Visa alla bilder
Visa film

SAAB 92B — 1955

En klassisk charmig mörkgrön 2-takts Saab som har ägts av nuvarande ägare i 40 år. Det typiska ljudet från 2-taktsmotorn är underbart.

Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Charmig bil som inte har använts mycket på senare åren i ett mycket bra skick."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
148 314SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16867
GÄVLE
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande SAAB 92B?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Nisse Brandt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Charmig bil som inte har använts mycket på senare åren i ett mycket bra skick."

Beskrivning

Den här mycket fina Saab 92B har endast haft tre brukare. De två första inom samma familj. Nuvarande ägare köpte bilen hösten 1984. Han såg den när han var på semester på Gotland och frågade dåvarande ägaren om han fick köpa den, och så blev det. Den har genomgått en grundlig renovering under tidigt 90-tal. Bilen har varit nermonterad i delar och där delar av chassiet och hela karossen har blästrats. Saaben blev professionellt lackerad 1994 och den är fortfarande i ett mycket fint skick. Enligt ägaren har bilen aldrig rostlagats och vid fotograferingstillfället sågs inga rostlagningar. Mycket har renoverats och bytts ut. Bland annat är motorn renoverad, stolarna och baksätet omstoppade och omklädda, ny kopplingscylinder är på plats och den har fått ett nytt laddningsrelä. Bromsarna har setts över och lagats, även nya bromsslangar har monterats. 2023 blästrades och lackerades fälgarna och bilen fick i samband med detta nya däck. Saabens kromverk är omkromat och ser ut som om det vore nytt. Den har sedan nuvarande ägare haft den alltid förvarats i garage. En Saab i ett väldigt gott skick.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1955/1955 
 • Första registreringsdatum
  1955-01-01 
 • Avläst mätarställning
  94849 km 
 • Kw / hk
  21 / 29 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Vinyl/Textil 
 • Färg
  Mörkgrön 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen går bra i motor och drivlina. Under huven är allt i ett mycket gott skick. All elektrisk utrustning fungerar bra men tankgivaren behöver justeras då den visar lite fel. Nylackerade fälgar med nya sommardäck 2023.

 • Skick interiör:

  Inredningen är i ett bra skick med omstoppade, omklädda stolar och baksäte. Man har försökt att efterlikna originaltygets färg och mönster så gott det går men den skiljer sig något ifrån originalet. Fin instrumentpanel. Innertaket och golvmattorna av gummi är i ett bra och fint skick.

 • Skick exteriör:

  Saaben har varit nerplockad i sina beståndsdelar och karossen har blästrats och lackerats professionellt. Karossen är rak och fin i sina linjer och panelerna passar bra. Lacken är trots sina 30-år i ett mycket bra och blankt skick. Enligt ägaren är bilen aldrig rostlagad och vid fotograferingstillfället upptäcktes inga rostlagningar. Bilen är även i ett bra skick undertill. Kromverket, som är omkromat är i ett mycket bra skick. Gummilisten runt vindrutan har torrsprickor, se bild.

 • Skick helhet:

  En av de finaste tidiga Saabar jag stött på. En fröjd att se. Den är lika fin under mattorna och i sina detaljer som utanpå. Mycket fint skick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2018-12-10
Ursprungsbesiktning: 1955-01-01 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1955-01-01
Senast godkända besiktning: 2016-09-06
Besiktningsbefriad: Ja
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Dessa tidiga Saabar är fulla med flyg-gener. Eftersom Saab i grunden var ett företag som tillverkade flygplan togs både ingenjörer och idéer flygplanssidan. Med god aerodynamik behövs inte en stor och tung motor med många hästkrafter. Med en liten och lätt motor med färre hästkrafter blev köregenskaperna minst lika bra, om inte till och med bättre. Konceptet visade sig hålla med lite moderniseringar ända fram till 1980. Huvudkonstruktör och drivande kraft bakom projektet var Gunnar Ljungström. Sixten Sason stod för formgivningen. Sason som förövrigt har en diger lista över lyckade designer i sin portfolio

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Gävle

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Nisse Brandt
+46 707 50 89 99
nisse@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-18.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG