering och räddning av svensk industrihistoria från 1920-talet med både öl och timmer på sitt CV."

Beskrivning

En lastbil med en riktigt fin historik. I sin första nyttotjänstgöring var den en klassisk ölbil, den köptes ny av bryggeriet J.A Pripps i Göteborg 1925. När den sista ölflaskan var levererad hamnade den på ett sågverk i Frykendalen i Värmland. Efter trogen tjänst ställdes den undan i en lada i närheten av Sunne. På åttiotalet togs den fram och renoverades av några Scania-entusiaster i Torsby. Renoveringen var klar sommaren 1999 och lastbilen kunde registreras in igen och njuta av den pensionärstillvaro som som en entusiastbil åtnjuter. Året efter köptes den av nuvarande ägare, för att ingå i Sparreholms Slotts fina samlingar. Närheten till Södertälje gjorde att man letade efter en tidig Scania för att tysta de besökare som ofta frågade om sådana. Man fick leta länge, dessa tidiga lastbilar är rariteter och det här exemplaret är bland de äldsta körbara Scanialastbilar som finns att uppbringa i Sverige. Bilen kördes vid några event 2010-2013 och har sedan dess stått undanställd. Fint skick, både på mekanik och kaross. Behöver dock ett par vitala delar och lite startservice då den inte varit i gång på sju år.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1925/1925 
 • Första registreringsdatum
  1925-12-15 
 • Avläst mätarställning
  32561 
 • Kw / hk
  33 / 45 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Ljusgrön/röd 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motor och låda i fint fungerande skick, men startmotorn och magnettändningen saknades vid dokumentationstillfället. Delarna har sannolikt lämnats in för översyn. Ägarna undersöker och lokaliserar dem.

 • Skick interiör:

  Snygga originalreglage och instrument. Fint träarbete runtom i hytten. Liten skada på ratten, en del av bakeliten saknas.

 • Skick exteriör:

  Välrenoverat och prydligt i både metall och trä. Det vackra underredet med ramen lyser snyggt rött.

 • Skick helhet:

  Svensk lastbilshistoria i ett snyggt, rent och representativt skick. Det är nästan så att man vill uppmana att bryggeriet som idag delvis huserar i Pripps gamla lokaler, Göteborgs Nya Bryggeri, ska buda på den här för lite fintransport av sin finöl.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2002-02-11
Ursprungsbesiktning: 1999-07-15 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1999-07-28
Senast godkända besiktning: 1999-07-15
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Scania bedöms av många vara marknadsledande när det gäller moderna lastbilar. Detta är särskilt roligt då de började bygga fordon för 120 år sedan. 1902 byggdes den första lastbilen. 1911 gick Scania och Vabis ihop för att möta den tilltagande konkurrensen i Europa. Den första bussen tillverkades och produktionen av bilar, lastbilar och bussar fortsatte i både Malmö och Södertälje. 1936 lanserade Scania-Vabis sin första egna dieselmotor.

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning. För visning av fordonet kontakta handläggare:

Peter Sundfeldt
Mobil: 0705-388022
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast 2 veckor efter auktionen är avslutad.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG