Visa alla bilder
Visa film

Volvo PV 444 L B16 — 1957

Genuin oskruvad lågmilare som rullat 3673 mil sedan 1957.

Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen behöver en service med normal översyn, oljebyten och bromsrenovering. Sedan behövs en besiktning hos bilprovningen och vid godkänt är den sedan besiktningsbefriad enligt veteranreglerna. Sedan kan man avrunda med en försiktig polering."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
216 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15675
SEGMON
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Mathias Casserlund
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Bilen behöver en service med normal översyn, oljebyten och bromsrenovering. Sedan behövs en besiktning hos bilprovningen och vid godkänt är den sedan besiktningsbefriad enligt veteranreglerna. Sedan kan man avrunda med en försiktig polering."

Beskrivning

Det här är en genuin, oskruvad och lågmilad värmlandsbil. Vi har alla hört den någon gång. Historien om någon lågmilad och tantkörd bil, som till och med har skyddsplasten från leveransen kvar på dörrsidorna. En skröna, tänker man. Men plötsligt en dag står den där i smaragdgrön lackering.

Bilen såldes ny i Arvika 1957. Därefter har den funnits en knapp mil utanför Grums i alla år. När ägarinnan avled 1986 köpte nuvarande ägare bilen. Bilen flyttade då 300 meter. Ägaren säljer nu bilen efter 36 år, då barnen inte är intresserade av ett fortsatt förvaltande.

Den har haft 3 brukare sedan ny.(Flera registreringar inom samma ägarfamilj har gjort att det står fler brukare i registret.)

Original instruktionsbok saknas. Domkraft, verktyg, godkänd brandsläckare och specialbyggda pallklossar för att avlasta däcken under vinterförvaringen medföljer.

Efter service och besiktning kan bilen med fördel användas som den är, som ett tidsdokument och ett sorts facit för renoverare av PV 444 från 1957. De kosmetiska anmärkningarna på bilen förtar inte intrycket som bara en oskruvad lågmilare ger.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1957/1957 
 • Första registreringsdatum
  1957-06-28 
 • Avläst mätarställning
  36 734 km 
 • Kw / hk
  44 / 60 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil & konstläder. Skotskrutig/grå kod 10-128 
 • Färg
  Smaragdgrön kod 47 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  B16A motor med 3-växlad låda. Uppgiven effekt 60hk. 6 volts elsystem. Motorn har tyst och fin gång. Röda slangarna till värmepaketet är tidigare utbytta. Nya slangar till kylaren rekommenderas.

  Nytt 6 volt startbatteri monterat februari 2023. Bränslemätaren är ur funktion, en begagnad för utbyte medföljer. Bromsarna ligger ann och behöver en genomgång.

 • Skick interiör:

  Det är sällan man kan ge betyget nyskick på en originalinredning från 1957. Men det kan man här.

  Skyddsplasten som satt på dörrsidorna vid leverans 1957 sitter kvar. Perfekt innertak och gummimattor i klanderfritt skick. Se bilderna. Baksidan på förarstolen har lite smuts och behöver torkas av med en mild såpa. Se bild. Utrustad med säkerhetsbälten, som var ett tillval 1957. Bagageutrymmet har original gummimatta i ett utmärkt skick.

 • Skick exteriör:

  Till största delen originallackeringen, i ett mycket gott skick. Vänster bakskärm är omlackerad ,man inte fått till underarbetet riktigt och även fått en mattare ytfinish. Se bilder. Enligt medföljande dokumentation drar vi slutsatsen att arbetet utfördes redan 1961. Finns en liten buckla i vänster framskärm. Höger bakskärm har fått några mjuka intryckningar. Se bilder. Vänster framskärm har fått vita solfläckar på ovansidan.

  Fint krom och blanklister. Bra gummilister. Lite stenskott i fronten runt grill och lampor. Se bilder. Nytillverkade B.F Goodrich diagonaldäck med vit sida monterades 2004.

 • Skick helhet:

  Välvårdad lågmilare med fantastiskt fin inredning. Några få yttre anmärkningar finns.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2015-09-13
Ursprungsbesiktning: 1957-06-28 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1957-06-28
Senast godkända besiktning: 2006-07-25
Besiktigad tom: 2008-07-31
Skattebefriad: JA
Körförbud: JA
Antal ägare: 6

Ägarens kommentar

Jag såg bilen under min uppväxt och beundrade den vackra gröna färgen. Ägarinnan bodde bara 300 meter bort, längs gamla Riksväg 7. Hennes framlidne make hade köpt bilen 1957, den var då blott 5 månader gammal och hade rullat endast 400 mil. Bilen stod alltid i villans källargarage och hon körde den sällan. Strax före hennes bortgång 1986 blev jag erbjuden att köpa bilen. Hon hann dock avlida före affären var klar, så jag köpte bilen på budgivning av dödsboet. Jag har använt bilen vid ett fåtal tillfällen sommartid, till olika veteranbilsträffar. Längsta resan var till Degerfors, en sträcka på 10 mil. Senaste besiktningen gjordes 2006. Därefter har den bara tagits fram nån gång på sommaren och varmkörts. De vita fläckarna på vänster framskärm uppstod för några år sedan, när solen lyste på vattendropparna, på den nytvättade bilen. Familjen har ägt bilen sedan 1987, känner historiken och garanterar att miltalet stämmer.

Fakta om modellen

PV är utan tvekan den modell som betytt mest för Volvos personbilstillverkning. Volvo PV 444 började tillverkas 1947 och den sista PV 544:an lämnade bandet 1965 efter sammanlagt 440 000 exemplar.

Volvo PV av 1957 års modell är speciell. En härlig blandning av gammalt och nytt. Det är exempelvis sista året med 444 beteckningen (som ersattes av 544 året efter). Den har kvar den gamla vackra inredningen och instrumentbrädan samt delad framruta. Den har den nya fronten, med ny grill, och årsmodell 1957 var det enda året som Volvo PV 444 hade ett förgyllt "V" på kylarmaskeringen. Med nya B16-motorn på 60hk blev PV riktigt kul att köra. Färgen smaragdgrön nr 47 var ny för året. Den fick beställas som tillval.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Segmon

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mathias Casserlund

mathias.casserlund@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-03-30.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG