Visa alla bilder

DKW RT 125 E — 1973

En ovanlig lättviktare, med endast två ägare och 463 Mil i ett enastående originalskick, gör den här "cykeln" till något unikt.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En komplett och allt igenom original lättviktare, såväl i helhet som i detaljer. Allt som satt där 1973, sitter kvar 50 år senare. Inget är rört eller modifierat. Det här är en smått osannolik tidskapsel, som på sin tid var exklusiv med sjutton hkr, sex växlar och gedigen tysk kvalitet rakt igenom."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
43 500SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16648
BROMMA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande DKW RT 125 E?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En komplett och allt igenom original lättviktare, såväl i helhet som i detaljer. Allt som satt där 1973, sitter kvar 50 år senare. Inget är rört eller modifierat. Det här är en smått osannolik tidskapsel, som på sin tid var exklusiv med sjutton hkr, sex växlar och gedigen tysk kvalitet rakt igenom."

Beskrivning

Den här motorcykeln registrerades i Sverige och fick sin förste ägare i oktober 1973. I september året därpå, förvärvades den av nuvarande ägare. Drygt ett år senare, den 11 november 1975, ställde han av cykeln inför vintern och sedan dess har den inte körts. De två ägarna hann således bara med att köra 463 Mil på drygt två år. I 48 år har den sedan sovit sin Törnrosasömn. Nu är det dags för ny ägare, kanske en Prins, att upptäcka den.

Under åren har den förvarats väl. Den har skyddats från ljus och fukt och däcken har alltid haft luft. Tyvärr saknas nu nycklar till höger låsbara kåpa för bla, batteri.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1973/1973 
 • Första registreringsdatum
  1973-10-10 
 • Avläst mätarställning
  4,628 km 
 • Kw / hk
   
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Galonlimpa i svart 
 • Färg
  Gul och svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  En motor från Sachs är en kvalitetsmaskin och som här har gått mycket lite. En varsam genomgång är att rekommendera. I övrigt förefaller allt vara i god ordning och bör fungera utan problem. Tanken har varit tömd under avställningen.

 • Skick interiör:

  Sadeln är i mycket fint skick, det finns lite brukspatina på sidorna samt ett lite hål på limpan i bak. Förmodligen något bagage som har orsakat det. Gummidetaljer på fotsteg och kick i skick närmast som nytt.

 • Skick exteriör:

  Såväl lackering som krom, gummi och glas är i ett fint originalskick. Det finns säkert detaljer som behöver lite smörjning och vård men allt förefaller vara i ett mycket fint originalskick. Däcken från Continental är original och i fint oslitet skick. Bör förmodligen skiftas till nya, om cykeln skall köras. Lite bruksskav på stötdämpare bak. Alla dekaler i toppskick, inget borttaget eller ditsatt, förutom en dekal från importören H. Flöter i Stockholm, svensk Mc-kuriosa. Extrautrustad sedan ny, med original pakethållare, gummirem något torr (Denfeld).

 • Skick helhet:

  Ibland är det lite vanskligt att veta vilka tangenter man skall trycka på... En sak är dock säkert, en DKW RT 125 E från tidigt 70-tal är en ovanlig maskin. Är den dessutom svensksåld och i ett oklanderligt originalskick med minimum av slitage samt endast två ägare och 463 mil, så har vi här en klassiker och Mc-historik med samlarstatus.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1975-11-11
Ursprungsbesiktning: 1973-10-10 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1973-10-10
Senast godkända besiktning: 1973-10-10
Besiktigad tom: 1975-10-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

DKW grundades och ägdes i många år av danske, Jörgen Skafte Rasmussen, som hade utbildat sig i Tyskland och sedermera där startat olika verksamheter. Vad DKW står för tvistas det om, Deutsche Kraft Wagen, Damph Kraft Wagen eller Der Kleine Wunder, det senare syftar mot MC-produktionen. Vi kan lämna den frågan och konstatera att han 1922 startade tillverkning av motorcyklar och att verksamheten utvecklats till att bli världens största, en position som DKW behöll ända fram till andra världskriget. DKW blev en del av Auto-Union 1932 med Audi, DKW, Horch och Wanderer. MC-tillverkningen gick som smort och 1939 presenterades en modell RT 125. Den sägs vara förebild för bl.a. Yamahas första motorcykel. Efter kriget kom motorcykeltillverkningen att hamna dels i Västtyskland under Auto-Union samt i Östtyskland under IFA. Modell RT 125 kom att tillverkas i 450.000 exemplar och är den mest tillverkade motorcykeln i Tyskland. DKWs motorcykelfabrik i Zschopau i Östtyskland blev förstatligad och bytte namn till Zschopau Motorradwerk, förkortat MZ. Som i sin tur blev ett relativt stort MC-märke.

DKW strävade på med tillverkningen i Väst men i mitten av 50-talet dalade försäljningen och tillverkningen upphörde, när allt fler fick chans att köpa en prisvärd bil istället. Mot slutet av 50-talet och in på 60-talet fortsatte dock DKW med mopeder. Många tyska fabrikanter gjorde vid den här tiden lättviktare och mopeder. För att få muskler och klara konkurrens gick man på känt manér ihop i en union, Zweirad Union. De tillverkade EM 50 motorn som bl.a. satt som kraftkälla i Victoria, Herkules, DKW, Fram och Rex. Konkurrenten Sachs gjorde sina motorer, som också hamnade i olika märken, snårigt värre.

Så i början av 70-talet skakade man igång modell RT, nu med Sachs-motor. Det blev några år där DKW och Herkules gjorde liknande cyklar. Det blev även en motocross och tävlingsmaskin på 125-temat. Exakt hur marknadsindelning och uppdelning såg ut, är svår att överblicka men i konkurrens med bl.a Zündapp och den nya märkena från Japan såldes DKW RT 125 E även i Sverige och importör var H. Flöter. De hade ju även Zündapp och andra tyska märken. I mitten av 70-talet försvann DKW som motorcykeltillverkare, för den här gången i alla fall.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Bromma

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-12-07.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG