Visa alla bilder
Visa film

Bolinder-Munktell Victor 230 2-cyl (T12) — 1956

Populär traktor, körklar i fint renoverat skick. En fin bit av svensk maskin historia.

Ted Gryth
Värderingsman
Skicka meddelande

"En fint renoverad Viktor som efter ha fått ett nytt batteri är körklar och går mycket bra."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
145 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13547
SKRUV
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
50 - 60 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Ted Gryth
Värderingsman öst och syd
Skicka meddelande

"En fint renoverad Viktor som efter ha fått ett nytt batteri är körklar och går mycket bra."

Beskrivning

Traktor museét i Skruv startades av Boije Håkansson som under många år samlade på sig och renoverade sina traktorer till ett fint originalskick. De flesta traktorer har har brukats i Småland och Blekinge. Nu efter hans bortgång har de anhöriga beslutat sig för att sälja av samlingen och låta några andra entusiaster ta hand om Boijes ögonstenar.

Köpt utanför Hovmantorp till denna samling.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1956/1956 
 • Första registreringsdatum
  1956-01-01 
 • Avläst mätarställning
   
 • Regnr
  BWY486 
 • Chassinummer
  3864 
 • Kw / hk
  24 / 33 
 • Drivmedel
  Diesel 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
  Grön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går mycket bra. Behöver endast ett nytt batteri.

 • Skick interiör:

 • Skick exteriör:

  Renoverad till fint originalutförande med rätt färg och dekaler. Mycket fina däck både fram och bak.

 • Skick helhet:

  En fint renoverad Viktor som efter ha fått ett nytt batteri är körklar.

Fakta om modellen

Victor var och är fortfarande en av lantbrukarnas favoriter. Den gjorde sig utmärkt för plöjning, men var naturligtvis lantbrukarens ”allt i allo” som en traktor bör. Den utgjorde även basen för den banbrytande BM 230 Bamse, en nyutvecklad skogstraktor med helbandsdrift. Den suveräna Victormotorn gjorde sig väl i den hårt arbetande skogstraktorn.

Historik
BM/T 230 Victor är utvecklad ur Volvos serie av traktorer typ T22-T25. Bolinder-Munktell hade under 1950-talet en 2-cylindrig båtmotor typ 1052, som efter modifiering visade sig passa utmärkt i T20-seriens traktorer. Därmed skapades en av 50-talets mest populära lantbrukstraktorer, vars mest utmärkande egenskap var dess mycket goda segdragningsförmåga. Från ett maxvarv på 2 000 r/min ökade traktorns segdragningsförmåga ända ner till 800 r/min, där det maximala vridmomentet låg. Denna egenskap kom till sin rätt vid plöjningsarbeten. Ju tyngre plogen gick desto mer dragkraft kom från motorn.

Mången bonde vittnar om den låga bränsleförbukningen. Sällan drog motorn mer än 2,5-3,0 liter per timme. Munktellmuseet har haft besök av många lantbrukare som berättat att de köpt en Victor och att de har den kvar än idag.

?Under åren 1955–1961 tillverkades traktorn i ett antal av 15 905 st. Efter några års tillverkning ökades motorns maxeffekt från 30 hp till 33 hp vid 2 000 r/min.

Introduktionsår 1955
Vikt 1650 kg
Motor Bolinders 1052, 2 cylindrig dieselmotor
Motoreffekt 33 hp, 2 000 r/min
Kylsystem 9 liter
Transmission 5 fram, maxfart 22,9 km/h. 1 back, maxfart 4,2 km/h.
Bränsletank 55 liter
Vridmoment 14,5 kpm max vid 800 r/min

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Skruv

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Ted Gryth
+46 705-65 67 27
ted@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-07-01.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG