Visa alla bilder

Volvo 245 SE "Cross Country" — 1993

Tidningen Teknikens Världs tidigare projektbil, ombyggd och tolkad i ett slags Cross Country-utförande för att användas vid reportageresor runtom i landet.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Trevlig 245:a med en roligt skapad proveniens. I original är den i det sista och bäst ansedda utförandet i produktionscykeln och ovanligt välutrustad med både SE- och ett så kallat Blackline-paket."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
44 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14219
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo 245 SE "Cross Country" ?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Trevlig 245:a med en roligt skapad proveniens. I original är den i det sista och bäst ansedda utförandet i produktionscykeln och ovanligt välutrustad med både SE- och ett så kallat Blackline-paket."

Beskrivning

Den köptes ny hos Bil & Truck i Göteborg, originalkvitto (154 000 kr) finns. SE-utrustning innebar bland annat elfönsterhissar fram/bak, centrallås, AC, ribbad plyschklädsel. Förstaägaren kompletterade med original insynsskydd och bagagerumsmatta.
Bilen vårdades ömt med bättre rostskydd, tätare servicetillfällen och utrustades med backvarnare av den förste ägarens familj fram till 2010 då motorjournalisten Hans Hedberg köpte bilen. Viss lackbättring och teknisk översyn gjordes som en projektbil för biltidningen Teknikens Värld. Målbilden var att följa upp och tolka en tidigare trend med ett påbyggnads-kit som Volvo Personvagnar och 240-bolaget utvecklade under sent 1980-tal. Men denna gång med en Cross Country-attityd. Nya XC-fälgar (16”), höjningssats (25 mm), extraljus, originaldekaler tillsammans med Thule takkorg/bågar gav bilen just rätt CC-attityd.
Sedan följde ett tiotal år som trogen reportagebil för Teknikens Värld - eriksgatorna var många och långa. Förutom Sverige har denna Volvo 240 Cross Country sett både österrikiska alper och nordiska berg som Trollstigen och Vestkap i Norge. Underhållet har följt serviceschemat och nyligen byttes dessutom vindrutan då den tidigare var sliten efter alla mil. Snart klockar den över till 25 000 mil, vilket enligt många 240-entusiaster säkert skulle definieras som "just inkörd". Och om drygt ett är år bilen skattebefriad vilket sänker ägarkostnaderna ytterligare.
Hans Hedberg tipsar och hälsar till nästa ägare att "behålla Cross Country-stuket och kanske bygga vidare på XC-tanken med ytterligare en höjningssats, större hjul och varför inte AWD fyrhjulsdrift!". Det senare låter utmanande, men skulle verkligen understryka ambitionen och på ett roligt sätt fortsätta andemeningen i projektet.

Länkar till tre olika reportagedelar om bilen:

1. Överlevaren

2. Krossfararen

3. XC-läktfejd

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1993/1993 
 • Första registreringsdatum
  1993-09-06 
 • Avläst mätarställning
  247 000 km 
 • Kw / hk
  85 / 116 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Velour 
 • Färg
  Mörkgråmetallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Maskinellt är bilen både välvårdad och beprövad, och känns också frisk och fräsch i motor och växellåda.

 • Skick interiör:

  Ovanligt välhållen inredning för att snart ha klarat av 25 000 mil. Plyschinredningen känns fräsch, dörrsidor och innertaket likaså. Original extrautrustning som bagagematta och insynsskydd finns kvar och är i fint skick.

 • Skick exteriör:

  Bilens grå metallic originallack är intakt och fin med några små bättringar.

 • Skick helhet:

  Sen 245:a i ett skönt skick med en dokumentation och proveniens som i sig gör bilen ännu roligare och mer intressant.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2021-11-08
Ursprungsbesiktning: 1993-09-06 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1993-09-23
Senast godkända besiktning: 2021-03-31
Besiktigad tom: - 2022-05-31
Årsskatt: 2199 Kr
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-12-09.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG