Visa alla bilder
Visa film

Volvo PV 444 Custom B18 — 1947

Det bästa av två världar, gedigen klassisk efterkrigsvagn i mild customkostym. På ett sätt diskret och återhållsam, å andra sidan kaxig som få.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Det här kan säkert vara en "vattendelare" men lämnar vi originalutförande därhän, så har vi här en härlig "customized" 444:a. För Volvosamlaren som har det mesta, är det här kanske "pusselbiten" som saknas. Allt är gediget gjort med hög finish och kvalitet."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
150 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16619
VALLENTUNA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo PV 444 Custom?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Det här kan säkert vara en "vattendelare" men lämnar vi originalutförande därhän, så har vi här en härlig "customized" 444:a. För Volvosamlaren som har det mesta, är det här kanske "pusselbiten" som saknas. Allt är gediget gjort med hög finish och kvalitet."

Beskrivning

Såldes ny till Nymanbolagen i december 1947. Efter sin period som tjästebil där hamnde den så småning i förvaring 1968 och ramlade senare ur registret.

Bilen hade förvarats bra när den togs fram för en del år sedan och började renoveras.

Renoveringen följde inte originalmallen - bland annat blev det en modernare B18-motor som fått mildare trim, moderna skivbromsar med tvåkrets bromssystem samt luftfjädring.

Mycket dokumentation finns på både bilens historia och renoveringen, följer med i en pärm. Mätarställningen nollades troligen i samband med renoveringen, total körsträcka är okänd. Personlig skylt med ursprungligt registreringsnummer kan medfölja.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1947/1947 
 • Första registreringsdatum
  2021-10-28 
 • Avläst mätarställning
   
 • Kw / hk
  55 / 75 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Tyg- och vinylklädsel med tygmattor 
 • Färg
  Ljusbrun 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  En PV gjord för modernare tempo och trafik. Under huven en nyrenoverad B18-motor som enligt uppgift, endast hade gått drygt 1900 mil. Den har fått nya lager, ringar vattenpump och en D-kamaxel. Motor är parad ihop med en M40 växellåda och en modernare bakaxel från en 1963 års PV544.

  Framvagnen är byggd av Ford Scorpio fjäderben och ventilerade skivbromsar. Tvåkrets bromssystem med Wilvood 2" huvudcylinder. Bak sitter det skivbromsar från Saab 900. Luftfjädring med manuella ventiler monterades som gör bilen höj och sänkbar fram och bak, var för sig. Allt nytt och bytt i gummi, bussningar etc. Underrede rent och snyggt. Vi besiktning var vädret otjänligt var endast en kortare demokörning gjordes. Enligt uppgift fungerar allt väl och som det är tänkt.

 • Skick interiör:

  Klädsel och innertak är nytt, till större delen liknande originalet. Den tidiga grön/beige sk. badrumsinredningen har här fått en egen färgkomposition och material, typ lounge. En del diskreta avsteg har gjorts men i det stora hela intakt. Instrumentbräda och reglage omsorgsfullt renoverad och noggrant detaljerat. Mätare renoverade av Jige. Säkerhetsbälten fram och lite diskret har bilen fått både elhissar och ljudanläggning. Interiören känns mysig och ombonad. Mycket arbete har lags på ljudisolering av coupén.

 • Skick exteriör:

  Lackering håller hög klass och allt gummi och tätlister bytta. Kofångarna har blivit lackerade i samma kulör som bilen, stämmer fint med bilens karaktär som modifierad till mild custom. Grill, baklampor och handtag i bästa skick. Vidare har ventilationsrutorna tagits bort, vilket ger en renare look. Den har också försetts med tonade rutor i svagt grönt. Fina fälgar och däck.

 • Skick helhet:

  En speciell vagn som "de facto" är en fint renoverad bil med moderna attribut som ger både nostalgivibbar och en fin körupplevelse. Möjligen inget för den blyge som vill ligga lågt men väl en härlig karamell och klassiker, för den som gillar att ta ut svängarna. När allt mer idag handlar om huruvida en skruv hit eller dit är ursprunglig, känns den här vagnen uppfriskande och lekfull - också värden att bejaka.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2021-10-28
Ursprungsbesiktning: 2021-10-11 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2021-10-28 (471227)
Senast godkända besiktning: 2021-10-11
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

PV 444 är en klassisk Volvo som det har skrivits spaltmeter om. Premiärvisad vid Volvos utställning i Kungliga Tennishallen den 1 september 1944. Många anade att andra världskriget snart skulle vara över och Volvo ville ligga i startgroparna när freden väl kom. Fast det skulle dröja tills i början av 1947 innan bilar kunde börja levereras. Alla möjliga hinder och förseningar uppstod, inte minst var det råvarubrist under och efter kriget. Vi har ju också läst om att Volvo kom att sälja bilen med förluster i början, då många orders tecknats till introduktionspriset som sattes 1944 men som snabbt visade sig vara för lågt. Nåväl, hjulen började snurra och 444:an kom ut på våra vägar. Ja, inte bara på våra vägar för Volvo fick i sin nya familjebil även igång export, primärt till grannländerna men så småningom också ut i Europa, USA och övriga världen. Totalt tillverkades det 196.005 exemplar innan det var över. Såväl den nya Amazonen började säljas 1957 och året därpå blev ju 444 uppgraderad till modell 544.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Vallentuna

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-12-07.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG