Visa alla bilder

Volvo 242 Turbo — 1981

En tidig Turbo i 240-serien, såld i USA i tvådörrarsversion, en specifikation som aldrig erbjöds på Europamarknaden. Här i en lätt prestanda- och customtolkning av en Volvo-entusiast i Kalifornien.

Peter Sundfeldt
Värderingsman
Skicka meddelande

"Prisbelönt exemplar i ett snyggt utfört skick, i grunden en mycket tidig USA-exportmodell med de feta Volvosäkra stötfångarna intakta innan övergången till den slankare faceliftversionen."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
28 JAN 10:40
105 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
13208
GÖTEBORG
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
200 - 220 000 SEK
Ej uppnått
LÄGG DITT BUD (MINST 105 500 SEK)
Budgivningen sker inklusive, ej avdragbar moms.
SEK
Inropsavgift tillkommer med 5% (inkl moms)
BUDHISTORIK
6019
20 JAN 18:19
105 000 SEK
6019
20 JAN 13:09
100 000 SEK
15371
19 JAN 06:28
85 000 SEK
15326
18 JAN 12:59
77 000 SEK
15301
18 JAN 12:57
76 500 SEK
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Värderingsman
Skicka meddelande

"Prisbelönt exemplar i ett snyggt utfört skick, i grunden en mycket tidig USA-exportmodell med de feta Volvosäkra stötfångarna intakta innan övergången till den slankare faceliftversionen."

Beskrivning

När Saab åtnjöt stora framgångar med sin första turbomodell i slutet av sjuttiotalet var det många utom och inom Volvo som otåligt inväntade svaret från Hisingen. Svaret kom först på den viktiga USA-marknaden i årsmodellsglappet mellan 1980 och 1981, därför var det ett begränsat antal exemplar tillverkade av den här tidiga tvådörrars Turbo-modellen i en sen karossform Det här exemplaret importerades till Sverige från USA 2012 av en svensk Volvoentusiast från ett 20-årigt ägande av en amerikansk Volvoentusiast och såldes sedan vidare till en annan svensk Volvoentusiast. Bilen har alltså haft ett minst sagt entusiastiskt ägande genom åren. Sådant sätter spår i en bil i form av ett omtänksamt omhändertagande och ett sparsamt brukande. Och det sparsamma brukandet hos den nuvarande ägaren, en Volvosamlare, har uppgått till endast några mil de senaste åtta åren.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1981/1981 
 • Första registreringsdatum
  2012-07-06 
 • Avläst mätarställning
  46194 miles 
 • Regnr
  DLZ472 
 • Chassinummer
  YV1AX4720B1205193 
 • Kw / hk
  124 / 169 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Alcantara 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Trevlig skjuts i maskin utan någon abrupt åttiotalsvintage turboknuff; effektökningen sker förhållandevis linjärt. Tomgången vandrar lite. I övrigt ger bilen en solid känsla, prestandatolkningen i chassi och bromsar från S70 R känns rejäl i körupplevelsen. Den för ur många vinklar viktiga Overdrive-funktionen vill inte kopplas in ibland, sannolikt ett elektriskt reglagerelaterat (växelspaken) lättåtgärdat fel.

 • Skick interiör:

  Sobert snygg alcantaraklädsel på både de sköna eftermarknadssportstolarna, baksätet och innertaket. Till och med överdelen på instrumentpanelen har ett amerikanskt typisk tunt täcke i ett liknande material. Alcantaraklädsel ser ofta flammig ut på bilder, strukturen behöver strykas åt ett håll för att ljuset ska falla enhetligt på ytan.

 • Skick exteriör:

  Vacker svart solid lack med en djup känsla som belönar ett väl utfört poleringsjobb. De breda hjulen harmonierar fint med bilens förhållandevis diskreta framtoning och ger överraskande nog ingen spårkänslighet; styrkänslan är vilsam och skönt exakt. När älgemblemen tillkom är osäkert, men i Kalifornien – där en 242:a betraktas som en lågmäld cool coupé – där har älgemblem i Volvo-kretsarna en helt annan dignitet än i Sverige.

 • Skick helhet:

  En riktig samlarturbo för Volvosamlaren i ett fint och körvänligt prestanda- och entusiastskick. Någorlunda diskret framtoning och intressant tillverkningshistorik adderar ytterligare krydda och värde till helheten.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2012-07-06 (Förreg)
Ursprungsbesiktning: 2012-07-06 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2012-07-06
Senast godkända besiktning: 2012-07-11
Besiktigad tom: - 2014-07-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: -

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning. För visning av fordonet kontakta handläggare:

Peter Sundfeldt
Mobil: 0705-388022
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast 2 veckor efter auktionen är avslutad.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG