Visa alla bilder

Volvo Amazon 121 — 1966

Fåägarbil tillika lågmilarbil i ett härligt originalskick med en lika detaljerad som finstämd historik. Körsträckan på drygt 7 000 mil garanteras av säljaren.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Oskruvat och välvårdat. En delvis äldre omlackering på höger sida. Inkörd, lättkörd och en sammansatt helhet i körkänslan. En lågmilare, helt enkelt."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
108 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13184
SANDARED
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
110 - 130 000 SEK
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Oskruvat och välvårdat. En delvis äldre omlackering på höger sida. Inkörd, lättkörd och en sammansatt helhet i körkänslan. En lågmilare, helt enkelt."

Beskrivning

En man vid namn Birger Nord köpte den här Amazonen ny i augusti 1966, men kort därefter avled han och Birgers fru valde att behålla bilen. Hon var ingen större brukare av bilkörning, men visste att vårda och använda den vita på rätt sätt. Ingen vinterkörning och hon valde faktiskt att inte köra i regn heller. Lämnade in den på service med jämna intervall till en mekaniker hos Bilia i Stockholm som kom att bli som en personlig coach för bilen under de 20 åren hon ägde den. I maj 1986 sålde Birgers änka Amazonen till samme servicetekniker som därmed fick ett ansvar som kunde liknas vid ett övertaget vårdansvar. Han och hans fru tog det på allvar och finkörde bilen några somrar fram till 1992 då den ställdes undan fram tills den togs i trafik för en försäljning i år.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1966/1966 
 • Första registreringsdatum
  1966-05-25 
 • Avläst mätarställning
  72 091 km 
 • Regnr
  CNP526 
 • Chassinummer
  204317 
 • Kw / hk
       / 75 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Röd vinyl 
 • Färg
  Pärlvit 79  

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Motor, låda, bromsar – allt samspelar så där mekaniskt vackert som bara regelbundet omhändertagna, oslitna och sparsamt använda fordon gör. De dryga 7 200 milen på mätaren är enligt uppgift verifierade. I instruktionsboken är motornummer och chassinummer noterade och med det är det lätt att konstatera att drivlina och bil har matching numbers, en viktig och stor detalj för många samlare.

 • Skick interiör:

  Ren och snygg interiör med tidstypiska och välplacerade detaljer och kuriosa. Intressant också med original rullbälten av fabrikat Essem, godkända av Statens Trafiksäkerhetsverk.

 • Skick exteriör:

  Ett välvårdat yttre men vid något tillfälle, förmodligen på åttiotalet, blev höger sida delvis omlackerad efter någon trafikskada. Kromet är blänkande snyggt, de obligatoriska extraljusen sitter där och den pärlvita lacken pryder snyggt karossen med några små märken och blessyrer som en äldre lack ofta har. Bilen är aldrig rostlagad och har naturligtvis inte heller någon anledning att vara det. På en del av bilderna skiftar det lite i lacken; det beror ett svagt solljus som letade in mellan skuggorna.

 • Skick helhet:

  En Amazon i ett sådant där orört skick som är viktigt att bevara och vårda. Skicket och historiken gör bilen lite extra attraktiv för de som uppskattar just den egenskapen hos ett entusiastfordon – att veta och kunna berätta om de personer som bilen har berört genom åren. Ägandet blir en kulturhistorisk gärning i sig.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG