Visa alla bilder
Visa film

Saab 900 Aero Turbo 16 — 1984

När Saab:s tekniska direktör skulle beställa sin nya tjänstebil 1984 fanns det bestämda och många önskemål på utrustning. Det istället för bilens lackfärg grålackerade och tidstypiska kjolpaketet är nog det mest framträdande.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Den första versionen av 900 Aero med en intern Saabhistorik där den låga körsträckan och den ovanliga pärlemolacken gör den extra attraktiv."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
270 500SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13172
TROLLHÄTTAN
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Saab 900 Aero?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"Den första versionen av 900 Aero med en intern Saabhistorik där den låga körsträckan och den ovanliga pärlemolacken gör den extra attraktiv."

Beskrivning

Före den gjorde sina tjänstebilsår var den en kort stund en foto- och utställningsbil, och efter tjänsten togs den över privat och fortsatte att brukas av samma ägare med något års ägarlån till en av sönerna i mitten av nittiotalet. Därefter kom den tillbaka och har vilat hos originalbrukaren, den förre tekniska direktören på Stallbackafabriken. Antalet tillverkade 900 med pärlemokulören var enligt uppgift knappt 30 bilar och av dem finns ett tiotal kvar i Sverige. Just nu vilar bilen på Saab-museet och levereras till en eventuell auktionsvinnare även därifrån.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1984/1984 
 • Första registreringsdatum
  1984-08-02 
 • Avläst mätarställning
  103 432 km 
 • Kw / hk
  129 / 175 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Skinn /Colorado Red 
 • Färg
  Pärlemo/ Pearl Whiite 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Den tidiga T16-maskinen låter, går och känns igen på sitt karaktäristiska sätt. Motorutrymmet ser ut som en bil som har gjort sina tjänstemil och kan behöva en uppstädning och en polering av aluminiumdelarna.
  De originalmonterade Aero-fälgarna, lackerade i Pearl White, har just nu vinterdäck monterade på sig och följer med vid leverans.

 • Skick interiör:

  Den oxblodsfärgade skinnklädseln, Colorado Red, var standard i dessa pärlemovita bilar. Skinnet från svenska Elmo har klarat sig fint, men behöver en smörjande behandling för att bli riktigt bra. Vidare utrustades bilen med det mesta i extrautrustningsväg som ny och allt fungerar.

 • Skick exteriör:

  Pärlemovit var kulören som användes vid introduktionen av Aero T16 och fanns egentligen bara någon månad i produktion. Lacken krävde mer material och arbete än vanligt. Det här exemplaret har ett gäng detaljer som sticker ut då tjänstebilsbrukaren, direktör Larsson, hade bestämda önskemål om utseendet och för att den generellt skulle vara en snygg representant för varumärket. Därför är det mesta exteriört utfört som en 1985 års modell där bland annat det då nya och blå gripen-emblemet på motorhuven introducerades. Men det grå kjolpaketet – istället för de exklusivt och tidstypiskt pärlemolackerade kjolarna – var Larssons högst egna idé.

 • Skick helhet:

  Det är inte styrkt, men ägaren tror att just detta exemplaret var det som var med på pressvisningen. Oavsett, det här är en av de knappt 30 tillverkade pärlemobilarna och dessutom en av de första. Och den har alla förutsättningar och skick för att vårdas vidare som en rolig samlarbil.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2008-06-18
Ursprungsbesiktning: 1984-08-02 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1984-08-02
Senast godkända besiktning:2020-10-02 
Besiktigad tom: - 2022-10-31
Skattebefriad: Ja
Antal ägare: 6

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning. För visning av fordonet kontakta handläggaren:

Peter Sundfeldt
+46 705 38 80 22
peter.sundfeldt@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till handläggaren:

Peter Sundfeldt
+46 705 38 80 22
peter.sundfeldt@bilwebauctions.se

Hämtning skall ske inom 2 veckor efter auktionen.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG