Visa alla bilder

Bolinder-Munktell BM-10 Tändkulemotor 2-cyl 2-takt (T7) — 1950

Härligt orenoverad tändkuletraktor med fin patina.

Ted Gryth
Värderingsman
Skicka meddelande

"Traktor i trevligt originalskick, skall enligt uppgift gå mycket bra. Dock startade den inte vid fotograferings tillfället men vi hade inte rätt utrustning för detta. Ett nytt batteri och en blåslampa så blir det fart i denna också."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
31 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13542
SKRUV
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
30 - 35 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Ted Gryth
Värderingsman öst och syd
Skicka meddelande

"Traktor i trevligt originalskick, skall enligt uppgift gå mycket bra. Dock startade den inte vid fotograferings tillfället men vi hade inte rätt utrustning för detta. Ett nytt batteri och en blåslampa så blir det fart i denna också."

Beskrivning

Traktor museét i Skruv startades av Boije Håkansson som under många år samlade på sig och renoverade sina traktorer till ett fint originalskick. De flesta traktorer har har brukats i Småland och Blekinge. Nu efter hans bortgång har de anhöriga beslutat sig för att sälja av samlingen och låta några andra entusiaster ta hand om Boijes ögonstenar.

Köpt i Blekinge. Orenoverad. Riktigt härlig originalpatina.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1950/1950 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
   
 • Regnr
  Oreg 
 • Chassinummer
   
 • Kw / hk
  17 / 23 
 • Drivmedel
   
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
   
 • Färg
  Grön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motorn går runt men vi lyckades inte starta den, förmodligen handhavande fel.
  Verkade vara bra kompression. Behöver ett nytt batteri.

 • Skick exteriör:

  Härlig original lack med härlig patina. Rostangrepp på bakfälgar, vettiga däck.

 • Skick helhet:

  Traktor i trevligt originalskick, skall enligt uppgift gå mycket bra.

Fakta om modellen

Användningsområde
BM-10 konstruerades för de mindre och medelstora lantbruken. Den var gjord för en- eller tvåskärig hydraulisk buren plog och väl lämpad för montering av olika slags redskap och utrustningar tack vare de föredömligt släta sidorna. Med den goda sikt som föraren hade på BM-10 var traktorn utmärkt för radodlade grödor. Personen som satt på hackan bakom traktorn for dock illa av avgaserna från avgasröret tills BM beslöt sig för att rikta om utsläppet från bakåtriktat till uppåtriktat. I och med detta beslöt man sig också för att ta fram en godkänd gnistsläckare så att traktorn kunde köras in i byggnader.

Historik
?BM-10 var den sista konstruktionen med tändkulemotor och konstruerades av en tysk. Enligt historien lär mannen inte ha kommit överens med Hitler så därför kom han hit till Eskilstuna och Sverige.

BM-10 utvecklades i samarbete med Volvo och hade bakkroppen gemensamt med Volvo T 20 serien.
Tillkomsten av BM:s nya lilla traktor. BM-10 kompenserade bortfallet av den under krigsåren så viktiga flygmotortillverkningen. BM-10:an blev parallellt med BM 21 företagets sista traktor med tändkulemotor. Det 28 centimeter smala frampartiet, den utomordentliga sikten, den stora frigångshöjden och den lilla vändradien gjorde BM-10 till en smidig traktor.
BM 10:s motor härstammade från Bolinders W3 tändkulemotor som kom ut i sin första version redan i mitten av 20-talet. 6 400 st BM-10 tillverkades under åren 1946–1953 och hade ett riktpris år 1953 på 8 690 kr.

Introduktionsår 1947
Vikt 1380
Motor 2-cyl, 2-takts tändkulemotor
Motoreffekt 23 hp, 1200 r/min
Kylsystem 9 liter
Transmission 5 fram, maxfart 20 km/h. 1 back, maxfart 4 km/h.
Bränsletank 35 liter

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Skruv

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Ted Gryth
+46 705-65 67 27
ted@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2021-07-01.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG