Visa alla bilder

Saab 900i 16v Toppola Camper — 1989

Åttiotalets mest användbara tillbehör i ett finfräscht skick till en Saab 900, sittande på en lika fin och sen 900 med ett extra snyggt yttre.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Genomgående trevligt och fint skick på båda enheterna. En skön möjlighet för samlarbilsentusiasten att fara runt med ett osedvanligt fint gammelskal på ryggen."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
150 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13226
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Saab 900i 16v?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Genomgående trevligt och fint skick på båda enheterna. En skön möjlighet för samlarbilsentusiasten att fara runt med ett osedvanligt fint gammelskal på ryggen."

Beskrivning

En ovanligt attraktiv kombination och blandning av youngtimerfordon och entusiastisk närtidsvintage camping. Bilen är en välservad 900 med få ägare och en förhållandevis stor geografisk aktionsradie under sin aktiva bruksbilstid med brukare i Småland, Dalarna och Halland. Alla besiktningprotokoll från 1989 och framåt finns prydligt sparade i en pärm tillsammans med mycket annan dokumentation. Vidare är både original service- och instruktionsbok intakta. Camperdelen är en finsk konstruktion som delvis har renoverats med åtgärder på taklucka och dörr för att säkra tätheten i enheten. 400 tillverkades och att hitta en i det här skicket tillhör inte vanligheterna.
Nuvarande ägaren skriver själv här om skötsel och historik:
"Toppolan lär vara tillverkad runt 1986. Den har varit placerad på bilen sedan 2014.och är helt tät efter byte av taklucka samt renovering av dörr. Konstruktionen är en så kallad sandwich-konstruktion (typ som en plastbåt) vilket innebär att i fall det kommer in vatten så rinner det till den lägsta punkten utan att något tar skada, med andra ord ingen risk för fuktskador. Jag har försäljningsbroschyr från Saab samt monteringsanvisning. Förklaring från en som var lite inblandad i/efter tillverkningen: "En Toppola har inget organiskt material som kan mögla utan bara gelcoat, glasfiber samt ett isolerlager som liknar liggunderlag fast hårdare.
Den form av mögel som kan förekomma är således ytlig och skrapas lätt bort. Toppolan är byggd på samma sätt som segelbåtars skrov"


Gjort med bilen
- Nya däck (2015) med Super Aero fälgar
- Stor service (olja och oljefilter, tändstift, bromsvätska, kylarvätska, byte av växellådsolja, Byte av bränslefilter, luftfilter och kupefilter samt uppsmörjning av bromsar.
- Uppsvetsade länkarmar och därefter rostskyddad.
- Monterat in luftbälgar (2017)
- Bytt kyl och termostat (2018)
- Nytt intertak (2019)
Den är besiktigad t.o.m. 2022- 06-30. Polerad och vaxad (2021).

Gjort med Toppolan
- Satt i ny taklucka samt takventil (2015)
- Byggt en låda som fungerar som förvaring, trappsteg och bänk (Saabinspirerad)(2018).
- Renoverat dörren (2019).
-Monterat i en Wallasspis, fotogendriven (det satt i en från början pga utrustningsnivå Scandinavia men den var urtagen när jag köpte den). Bränslefiltret var precis bytt när jag köpte spisen våren 2020.
- Tryckt upp nya dekaler.
Toppolan har haft två skador som är åtgärdade. Den ena finns vänster om ett fönster (se bild) och den andra är på högersidan bakom listen (syns knappt då listen täcker det mesta). Toppolan är täckt med Gelcoat vilket gör det lite svårt att få till rätt nyans. Hade jag haft kvar Toppolan så hade jag på sikt bytt ut de stora fönstren då listerna börjar bli lite torra även om fönstren är fortfarande täta".

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1989/1989 
 • Första registreringsdatum
  1989-06-05 
 • Avläst mätarställning
  112000 km 
 • Kw / hk
  94 / 126 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Plysch 
 • Färg
  Röd/vit 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen är tekniskt genomgången, servad och kontrollerad. Låg och garanterad körsträcka på drygt 11 000 mil. Under "Beskrivning" ovan finns ägarens egen berättelse om service och underhåll. Det är en lång lista.

 • Skick interiör:

  Fräsch, hel och ren, och på alla sätt rätt. Bilens interiör andas typisk Saab 900-doft, som man vill att den ska göra. Så är det även i campern; ingen dålig lukt, det är helt och rent. Välkomnande, helt enkelt.

 • Skick exteriör:

  Både bil och camper har en ägare som bryr sig om sitt ekipage. Bilen hade från en tidigare ägare en liten parkeringsskada höger bak som är snyggt åtgärdad. Vid traditionella rostangreppsställen som till exempel skärmkanter under plastlister syns det inget. Super Aero-fälgar, avtagbart drag, luftsläppskåpor och Turbo-ratt är utrustning som många uppskattar. Bilen har inga elhissar, elspeglar eller AC som kan krångla. Original baklucka följer med.
  Toppola-campern håller samma standard; de små bristerna som fanns är fint fixade, bland annat ett läckage vid takluckan.

 • Skick helhet:

  Att hitta en välvårdad och lågmilad Saab 900 i ett fint skick är en rar händelse idag, och om den dessutom har en på sin omtalad tillbehörscamper monterad i ett lika fint skick är det lite som om 1+1 blir 3. Det här är ett ekipage med många smaker och möjligheter.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2020-05-01
Ursprungsbesiktning: 1989-05-17 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1989-06-05
Senast godkända besiktning: 2020-06-03
Besiktigad tom: - 2022-06-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 5

Fakta om modellen

Saab 900i med en toppola Camper var ett sätt att göra om en personbil till en husbil genom att ta bort bakluckan. Toppola överbyggnaden började tillverkas 1982 och var ursprungligen till Saab 99 men fanns även till fler saab modeller senare. Toppolan är liten men den har full ståhöjd på 200 cm samt en 170 x 200 cm säng. Extra tillval för toppolan är ett kök och värmare.

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning. För visning av fordonet kontakta handläggare:

Peter Sundfeldt
Mobil: 0705-388022
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast 2 veckor efter auktionen är avslutad.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG