Visa alla bilder
Visa film

Mercedes-Benz 450 SL cabriolet R107 — 1979

Ett extra fint exemplar av Mercedes klassiska cabriolet i amerikansk tappning. En ägare i Kalifornien från nyleverans fram till 2022. Hon älskade sin bil, förvarade den alltid i garage och gav den professionell service och underhåll. Ovanligt omfattande dokumentation.

Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Orenoverat välvårdat originalskick. Har gått i torrt klimat och aldrig varit skadad eller rostig."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
28 SEP 12:55
131 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
15834
TÄBY
BEDÖMT VÄRDE
RESERVATIONSPRIS
190 - 240 000 SEK
Ej uppnått
LÄGG DITT BUD (MINST 132 000 SEK)
Budgivningen sker inklusive, ej avdragbar moms.
SEK
Inropsavgift tillkommer med 5% (inkl moms)
BUDHISTORIK
2594
21 SEP 22:49
131 000 SEK
27917
21 SEP 19:53
120 000 SEK
20446
21 SEP 19:33
110 000 SEK
2594
21 SEP 15:31
100 000 SEK
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Peter Sundfeldt
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Rebecca R Bengtsson
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Orenoverat välvårdat originalskick. Har gått i torrt klimat och aldrig varit skadad eller rostig."

Beskrivning

Klassisk Mercedes 450SL med en fin historik. Bilen såldes ny i Kalifornien 1979 och den första ägaren som behöll bilen i 43 år fick den i bröllopspresent av sin man. 2022 såldes till en svensk bilentusiast som tog den till Sverige och har haft den som sommarbil under två säsonger. Den första ägaren har alltid kostat på den service och de reparationer som verkstäderna har rekommenderat. När hennes man, som var direktör på en stor hotellkedja, under en period tjänstgjorde i Paris så följde både hon och Mercan med. Och när det bar hem till Kalifornien igen så var bilen förstås också med i flyttlasset. Med bilen följer massor av fakturor och serviceprotokoll. Som många bilar som levt sitt liv i soliga Kalifornien har bilen lackerats om, och i detta fall i sin originalkulör, ljusblå-metallic. Det gjordes 1998 och lacken är fortfarande lika fin med bara några smårepor och stenskott. Samtidigt med omlackeringen fick även framstolarna en kosmetisk översyn och bilen försågs med nya Mercedes original lättmetallfälgar. Totalt slutade notan från Mercedes Pacific Motors i Santa Monica, för 25 år sedan, på drygt 6.200 dollar. Det är bara ett exempel på fakturor som följer med bilen och som vittnar om hur väl ägaren tog hand om sin bil.

V8:an på 4,5 liter var den största motorn som gick att få 1979. Bra kraft, lättkörd och hög komfort.

Teknisk data

 • Årsmodell/modellår
  1979/1979 
 • Första registreringsdatum
  2022-11-21 
 • Avläst mätarställning
  186 191 miles 
 • Regnr
  NBA03X 
 • Chassinummer
  10704412051115 
 • Kw / hk
  134 / 182 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Automat 
 • Klädsel
  Skinn 
 • Färg
  Blå metallic 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen startar lätt och växlar mjukt. Ligger stabilt och bra på vägen och sväljer fartgupp utan skrammel. Tomgången är hög vid kallstart, men går ner något när motorn blir varm. Bilen har gått 186 000 miles, vilket motsvarar cirka 29 000 mil. Hela tiden servad på Mercedes-verkstad, genom åren. Bilen är utrustad med ac-/värmepaket från fabrik, funktionen är osäker. En översyn behövs.

 • Skick interiör:

  Blå skinnInredning i fint originalskick. Även tygmattorna är ovanligt fina för sin ålder. Träpanelen på mittkonsollen har sprickor i klarlacken och på instrumentpanelens överdel har några sprickor lagats.

 • Skick exteriör:

  Blank och fin i lackering och rak i plåten. Några smårepor och några stenskott finns. Främre stötfångare har ett par mindre inbuktningar bakom nummerplåten som kan skönjas på bilderna. Tack vare det torra klimatet på USA:s västkust har bilen aldrig haft några rostangrepp. helt ny mörkblå sufflett med original Mercedes-tyg som monterades av en specialist i Kalifornien innan bilen transporterades till Sverige. Hardtop i bilens färg följer med. Aluminiumfälgar i fint skick.

 • Skick helhet:

  Kvalitets-Mercedes i ett fräscht och fint skick. Gedigen felfri kaross, snygg inredning och en omfattande servicehistorik är en trevlig kombination.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 2022-11-21
Ursprungsbesiktning: 2022-11-14 (regbes)
Datum i trafik första gången: 2022-11-21 (790101)
Senast godkända besiktning: 2022-11-14
Besiktigad tom: 2024-11-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Nej
Antal ägare: 1

Fakta om modellen

Mercedes-Benz R107 introducerades på bilsalongen i Geneve våren 1971 och produktionen upphörde inte förrän 1989. Den blev därmed en av de modeller som Mercedes har tillverkat under längst tid. Under hela produktionstiden hölls karossens grundform intakt även om detaljer successivt förändrades. Motorerna var antingen bensindrivna raka sexor eller V8:or.

Från hösten 1971 fanns även en coupévariant C107. Den hade betydligt längre hjulbas, men följde annars den öppna modellens formspråk. Coupémodellen lades ner redan 1981.

När Mercan med internkod R107 tog form var det Mercedes designchef Karl Wilfert som höll i ritstiftet. Formen var helt ny och uppdaterad, men anslöt ändå till den tradition med sakliga raka linjer som föregångaren Mercedes-Benz W113 (ofta kallad Pagodan) varit med att skapa. Karl Wilferts form var inte bara snygg, konstruktionen tog också hänsyn till säkerhetskrav som var på gång i USA. Nya SL var ungefär lika stor som Pagodan men den vägde nästan 400 kilo mer vilket säger en hel del om hur gedigen och kraftig R107 är. Exempelvis gjordes vindruteramen extra stark för att bilen skulle slippa förses med störtbåge.

Modellen var en riktig försäljningsframgång för Mercedes. Trots att det på sin tid var en mycket dyr bil såldes nära 240.000 exemplar under drygt 18 års produktionstid. Många gick till den amerikanska marknaden och åtminstone en av dem körde Bobby Ewing i den klassiska tv-serien Dallas. Efter detta kom bilmodellen att kallas för "Dallas-moped" i Sverige.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Täby

Kontakta värderingsmannen/ombudet för att boka en tid för visning:

Michael Luft
+46 708-20 21 13
michael@bilwebauctions.se

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2023-10-12.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
 • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
 • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
 • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
 • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
 • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
 • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG