Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 121 B16 — 1960

Volvos kanske vackraste i ett tidigt utförande med många fina detaljer som bara fanns de första åren. Påkostad renovering.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Snygg och tidig Amazon i ett fint och exklusivt originalutförande. Professionellt renoverad av Volvotekniker."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
150 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15209
BOHUS
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon 121?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Snygg och tidig Amazon i ett fint och exklusivt originalutförande. Professionellt renoverad av Volvotekniker."

Beskrivning

Bilen har alltid rullat i östra Skåne och Blekinge och aldrig varit särskilt rostangripen eller sliten. Tack vare det fina skicket bestämde sig ägaren, efter att ha kört några sommarsäsonger, för att göra den riktigt fin. Bilen demonterades och alla detaljer renoverades (blästrades eller byttes) och lackerades löst (även uderredet och fram och bakvagn blästrades). Motor och låda fick en rejäl översyn. Bromsar, däck, avgassystem, kylare, fjädrar, lister och kromdetaljer samt stötfångare byttes till nytt, allt till originalutförande eller så nära som är möjligt. Bussningar, stötdämpare, styrstag, och komplett bromssytem är naturligtvis också nytt. Bilen är även tectytlad/hålrumsbehandlad.
Helt ny inredning införskaffades från VP-Autoparts i Borås. Nytt innertak, gummimattor, dörrsidor, isolering, lister och sätesklädsel. Bilen är lika fin i motorrum, bagage och under mattor som utanpå och undertill. I delar har kostats på mer än 150.000 kr. Därtill kommer allt arbete och lack. Mätaren står på 10 000 mil och är bilen besiktingsbefriad. Instruktionsbok medföljer.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1960/1960 
 • Första registreringsdatum
  1960-01-01 
 • Avläst mätarställning
  95445 km 
 • Kw / hk
  44 / 68 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil/vinyl 
 • Färg
  Ljusgrå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen startar lätt och går fint på vägen. Det känns som den är piggare än originalets 60 hästar, möjligtvis har ägaren gjort något extra i maskin.

 • Skick interiör:

  Inredning i nyskick. Enda anmärkningen var lite flagad färg på hastighetmätaren, som nu är åtgärdat (se bild).

 • Skick exteriör:

  Mycket fin kaross med bra passform. Det syns att bilen aldrig varit skadad eller svetslagad. Bra lack i originalkulör, men lite dammkorn på huv och baklucka. Några gummilister runt bakre sidorutor har torrsprickor.

 • Skick helhet:

  Sällsynt fint exemplar med hög finish och extra attraktiv med fyra dörrar, svart tak och snygga detaljer.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2005-08-22
Ursprungsbesiktning: 1960-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1960-01-01
Senast godkända besiktning: 2022-03-09
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 21

Fakta om modellen

Volvo Amazon (P120A) presenteras 1956, som en helt ny 4-dörrars Volvo-bil. Leveranserna kom igång först året därpå. Bilen hade den nya B16-motorn, 6 volts elsystem; mjuk instrumentbräda och säkerhetsbälten fram var standard.

Jan Wilsgaard ritade Amazonen som lanserades som efterträdare till succén PV 444 och var i jämförelse med denna modern, inte minst genom sin 1950-talsdesign och fyradörrarsversion. Amazonen kom i oktober 1961 i en tvådörrarsversion och i en femdörrarsversion (kombi) i februari 1962. Säkerhetstänkandet var högt redan på den tiden hos Volvo, och Amazon blev som första serietillverkade bil i världen trepunktsbälte i framsätena som standardutrustning.

Handbromsspaken i Amazon satt monterad till vänster om föraren i stället för mellan stolarna. Anledningen sägs vara att man planerade modellversioner med hel soffa i framsätet och rattmonterad växelspak. Någon sådan modell kom dock aldrig i produktion.

Under 1960-talet var Amazon Volvos volymbil och en stor framgång på en rad exportmarknader. År 1966 lanserades Volvo 140, men Amazonen fortsatte att tillverkas fram till 1970. Som ett mer prisvärt alternativ och för att kompensera nedläggningen av PV544 1965 lanseras Volvo Amazon Favorit 1966. Favorit var en enklare och billigare variant av Amazon och togs ur produktion 1968. Under tillverkningsåren skedde en rad modifieringar (bland annat försvann tvålacksfärgen, baklyktorna ändrades, ny design av bagageluckehandtagen) av Amazonen men grundformen behölls under de 14 år som modellen tillverkades. Sammanlagt tillverkades 667 323 Amazoner mellan oktober 1956 och juli 1970.

År 1956 kostade en Amazon 12 600 kronor och hade en B16-motor på 1,6 liter/60 hästkrafter och en treväxlad manuell växellåda. År 1962 monterades en B18A på 1,8 liter/75 hk, och 1969 kom en ännu större motor, B20A på 2,0 liter/90 hk. När Amazonen togs ur produktion på sommaren 1970 kostade den 17 100 kronor inklusive accis och moms. Starkaste motorn var B20B med 118 hk. Aktuell bil är av sista årsmodellen med det ursprungliga utseendet men många tekniska förbättringar.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort:

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-12-08.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG