Visa alla bilder

Volvo PV 444 A B18 — 1947

Diskret restomoddad PV444 nyrenoverad till toppskick med lite extra finesser

Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Fint renoverat och lagom moderniserat."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
141 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14724
GAMMELSTAD
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Mårten Carlsson
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Fint renoverat och lagom moderniserat."

Beskrivning

Såldes ny till Nymanbolagen i december 1947. Efter sin period som tjästebil där hamnde den så småning i förvaring 1968 och ramlade senare ur registret.
Bilen hade förvarats bra när den togs fram för en del år sedan och började renoveras. Enda ingrepp som hittades var en liten lapp i golvet.
Renoveringen följde inte originalmallen - bland annat med en modernare B18-motor som fått mildare trim, moderna skivbromsar med tvåkrets bromssystem samt luftfjädring. Bilen har gått 22 mil sedan renoveringen.

Mycket dokumentation finns på både bilens historia och renoveringen. Mätarställningen nollades troligen i samband med renoveringen, total körstäcka är okänd.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1947/1947 
 • Första registreringsdatum
  2021-10-28 
 • Avläst mätarställning
  221 km 
 • Kw / hk
  55 / 75 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Textil 
 • Färg
  Gul 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Här har det gjorts många knep för att få en PV gjord för modernare tempo och trafik. Under huven en nyrenoverad B18-motor som innan den hanmade här hade låga mil på sig . drygt 1900 mil enligt ägaren. Den har fått nya lager, ringar vattenpump och en D-kamaxel. Motor är parad ihop med en M40 växellåda och en modernare bakaxel från en 1963 års PV544.

  Framvagnen är byggd av Ford Scorpio fjäderben och ventilerade skivbromsar. Tvåkrets bromssystem med Wilvood 2" huvudcylinder.
  Bak sitter det skivbromsar från Saab 900. Luffjädring med manuella ventiler monterad gör bilen höj och sänkbar. Allt nytt och bytt i gummi, bussningar med mera.

 • Skick interiör:

  All klädsel och innertak nytt, gjord till större delen originalliknande, men i lite egen komposition och material. En del diskreta avsteg har gjorts men i det stora hela intakt. Instrumentbäda och reglage omsorgsfullt renoverat och noggrant detaljerat. Mätare renoverade av Jige. Säkerhetsbälten fram och lite diskret har bilen fått både elhissar och ljudanläggning. Interiören känns mysig och ombonad. Mycket arbete har lags på ljudisolering av coupén.

 • Skick exteriör:

  Lackering håller hög klass och allt gummi och tätlister bytta. Kofångarna har blivit lackerade i samma kulör som bilen och det stämmer fint med bilens karaktär som modiferad/renoverad. Grill, baklampor och handtag i bästa skick. Vidare har ventilationsrutorna tagits bort vilket också ger en lite renare look. Den har också försetts med tonade rutor i svagt grön.

 • Skick helhet:

  Har gått endast 22 mil sedan renoveringen och allt kan beskrivas närmast toppskick. All modifiering är smakfullt och diskret utfört och den varmt ljusgula lackeringen är i hög klass och passar bra på en bil av den här typen.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2021-10-28
Ursprungsbesiktning: 2021-10-11 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2021-10-28
Senast godkända besiktning: 2021-10-11
Besiktigad tom: -
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Redan 1944 premiärvisades Volvo PV 444 vid en visning på Kungliga Tennishallen i Stockholm. Bilen var dock långt ifrån körbar och produktionen kom att dröja ända till 1947 på grund av stora utmaningar med strejker och att få tag i plåt. När allt äntligen rullade igång hade man redan sålt 10 000 bilar av 12 000 planerade.

Utöver några mycket sällsynta undantag fanns PV 444 A bara i svart med gul och grön inredning med den så karaktäristiska instrumentbrädan. Från början fanns tankar på att PV444 skulle få V8 och framhjulsdrift men istället blev det konventionell drivning bak och den nyutvecklade fyrcylindriga B4B-motorn med treväxlad H1-låda.

Karossen var starkt USA-influerad och gjordes för första gången i Volvos historia självbärande. I september 1950 kom efterträdaren PV 444 B.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Gammelstad

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Mårten Carlsson
+46 734 17 49 90
marten@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-05-19.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG