Visa alla bilder
Visa film

Volvo Amazon 121 B20A 82 hkr DIN — 1970

En mycket fin och välbevarad vagn som levt ett lugnt liv i Norrlands inland, få ägare och låga mil. Idag i ett härligt originalskick med vissa uppdateringar.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"En Amazon i klassiskt utförande med Californiavit lackering och röd inredning, allt i mycket gott originalskick."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
136 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15802
STOCKHOLM
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon 121?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"En Amazon i klassiskt utförande med Californiavit lackering och röd inredning, allt i mycket gott originalskick."

Beskrivning

Bilen köptes ny i november 1969 av en Rektor i Ånge, född 1903. Han brukade bilen mycket sparsamt, så småningom blev den stående och föll ur registret. En son övertog ägarskap och registrerade in den igen 2002, dokumentation finns. Återigen knappt körd men väl besiktigad och körklar igen, september 2009, vid 7.400 Mil. Då tog brukare nummer två vid. Han var en entusiastisk samlare av bil-, moped-, cykel- och kuriosa. primärt från 60 och 70-tal. I 13 år har den Californiavita (färgkod 42) Amazonen ingått i samlingarna. I stort sett i originalskick. All service och arbeten under den här tiden, finns noterade i en liten svart anteckningsbok, som medföljer, så också servicehäfte, instruktionsbok och annan dokumentation.

Plåtfälgar i 5,5 tum med fina Good Year däck samt 2 tums avgassystem. Fungerande Blaupunkt Wiesbaden med instruktionshäfte monterad och medföljer, så också en trevlig Volvofilt.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1970/1970 
 • Första registreringsdatum
  2003-06-30 
 • Avläst mätarställning
  82 470 km 
 • Kw / hk
  60 / 82 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Galon 
 • Färg
  Vit 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Startar lätt och går fint i motor. Allt förefaller fungera väl. Underrede ej kontrollerat på lyft men skicket ser bra ut.

 • Skick interiör:

  Inredning i fint originalskick. Stolar och baksäte har ett formsytt överdrag, ej borttaget vid besiktning men lär ha suttit där sedan ny, för att skydda original klädsel samt för komfort. Innertak i bra skick men ett hål mitt på förarsidan. Fint skick på instrumentbräda. Gummimattor med viss patina.

 • Skick exteriör:

  Lackering ser delvis ut att vara i originalskick men frampartiet med front, huv och skärmar är omlackerade. Karosskanter och hjulhus bak har bättrats på något ställe och bör möjligen undersökas närmare. Glas och blankt i gott skick men främre stötfångare har mindre skador på förarsidan. Fina 5,5 tums plåtfälgar och däck.

  Motor- och bagageutrymme i fint skick, vissa småskador på gummimattan kant i bagage.

 • Skick helhet:

  En härlig vagn och "tidskapsel" från det sista tillverkningsåret med trevliga tillbehör som fälgar, avgassystem och radio i rätt tidsanda. Det var så här många ville se sin Amazon under tidigt 70-tal. I stora delar i originalutförande och väl underhållen och omhändertagen genom åren.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-08-04
Ursprungsbesiktning: 2002-08-29 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2003-06-30
Senast godkända besiktning: 2009-09-03
Besiktigad tom: 2011-08-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 2

Fakta om modellen

Det har väl skrivits spaltmeter om Amazon, en av våra mest omhuldade klassikerbilar.

Design Jan Wilsgaard med italienska influenser och Volvos svar på den sk. pontonkarossen som blev signum för 50-talet. Tillverkad från 1956 till 1970, årsmodeller 1957-1970. Till årsmodell 1959 världens första serietillverkade bil med trepunktsbälte i fram som standard.

Den skottsäkra B18 motorn om 75 hkr kom till årsmodell 1962. Till årsmodell 1965 blev det en del förändringar med ny grill, nya stolar och inredning samt sk. hålfälgar och nya navkapslar.

Till årsmodell 1969 kom en än större motor, B20A på 2,0 Liter och 82 hkr DIN i den "vanliga" 121 modellen. Förbättrade och säkrare bromsar samt en hel del uppgraderingar från 140-modellen samt några inskränkningar såsom borttagande av blankt på dropplisten samt motorhuv. Det blev nu inga större förändringar och utvecklingssteg det sista produktionsåret.

Till årsmodell 1970 blev det dock bl.a. standard med justerbara nackstöd på alla marknader, tillval tidigare, samt trepunktsbälte i bak. I Torslanda byggs den sista Amazonen den 3 juli 1970.

Så när 70-talet var här fick Amazonen pensioneras efter 14 årsmodeller och 667.332 tillverkade enheter. Två, fyra eller fem dörrar och från standard versioner till Sport och GT versioner. En svensk ikon och motorhistorik.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Stockholm

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Tore Thallaug
+46 705 90 23 65
tore@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-05-25.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG