Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 122 Sport — 1959

En Amazon i fin form och i ett fantastiskt skick, en fyrdörrars version och med en lite sportigare bestyckning av förgasarna. En ägare se'n 1959.

Peter Sundfeldt
Värderingsman
Skicka meddelande
Shaun Major
Export
Skicka meddelande

"Ovanligt fin och tidig Amazon Sport, professionellt vårdad av en ägare i alla år."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
174 004SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13649
SANDARED
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
130 - 150 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Värderingsman väst
Skicka meddelande
Shaun Major
Värderingsman väst / Export
Skicka meddelande

"Ovanligt fin och tidig Amazon Sport, professionellt vårdad av en ägare i alla år."

Beskrivning

Den såldes ny 1959 till en man i Sollebrunn med en Volvo-verkstad. Som sådan kördes bilen sparsamt, försiktigt och servades noggrant. För några år sedan dog ägaren och hans fru har förvaltat och förvarat bilen. Den har av allt att att döma inte rullat mer än drygt 13 000 mil, de senaste åren inte mer än 10 mil och har alltid förvarats i varmgarage. Dokumentationen är intressant och noggrann, spännande för en bilhistoriker att bläddra i. Bilen har gjort sitt på bilprovningsstationerna och är besikltningsbefriad.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1959/1959 
 • Första registreringsdatum
  1959-05-06 
 • Avläst mätarställning
  36 653 km 
 • Regnr
  CZX733 
 • Chassinummer
  21775 
 • Kw / hk
  63 / 86 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 4-växlad 
 • Klädsel
  Tyg 
 • Färg
  Röd/Vit 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motorns tomgång är en fröjd att lyssna på; låg och stadig utan något tickande från ventilerna. Grenrörspackningen är däremot inte helt tät och strålkastarströmbrytaren har en annorlunda varningssignal som piper när ljuset inte är på.

 • Skick interiör:

  Snygg inredning med bara små spår av slitage. Ett mittarmstöd i baksätet är en både överraskande och snygg detalj på en Amazon från slutet av femtiotalet.

 • Skick exteriör:

  Lack och krom är i utmärkt skick, någon bättring och någon liten repa efter alla år, det är allt.

 • Skick helhet:

  En härlig historik med en detaljerad dokumentation kombinerat med ett fantastiskt skick. En tidig Amazon som står ut i mängden, i den mån vi kan tala om Amazoner i mängd idag.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 1993-12-01 (Konvert)
Ursprungsbesiktning: 1959-05-06 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1959-05-06
Senast godkända besiktning: 2018-04-16
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Volvo 122 Sport med B16-maskinen var varumärkets introduktion av Amazon-modellen i USA 1959, och den marknadsfördes i just auktionsbilens utförande. Det finns bland annat en reklamfilmssnutt med en röd/vit Amazon körandes över Golden Gate-bron i San Fransisco. Fyra dörrar, dubbla förgasare och roligare detaljer för att blidka den viktiga amerikanska marknaden. En viktig historisk modell för varumärket, alltså.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Classic Car Depot
Shaun Major
+46 709 724007
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-07-01.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG