Visa alla bilder
Visa film

Jaguar XJ Sovreign H.E. 5,3 V12 — 1985

En Jaguar i ett fint renoverat skick.

Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"En Jaguar med väldokumenterad renovering."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
82 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
14705
VÄLLINGBY
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Jaguar XJ Sovreign H.E.?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"En Jaguar med väldokumenterad renovering."

Beskrivning

Denna Jaguar köptes av nuvarande ägaren i maj 2020. Bilen renoverades och lackerades på Bilveteran av en Jaguarentusiast 2016. Det finns 250 foton som medföljer bilen som berättar hela historien från nermontering till tom kaross och tillbaka till färdig bil.
Motor och växellådan är inte renoverade vad ägaren kan se. Jaguaren hade oljeläckage när nuvarande ägaren köpte bilen men detta är sedermera åtgärdat. Många kvitton och dokumentation ingår. Bilen står på fina sommar däck.
Bilen är nybesiktigad 2022-03-29 utan anmärkning.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1985/1985 
 • Första registreringsdatum
  1991-01-28 
 • Avläst mätarställning
  68234 km 
 • Kw / hk
  198 / 270 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Mörkblå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Går bra i motor och drivlina. Fönsterhissarna bak glappar i kontakterna. Extraljusen fungerar inte. AC ur funktion.

 • Skick interiör:

  Fin interiör. Det finns en del små skador på instrumentpanelens fane´r, se bild.

 • Skick exteriör:

  Mycket fin omlack med några lackinperfektioner på huv, se bilder

 • Skick helhet:

  En Jaguar i ett fint renoverat körklart skick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2021-10-25
Ursprungsbesiktning: 1991-01-07 (regbes)
Datum i trafik första gången: 1991-01-28
Senast godkända besiktning: 2022-03-29
Besiktigad tom: 2024-03-31
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 7

Fakta om modellen

Serie 1 av XJ lanserades i september 1968 under namnet XJ6 och ersatte därmed merparten av de fyra sedanmodeller som Jaguar saluförde. Namnet "XJ" kommer från bilens kodbeteckning under utvecklingen och står för Experimental Jaguar. Serie 1 av XJ var den sista Jaguarmodellen som företagets grundare, Sir William Lyons, deltog i utvecklingen av.

Bilen hade Jaguars berömda raka sexcylindriga XK-motor med antingen 2,8 eller 4,2 liters cylindervolym. Under näst sista modellåret, i juli 1972 lanserades XJ12 med den 5,3 liter stora V12-motorn som tidigare introducerats i E-type-modellen. Framifrån kan en XJ12 lätt identifieras på kylargrillen som enbart har vertikala ribbor i stället för övervägande horisontella och ett mindre antal vertikala ribbor samt på det V-emblem som återfinns strax under Jaguar-logotypen i grillens ovankant. Det fanns två växellådor att välja på. En fyrväxlad manuell som kunde beställas med elektrisk överväxel och en trestegs automat.

Daimler-varianten Sovereign introducerades i oktober 1969 och i september 1972 introducerades toppmodellen Daimler Double Six Vanden Plas. Double Six var ett gammalt Daimler-modellnamn från 1920-talet och indikerade att motorn var en V12 och Vanden Plas betydde att bilen fått framför allt inredningen uppgraderad av Vanden Plas i London. Denna modell hade separata stolar i baksätet och finare detaljarbeten än övriga modeller men framför allt var det den första modellen som hade den nya karossen med det längre axelavståndet. Baksätespassagerarna fick här knappt 12 cm mer till godo vilket rättade till den utrymmesmässiga nackdel som XJ-modellen haft jämfört med 420G-modellen som den ersatte.

En månad senare, i oktober 1972, kunde samtliga XJ-modeller utom de med 2,8-litersmotorn beställas med det längre axelavståndet. Dessa fick tillägget "L" på modellbeteckningen och benämns ofta long wheel base (LWB) till skillnad från short wheel base (SWB).
V 12-motorn flyttades över från serie 1 via serie 2 till serie 3-karossen utan förändringar, men den fick 1981 en helt ny topp med hemisfäriska förbränningsrum som både höjde effekten och dramatiskt sänkte den tidigare hårt kritiserade bränsleförbrukningen. Denna motor betecknades H.E. för High Efficiency (hög effektivitet).

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Vällingby

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Nisse Brandt
+46 707 50 89 99
nisse@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2022-05-05.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG