Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 122 Sport (P130) B18 — 1966

Norrlandskörd äkta Amazon Sport i skimrande vackra ljusgröna originalkulören och nedtrimmat bruksskick.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Volvo Amazon som ursprungligen var i Sportutförande, med potential att bli riktigt bra. Besiktad och körklar. Bilen har fin kaross och lack men behöver byte av inredning och återställande till overdrive-växellåda för att leva upp till sitt modellnamn."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
60 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15456
VILHELMINA
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon 122 Sport (P130) ?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Volvo Amazon som ursprungligen var i Sportutförande, med potential att bli riktigt bra. Besiktad och körklar. Bilen har fin kaross och lack men behöver byte av inredning och återställande till overdrive-växellåda för att leva upp till sitt modellnamn."

Beskrivning

Volvo Amazon Sport som gått i Norrland sedan ny. Man lät lackera om bilen 2021. Målsättningen har inte varit nyskick, utan snarare att få till en fin sommarbruksbil för familjen att använda på utflykter och bilträffar. Bilen har 11 registrerade ägare, men endast 3 brukare sedan 1985. Mätarställningen står på 7775 mil. Den stod avställd mellan 1987 och 2020. Trots lång avställning anser vi det rimligt att mätaren snurrat åtminstone ett varv. Vilket innebär 17775 mil. Instruktionsbok saknas. Reservhjul och originaldomkraft medföljer

Ägaren säljer bilen då han startat eget och har svårt att få tid till sina hobbyfordon.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1966/1966 
 • Första registreringsdatum
  1966-06-09 
 • Avläst mätarställning
  77 750 km 
 • Kw / hk
  70 / 95 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  konstläder 
 • Färg
  Ljusgrön kod 91 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Originalmotorn är här utbytt mot en standard B18A. Dubbla SU-förgasare satt monterade på sportmodellerna. Här rekommenderas en översyn av förgasarna, då lite glapp finns i spjällaxlarna. Motor startar lätt och låter normalt för en använd B18.

  Enligt typskylten ska bilen ha växellåda med overdrive, det sitter nu en fyrväxlad M40 monterad i bilen. Indikatorlampan för överväxel sitter kvar på instrumentpanelen. Tändningslåset är av universalmodell med startknapp.

 • Skick interiör:

  Inredningen är i behov av en uppdatering. Framstolarna är utslitna i stoppning och klädsel. Innertaket har lite skador och är målat svart. Dörrsidorna har målats svarta och har skador. Baksätet har klarat sig bra och har också den rätta gröna färgen, enligt typskylten. Sliten original gummimatta.

 • Skick exteriör:

  Karossen har plåtlagats av yrkesman. 2021 lackerades bilen i originalkulören, ljusgrön kod 91. Denna kulör fanns endast tillgänglig 1966 och 1967. Lacken har bra glans, några dammkorn förekommer men är inte utmärkande.

  På sandplåtarna och något ytterligare ställe hade man kunnat lägga lite mer tid på underarbetet, se bilder. Bagageluckan skulle behöva lite injustering i nederkant. Bilen har nya däck i rätt dimension, 165R15. Bakre stötfångaren har lackats med klarlack. Främre stötfångare och blanklister är i bruksskick. Ny vindruta med ny gummilist.

 • Skick helhet:

  En sportmodell i normalt fungerande bruksskick. Prydligt yttre. Fin lackering med några anmärkningar. Inredningen är sämre än normalt, en renovering av den skulle ge hela bilen ett lyft.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2021-11-04
Ursprungsbesiktning: 1966-06-09 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1966-06-09
Senast godkända besiktning: 2021-11-10
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 11

Fakta om modellen

1966 var 122 Sport den vassaste Amazonen. Nytt för året var att den levererades med högfartsdäck som passade bättre till bilens prestanda. Sportmotorn fick annan kamaxel och höjd kompression som ökade effekten från 90 till 95 hk. Volvo Amazon har under senare år gått från att vara en slit och släng bil, som skrotats ut i en rasande fart, till att bli en omtyckt veteranbil. Uppgifterna om exakt antal tillverkade Amazoner varierar, men enligt Svenska Volvo Amazonklubben är antalet 667 448 stycken. Det såldes 297 000 Volvo Amazon i Sverige under de 14 år bilen tillverkades. 2016 fanns enligt statistiken drygt 8 procent av alla svensksålda Amazoner kvar. Två procent var i trafik. På tio år hade då antalet Volvo Amazon minskat med 13 procent eller 3 572 bilar.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Vilhelmina

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-11-24.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG