Visa alla bilder
Visa film

Chevrolet Impala 4-d HT 283 — 1959

Snyggt och coolt originalutförande med ett sobert svart yttre, klarröd inredning och med sina svarta äldre originalskyltar från Kalifornien. Och kanske trevligast av allt, det är en osänkt Impala.

Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Härlig fullsizefena som ger ett väldigt trevligt originalintryck av att vara en vardags-Impala från LA i slutet av femtiotalet."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
240 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16703
SANDARED
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Chevrolet Impala 4-d HT?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Shaun Major
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Härlig fullsizefena som ger ett väldigt trevligt originalintryck av att vara en vardags-Impala från LA i slutet av femtiotalet."

Beskrivning

Den levererades till sin första ägare i april 1959, Mr John Lillie på 300 E 25th St i Los Angeles. Hans fru, Vivian Lillie, äger den i alla fall så sent som 1980, om de få handlingar vi har hittat stämmer. 2009-04-07 registreringsbesiktigas den i Sverige, får registreringsnummer RBB 820 och samtidigt görs även en kontrollbesiktning. Det finns inga svenska registreringsskyltar och ingen övrig dokumentation eller handlingar kvar hos ägaren. En ny ägare får beställa nya skyltar från Transportstyrelsen.

Bilen kommer från Sandahls samlingar som Bilweb Auctions AB under tidig vår kommer att sälja under fyra olika teman; först ut några av familjens populära trotjänare, främst Mercedes, Volkswagen och någon joker, sedan ett halvt dussin exklusiva fina Rolls-Royce och Jaguar och därefter ett urval av tidiga Ford-bilar och en Chevrolet från bilismens barn- och ungdom. Sist ut blir det 7 USA-bilar varav 5 representativa fullsize USA-bilar från GM:s årsmodeller 1959, året då fenorna var som störst.

Sandahls är idag en av Sveriges största familjeägda transportkoncerner. Företaget grundades i Värnamo 1949. Äldre generationer har i sitt privata museum under många år samlat på ett 40-tal bilar under olika teman. Bilweb Auctions AB har nu fått uppdraget att sälja dessa under fyra omgångar i februari, mars och april i år.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1959/1959 
 • Första registreringsdatum
   
 • Avläst mätarställning
  32 526 miles 
 • Kw / hk
  97 / 132 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Vinyl/textil 
 • Färg
  Svart 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Efter en nyligen genomförd uppstartsservice fungerar motorn och växellåda fint. De främre Bromsslangarna har bytts ut och justering av bromsarna har gjorts. Vi rekommenderar dock att även byta alla bromsbackar. Ett nytt batteri har installerats. Servostyrningen fungerar väl. Elhissar fungerar inte. Vid senaste besiktningen, 2009, fanns några anmärkningar (se bifogad bild). Stiliga kromade navkapslar och äldre däck. Avgassystemet verkar vara nyare och ev av annan modell än originalsystemet.

 • Skick interiör:

  Interiören är väl underhållen. Fina säten utan skador. Dörrsidor, innertak och mattorna i bra skick. Instrumentbrädan och mätarna är också i gott skick, inklusive en originalradio som startar men inte fungerar. Punkter att notera inkluderar lite lös vinyl på armstödet på bakdörren och en saknad pedalgummi på gaspedalen (sei bilder). Bagageutrymmet är rent och prydligt.

 • Skick exteriör:

  Karossen är i gott skick, rak och utan skador eller rost. Rent underrede. Lacken har en fin finish men med några små märken. Den skulle gynnas avsevärt av en polering. Kromdetaljerna är generellt i gott skick trots några mindre märken. Noterbart är att den övre kromlisten fram på motorhuven har några små bucklor, och nätet är också bucklat (detaljer synliga på bilder).

 • Skick helhet:

  Denna bil har de senaste 20 åren mestadels har varit utställd på ett museum och sällan körts. Den behöver lite mindre mekanisk genomgång för att bli redo för sin nästa och sista besiktning. En polering kommer utan tvekan att återställa dess fantastiska utseende.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1999-11-19 (Förreg)
Ursprungsbesiktning: 2009-04-07 (regbes)
Datum i trafik första gången: (590101)
Senast godkända besiktning: 2009-04-07
Besiktigad tom: 2011-04-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: -

Fakta om modellen

Även om Impala som modell bara hade ett år på nacken väntade stora förändringar 1959. Nu var taklinjen tre tum lägre – och karossen tre tum bredare. Fenorna hade också fått en annan form. Det mest karaktäristiska var nog ändå de stora droppformade bakljusen och ögonbrynen som löpte över större delen av nosen.

Första årsmodellen 1958 hade Impala varit top of the line-modellen av Bel Air men redan året efter var den en egen modell som fanns både som tvådörrars Sport Coupé, fyrdörrars Hardtop, fyrdörrars Sedan och cabriolet. Basmotorn var Chevrolets 283 kubiktum stora Turbo Fire V8 på 185 hk, men Impala gick även att beställa med en hetare 283 på 290 hk och den stora Turbo Thrust 348:an som gick att få i storlek från 250 till 335 hk. Nytt var också stötdämpare istället för bladfjädrar, dessutom gick det nu att köpa till luftfjädring.

I standardutförande ingick armstöd både fram och bak, en elektrisk klocka och dubbla solskydd. Bland de nya tillbehören för året fanns 6-stegs elsäte och Speedminder – som med en ilsken ton varnade om man körde för fort. Sammanlagt byggdes nästan 500 000 Impala 1959.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Sandared

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Shaun Major
+46 709-72 40 07
shaun@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-18.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG