Visa alla bilder
Visa film

Saab 900 T16 Cabriolet OG — 1994

Attraktivt exemplar av den sista årsmodellen av cabrioletmodellens Old Generation. Import från USA med en extra detaljerad historik från tillverkning, export och import igen. Förhållandevis låg körsträcka i miles på motsvarande 10 370 mil.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Fin och äkta utstrålning från en av märkets numera finaste klassiker. Sparsamt brukad i USA och omsorgsfullt omhändertagen efter importen till Sverige."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
195 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16786
NOSSEBRO
RESERVATIONSPRIS
Ej uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Saab 900 T16 Cabriolet OG?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Fin och äkta utstrålning från en av märkets numera finaste klassiker. Sparsamt brukad i USA och omsorgsfullt omhändertagen efter importen till Sverige."

Beskrivning

Bifogat finns en total historik som börjar med den så kallade Station Noll, stationen där den tomma karossen anländer och bilen börjar att byggas. Bilen producerades i Nystad, Finland i januari 1993, skeppades till USA i mars samma år och levererades av Village Saab i Acton, Massachusetts nästan ett helt år senare, februari 1994, till sin första ägare i Westwood, Massachusetts. Exakta tider och datum presenteras i klickbara PDF-dokument nedan och även under "Ägarens kommentarer". Bilen registrerades i Sverige i augusti 2021 och den nuvarande ägaren är en aktiv Saab-entusiast med ett stort engagemang i Svenska Saab-klubben. Efter importen har bilen fått mycket vård och omsorg för att återställa så mycket som möjligt till ett fint originalutförande. Den levereras nybesiktigad.



Utdrag från Saab USA’s  Ordersystem



Utdrag från ett system som bland annat visar bilspecifikation och garantihantering.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1994/1994 
  • Första registreringsdatum
    2021-08-28 
  • Avläst mätarställning
    64 438 miles 
  • Kw / hk
    118 / 160 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Skinn 
  • Färg
    Ruby Red 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Sammansatt och rejäl körkänsla, T16-maskinen känns rätt och det låter fint genom det rostfria original tillbegörssystemet med ljuddämparen som kallas hagelbössa bland de trogna entusiasterna. Effekten anges till 160, men det sitter en ordinarie original röd box som ger standard 185 hästar. Låda och länkage är friska med ett lagom motstånd. Chassit känns tight och cabrioletkarossens inneboende naturliga rörelse är minimal.

  • Skick interiör:

    Nyklädda säten i härligt mjukt skinn av välrenommerad bilsadelmakare i Trollhättan, det vill säga de som idag syr inredning i original till reservdelslagret. Fin instrumentpanel med snygga träinlägg, en liten spricka finns vid högtalargallret (en standardåkomma på modellen) och sminkspegeln behöver bytas ut. Ägaren har även monterat in en Blaupunkt Bremen, en DAB-radio med ett tidsklassiskt yttre och ett modernt inre; Bluetooth, USB-ingång och SD-kortläsare. Bra dörrsidor och mattor, iläggningsmattorna har fått en lite gulare kulör än bottenmattan. AC:n fungerar inte.

  • Skick exteriör:

    Omlackererad efter import och samtidigt förärad med en ny sufflett. Tyget på sufflettens dekorlist har släppt lite. Kulören Ruby Red är en eftertraktad färg och tillsammans med den nya skinnklädseln och med de snygga och bredare Aero 16-fälgarna med polerad kant är det exteriöra intrycket extra finkryddat.

  • Skick helhet:

    Extra fin och trevlig representant för modellen i en vacker och eftersökt färgkombination. En särskilt detaljerad och specifik historik är ett stort plus för varumärkets entusiaster.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 2023-10-08
Ursprungsbesiktning: 2021-08-25 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2021-08-28 (940322)
Senast godkända besiktning: 2022-09-09
Besiktigad tom: 2023-11-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 1

Ägarens kommentar

Den byggdes enligt uppgifterna i Finland en tisdag 1993-01-12. Karossnumret på bilen var 622842. Det brukar sitta en bricka med karossnummer som är karossens identitet före man ger den ett chassinummer i samband med byggstart på den så kallade Station Noll. Brickan finns ofta i bagagerummet men kan vara dold under någon plastkåpa.

Nystad producerade Saab 900 Cabriolet för USA/Canada som årsmodell 1994 parallellt med årsmodell 1993 för övriga världen, då man i USA ville ha årsmodell 1994 tidigt på de sista 900 OG-cabrioleterna. För övriga världen började förserien av årsmodell 1994 på 900 Cabriolet först i juli 1993. Den sista cabrioleten av årsmodell 1993 producerades i Nystad i augusti 1993. Den sista 900 OG Cabriolet av årsmodell 1994 producerades i Nystad i september 1993.

Bilens första ägare var en privatperson i Westwood, Massachusetts och den har levererats av Village Saab i Acton, Massachusetts. (Se mer information i en av de bifogade filerna).

Tittar man på datumlinjen så verkar det ha hänt ungefär följande i början av bilens liv:

1993-01-12 Station Noll (bilen börjar produceras)

1993-01-12 Godkänd bil

1993-03-10 Utleverans från fabrik (troligen båtavgång till USA)

1993-03-10 Faktureras till Saab USA

1993-04-05 Leverans till? (kan vara ankomst till hamn i USA)

1993-12-09 Leverans till dealer

1994-02-22 Leverans till kund

1994-02-28 Retail-datum är när bilen rapporterats som såld av handlaren.

Första ägaren bor troligen numera i Florida (enligt Google) och bilen kan ha följt med dit då det ser ut som den har sålts på auktion 2017 med Florida-registrering när den hade en mätarställning på 59 136 miles. Vad som hänt med bilen mellan auktionen och importen till Sverige 2021 finns det ingen information om.

Länkar till bilder och lite information från när den såldes på auktion:

https://en.bidhistory.org/saab/900/1994/9fa2de5d97ac1489-saab-900-900-ys3al75l6r7000041/
https://poctra.com/1994-SAAB-900/id-Ai6hU13pdipUHZCw/TIFTON-GA

Fakta om modellen

Sista årsmodellen av en sällsynt lyckad öppen satsning från bilfabriken i Trollhättan. Fabriken som förutom att vara pionjärer inom personbilens utnyttjande av turboteknik, även med sin cabriolet adderade en initialt omedvetet målgruppsmedveten försiktig flärd till varumärket på den stora marknaden i Nordamerika.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Nossebro

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Peter Sundfeldt
+46 0705-38 80 22
peter@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-04-25.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG