Visa alla bilder
Visa film

Volvo Pickup med Gladsax-Hytt B16 — 1961

Sällsynt Volvo pickup byggd i skånska Gladsax, behöver en renovering för att komma ut på vägarna igen.

Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen är ett bra renoveringsobjekt, vad vi kan bedöma så finns de flesta originaldelar bevarade."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
30 MAR 12:00
23 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15684
YSTAD
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
60 - 75 000 SEK
Ej uppnått
LÄGG DITT BUD (MINST 24 000 SEK)
Budgivningen sker inklusive, avdragbar moms.
SEK
Inropsavgift tillkommer med 5% (inkl moms)
BUDHISTORIK
25321
23 MAR 19:34
23 000 SEK
25320
23 MAR 19:09
8 000 SEK
10759
23 MAR 18:10
7 000 SEK
1694
23 MAR 13:44
6 000 SEK
20116
23 MAR 11:38
5 000 SEK
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen är ett bra renoveringsobjekt, vad vi kan bedöma så finns de flesta originaldelar bevarade."

Beskrivning

Bil Bengtsson är ett framgångsrikt företag som funnits i mer än 90 år. De har genom åren samlat en del bilar som varit värda att spara för framtiden. Då man nu gör en genomgång av samlingen som behöver minskas på grund av utrymmesskäl så säljes ett antal intressanta fordon.
Under en lång rad år sålde Volvo leveranschassier som fristående tillverkare kunde bygga egna karosser och flak på. Under 1950-talet fanns det över 30 sådana karosserifabriker som specialiserat sig på Volvo.
En av dessa ovanliga bilar är nu till salu på Bilweb Auctions, byggd av Bröderna Anderssons Karosserifabrik i skånska Gladsax i början av 60-talet.
Den är utan tvivel ett renoveringsobjekt, den gamle trotjänaren med ”Volvo Service” tryckt på dörrarna. Rost saknas inte, inredningen har sett bättre dagar och B16-motorn behöver förmodligen en rejäl översyn. Men den utgör också en spännande möjlighet för den som vill återskapa ett stycke svensk industri- och fordonshistoria.
Skruvad i träpanelen bakom sätena finns en liten skylt där det står ”Gladsax-Hytt”.
Bröderna Albert och August Andersson startade 1909 en liten bysmedja i Gladsax utanför Simrishamn. Man byggde bland annat hästvagnar, men när bilismen tog fart övergick verksamheten till lastbilshytter.
En Gladsax-hytt var ett omsorgsfullt hantverk, allt tillverkades i den egna verkstaden och till trästommen används bok - ett träslag som inte knarrade.
Den lätta Volvolastbil - eller pick-up om man vill kalla den det - som nu säljs via Bilweb Auctions är av 1961 års modell, byggd på ett av de senast levererade chassina.
Den som tar plats bakom ratten känner direkt igen sig från en samtida Volvo PV eller Duett, men hyttutrymmet slutar direkt bakom stolarna. Dörrarnas insidor är klädda med plywood - det här var ett arbetsfordon som krävde oömma lösningar.
Flaket är betydligt längre än vad man brukar se på dessa bilar - det var beställaren som bestämde sådana detaljer.
I Svenska Volvo PV-klubbens medlemsmatrikel från 2018 finns 145 bilar byggda på leveranschassin noterade - av dessa är bara tre utrustade med en Gladsax-hytt.
Denna bil levererades ny till Volvo återförsäljaren i Ystad Centralgaraget, där den tjänstgjorde som servicebil. Denna firma köptes senare upp av Bil Bengtssons och firmabilen tjänstgjorde flera år i nuvarande ägares tjänst.Det är alltså en mycket ovanlig bil.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1961/1961 
 • Första registreringsdatum
  1961-01-01 
 • Avläst mätarställning
  63 653 
 • Regnr
  GKJ421 
 • Chassinummer
  4111 
 • Kw / hk
  44 / 60 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Blå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  I behov av renovering, motorn går runt.

 • Skick interiör:

  Originalinredning i slitet bruksskick, kräver en renovering för att bli fin.

 • Skick exteriör:

  I behov av utseendemässig renovering bestående av rostlagning och lackering.

 • Skick helhet:

  Ett mycket bra objekt som när den är klar blir en användbar entusiastbil som även passar bra till firmans reklampelare.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1981-04-01
Ursprungsbesiktning: 1961-01-01 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1961-01-01
Senast godkända besiktning: 1980-03-25
Besiktigad tom: 1981-03-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 3

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Ystad

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Ted Gryth
+46 705-65 67 27
ted@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-04-13.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG